Back to top

Terjed az USA-ban az almalégy

Washington állam szigorított az almalégy elleni karanténintézkedéseken, írja a Good Fruit Grower. A kártevő a cseresznyelégy, az amerikai keleti cseresznyelégy és a dióburok-fúrólégy rokona, a Rhagoletis pomonella. Észak-Amerika északi vidékein őshonos, eredetileg vad galagonyafajokon élt, mára azonban almakártevővé lépett elő.

Folyamatosan terjeszkedik az USA-ban, és félő, hogy szállítmányokkal más földrészeken is megjelenik. Az amerikai keleti cseresznyelégy (Rhagoletis cingulata) 1983-ban jelent meg először Európában, hazánkba a 2000-es évek elején jutott el. Az almalégy Észak-Dakotából eljutott egészen Kaliforniáig a keleti parton, aztán Texason át Floridába. Közben megfertőzte a washingtoni almatermő vidéket is, ahol karanténnal próbálják megakadályozni a terjedését.

Almalégy
Almalégy
A 4-5 milliméteres, fekete-fehér potrohú és sötéten csíkozott szárnyú almalégy elsősorban a nyári és őszi almafajtákra veszélyes, de a téli almákat is károsítja. Kedvencei a vékony héjú, édeskés almafajták. Nyár elején rajzik, körülbelül egy hónapig. A nőstények 8-10 nappal kikelésük után rakják le tojásaikat a gyümölcsök húsába. A lárvák lassan fejlődnek, amíg a károsított gyümölcs le nem hullik a fáról, azután gyorsan befejezik fejlődésüket, kirágják magukat és a földben bábozódnak. A lárvafejlődés hossza a megtámadott almafajta érési idejétől függ, lehet két hét egy nyári érésű almában, vagy három hónap egy késői érésűben. Elterjedési területe déli részein második nemzedéke is kifejlődik.

Az almán kívül károsítja a körtét, a cseresznyét, a szilvát, az őszibarackot, a galagonyát, az aróniát, a vörös áfonyát, a somot is.

Az almában fejlődő lárvák szabálytalan, megbarnuló járatokat rágnak a gyümölcs húsában, amitől az alma felszínén bemélyedések alakulnak ki. A nyári almák általában megrohadnak.

Washington államban július 11-én lép életbe az új szabályozás, amely nemcsak az eddigi gyümölcs és növényi rész szállítását tiltja a fertőzött területekről, hanem kiterjed a földre és termesztőközegekre is. Cserepes és földlabdás gazdanövényeket sem lehet növényegészségügyi bizonyítvány nélkül kiszállítani a karantén alá vont területről. A kártevő 1980-ban jelent meg az államban és terjedését azóta is nyomon követik csapdázással és monitorozással, hiszen nagyon nagy veszélyt jelent az egymilliárd dollár termelési értékű washingtoni almaágazatra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com/ufl.edu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Az USA 2,5 milliárd dollárt különít el a globális gabonaellátás biztosítására

Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására - jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter május közepén Varsóban.

Nem túl bíztató parlagfű-helyzetkép

Kedvezett az időjárás a parlagfű fejlődésének, felgyorsult a fejlődése, ideje beavatkozni, hogy ne súlyosbodjon el a helyzet. Az elhanyagolt, nem művelt területeken a gyomirtó szeres kezelés és a talaj bolygatásának mellőzése javasolt, füves területeken pedig a 3-4 centiméter magas kaszálás.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

A héten 109 településen irtják a szúnyogokat

A héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

Bölcs fákat mutatnak be

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége és a szlovák Narodny Trust tavaly indította el a Bölcs Fák – a történeti és gyűjteményes kertekben lévő matuzsálem fák megőrzése és vonzerejük növelése a zöld turizmus jegyében című kezdeményezését.  Közös munkájuk során támogatják az idős fák állapotának felmérését, a kiválasztott fák ápolását.  

Növényorvos a közterületen: vadgesztenye, dió, alma

Április 5-én kihelyeztük a csapdákat; Budapesten, Siklóson, Debrecenben, Maroslelén és Tanakajdon követjük a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzását. Már az első hetek számai is azt mutatták, hogy a hideg, szeles időjárás ellenére nagy intenzitással indultak meg a molyok. Április végén még nagyon eltérő fejlettségűek voltak a fák, remélem, hogy május elejére „összeérnek”, kiterülnek a leveleik, és indíthatjuk a permetezéseket.