Back to top

Nem is olyan a ritka a szarvasgomba?

Egyre többen számolnak be arról, hogy a hazai erdőkben vargánya, őzláb vagy rókagomba után kutatva, különleges kincsre bukkannak. Mivel sokan életükben először látnak szarvasgombát, nem is mindig ismerik fel rögtön a fekete vagy fehér gumószerű gombákat.

Utóbbi időben egyre többen számolnak be arról, hogy a hazai erdőket járva igazi kincsre bukkannak: szarvasgombát találnak. A föld alatti termőtesteket általában nehéz meglelni, sokan amiatt lelnek rá a gombára, mert a vadak kitúrták. 

Hazánkban megtalálható szarvasgomba fajok

Tuber aestivum
Fotó: Wikipedia/Rippitippi
A ritkaságnak tartott szarvasgomba valójában Magyarországon is igen elterjedt. Több szarvasgomba faj is található erdeinkben, ezek közül a legnagyobb gazdasági jelentőséggel a nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) bír. A fehér szarvasgomba  (Choriomyces meandriformis) ritkábban fordul elő, mivel a termőtest nem kifejezetten aromás, fűszeres, ezért gasztronómiai értéke is elmarad. A világon csak hazánkban fordul elő az aromás édeskés ízű szarvasgomba a homoki szarvasgomba (Mattirolimyces terfeziodes), amelyet leginkább desszertek, édességek fűszerezésére használnak édes íze miatt. A szarvasgombák gyűjtésének és fogyasztásának évszázadokra visszanyúló tradíciói vannak. 

A nyári szarvasgomba, mivel a föld alatt él és fekete, ezért régen az ördöggel, csalással hozták kapcsolatba. Állítólag, a szarvasbikák bőgés előtt ettől kapnak erőre, ezért a hím gímszarvasok feltúrják az erdő talaját, ha pedig rátalálnak az értékes csemegére, elfogyasztása után valósággal megőrülnek a nőstény utáni vágytól.

Vágykeltő hatása egyértelműen nem bizonyított, de tény, hogy sokaknak afrodiziákumként jut eszébe.

Napjainkban gasztronómiai jelentősége folyamatosan nő. Már nem csak az éttermek dolgoznak szívesen ezzel a drága, elegáns alapanyaggal. Feldolgozva, pástétomokhoz, olajokhoz keverve is forgalmazzák,  vagy akár a friss gomba is könnyen beszerezhető az év nagy részében.

Igaz hogy drága csemegének számít, de figyelembe kell venni, hogy az ételek elkészítéséhez csupán néhány grammra van szükség.

Néhány éve Magyarországon is elkezdődött a mesterségesen termesztett szarvasgomba ültetvények telepítése. A tölgy-makkot előbb a szarvasgomba spórákat tartalmazó oldattal kezelik, majd az így kikelt facsemetéket kiültetik a gondosan kiválasztott talajviszonyok közé. Az első szarvasgomba-termésre a telepítéstől számítva nyolc év után lehet számítani, s onnantól éves szinten egyre nagyobb terméshozam várható. A termőre fordulástól számított ötödik évben már akár 30-40 kg-ot is elérheti a begyűjthető termés.

Fehér szarvasgomba
Fotó: Deutsche Gesellschaft für Mykologie, dgfm-ev.de
A fehér szarvasgomba  Magyarországon viszonylag ritka a Börzsönyben, Mátrában, Bükkben, Zemplénben, Mecsekben, az Őrségben és a Zalai-dombságon ismertek állományai.

Savanyú kémhatású agyagos vagy homokos talajú lomb- és fenyőerdőben található meg, elsősorban luc és bükk alatt, kb. 10 cm mélyen a földben; általában világos helyen. Egy fészekben több termőtest is kifejlődik. Az erdei állatok gyakran kikaparják. Júniustól novemberig terem.

Ehető gomba, de az idősebb példányok nyersen gyomorpanaszokat okozhatnak, ezért javasolt sütése vagy főzése.

Fiatal példányai összetéveszthetők a drága isztriai szarvasgombával, a hasonlóságot néha csalók is felhasználják.

Szarvasgomba gyűjtése

Aki szarvasgombát szeretne gyűjteni, jó ha tudja, hogy az erdőhatóság szigorúan felügyeli a szarvasgombagyűjtést.

Az erdészeti központoknál kaphatnak felvilágosítást az érdeklődők, hol van szabad terület a gyűjtéshez. A jelentkezőknek egy regisztrációs lapot kell kitölteni, amellyel a gyűjtő jogosultságát ellenőrzik. A gombászoknak és a kutyáknak is sikeres vizsgát kell tenniük.

Nyári szarvasgomba
Fotó: www.pixabay.com
Segítség és tapasztalat nélkül nagyon nehéz a szarvasgomba gyűjtése. Árulkodó jel lehet, hogy néha a  szarvasgomba-telep felett nagy területen kiéghet a fű. Nyomra vezethet az is, hogy a gomba, növekedése során megrepeszti a talajt, és ezek a repedések láthatóvá válnak, ha az avart elkotorják. Máskor apró legyek vagy vadtúrások jelzik a gomba jelenlétét. 

Érdemes a gyűjtésre segítőtárssal indulni. A hagyományos nyomravezetőnek a sertés számít, azonban imádja a szarvasgombát, így ha rálel ő maga szeretné elfogyasztani, ami okozhat gondot a gyűjtőnek. Manapság betanított kutyák segítenek kiszimatolni a föld alatti gombákat, de elektronikus szagelemző és szarvasgomba-jelző készülék kidolgozásán is fáradoznak.

 

Forrás: 
www.agroforum.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövények ingyen, a város közepén

Elfeledkezett vásárlás közben a friss fűszernövényekről, de az üzletek már zárva vannak? Van, ahol emiatt már nem kell aggódni, mert bármikor ingyen hozzá lehet jutni.

Húsvéti nyusziból nem lesz pecsenye

Béres Péter családjával a Pest megyei Pusztazámoron él. Bence fiúk kérésére 4-5 éve vásárolták meg az első nyuszit, aki nem házi kedvencként, hanem tenyészállatként volt tartva, mert a családban mindenki szereti a nyúlhúst.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Biológiailag lebomló banánrostból készült cipő: egy lépés a fenntartható divat felé

Egy barcelónai székhelyű startup, az Indianes bemutatta a fenntartható és lebomló cipőinek a kollekcióját, amelyek mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készültek. A hagyományos cipőktől eltérően maximum két éven belül lebomlanak.

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.

Teljes kikapcsolódásra vágyik? Keresse föl Kaszót!

Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbjét a Kaszó Zrt. kezeli. A rengeteg közepében, egy mesebeli kis településen, Kaszópusztán működik az erdőgazdaság központja, és ott várja a vendégeket a legendás kaszói vadászház és üdülő is. A térség vonzerejét növeli még a szintén az erdőgazdaság által működtetett kaszói kisvasút, amely az Európában is egyedülálló Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat.

Ez a titka a zöldmunkának a szőlőben

A nagyszerű minőségű, optimális mennyiségű termés és a hatékony növényvédelem titka a szakszerű zöldmunka elvégzése. Erre évente akár 4-5 alkalommal is szükség van a szőlőben. Most megmutatjuk mi a titka mindennek.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

Óriási érdeklődés kísérte az Online Erdei Iskola sorozatot

Közel 120 ezren tekintették meg az Országos Erdészeti Egyesület által indított Online Erdei Iskola sorozat videóit az interneten. A május elején, a Madarak és fák napján kezdődött sorozat az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásait mutatta be a járványhelyzet miatt otthon lévő iskolás gyerekeknek.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.