0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Növényi stresszkezelés

Eső, hideg, hőség és szél a legfontosabb környezeti stresszt okozó tényezők, amelyek a közvetlen kár mellett megakadályozzák, hogy a növény elérje a genetikai teljesítőképességét. A biotechnológia az egyik lehetőség, amivel kezelhetjük a bajt.

A sok eső nemcsak eróziót okoz, hanem az oxigénellátást is csökkenti, növeli viszont a betegségek kockázatát és a gyomosodást. A szárazság csökött növekedéshez és kisebb gyökértömeghez vezet, ezáltal kevesebb lesz a termés. Az olyan szélsőséges időjárási jelenségek, mint a jégeső vagy a heves szél, roncsolják a virágot, a lombot vagy a gyümölcsöt, sőt, a növény pusztulásához is vezethetnek. A fagykár is kiterjedhet a virágokra, a lombozatra vagy a legrosszabb esetben a teljes növény elhal.

A téli csapadék szolgál arra, hogy a következő tenyészidőben elég nedvesség álljon a növények rendelkezésére.

Napjainkban az éghajlatváltozás miatt mind gyakoribb, hogy tavasszal még túl hideg a talaj, ami hátráltatja az elvetett magok kicsírázását és több energiát követel a növénytől a kezdeti fejlődéshez.

Ez a stresszfaktor késlelteti a fejlődést és szélsőséges esetben a sérült növényzetű táblák kiszántásához vezethet. A talaj mikrobiológiájának javításával és erős gyökérzet fejlesztésének a támogatásával át lehet segíteni a növényeket ezen a nehéz időszakon, állítja az Alltech Crop Science európai technikai vezetője, Nicolas Body. A stresszreakció az enyhe lombelszíneződéstől a föld alatti vagy fölötti szövetek pusztulásáig tarthat. Ebben az állapotban a levelek kicsik és törékenyek, a növény pedig sok energiát fordít a gyógyulásra.

Mindezek megelőzésére fontos, hogy a talajt és a növényt is kellően fölkészítsük erre a korai időszakra tápanyagokkal. Telepítés előtt végezzünk talajvizsgálatot, hogy kiderüljön, van-e olyan terület, ahol a mikrobiológiai állapot vagy tápelemtartalom-javításra van szükség. A szervesanyag-tartalom növelésével javul a talaj vízmegtartó képessége, javul a tápelemek fölvehetősége, és a gyökérzet nagyobb területet hálóz be, amivel a későbbi stresszhelyzeteken is átsegíti a növényt. Biostimulátorokkal ezt a gyökérfejlődést is támogathatjuk.

Különösen a jó minőségű aminosavat tartalmazó, kiegyensúlyozott tápelem-összetételű készítmények segítenek abban, hogy a növény gyorsabban jusson tápanyagokhoz és hatékonyabban szállítsa el azokat oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

A biostimulátorok a növény saját aktív anyagainak a képződését is elősegítik, amivel a stressz ellen védekeznek. Világszerte tapasztalható, hogy mind többen használják ezeket a készítményeket, aminek az az előnye is megvan, hogy tisztulnak a vegyszerekkel kezelt talajok és vizek, mert kevesebb növényvédő szert kell használni a növénytermesztésben, és jobb a tápelemek, elsősorban a nitrogén hasznosulása. A gazdálkodók a fenntarthatóság érdekében nyúlnak a biológiai megoldásokhoz, amelyekkel erősebbé és ellenállóbbá teszik a növényeket a környezeti hatásokkal szemben.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/alltech.com