Back to top

Terjed az USA-ban az almalégy

Washington állam szigorított az almalégy elleni karanténintézkedéseken, írja a Good Fruit Grower. A kártevő a cseresznyelégy, az amerikai keleti cseresznyelégy és a dióburok-fúrólégy rokona, a Rhagoletis pomonella. Észak-Amerika északi vidékein őshonos, eredetileg vad galagonyafajokon élt, mára azonban almakártevővé lépett elő.

Folyamatosan terjeszkedik az USA-ban, és félő, hogy szállítmányokkal más földrészeken is megjelenik. Az amerikai keleti cseresznyelégy (Rhagoletis cingulata) 1983-ban jelent meg először Európában, hazánkba a 2000-es évek elején jutott el. Az almalégy Észak-Dakotából eljutott egészen Kaliforniáig a keleti parton, aztán Texason át Floridába. Közben megfertőzte a washingtoni almatermő vidéket is, ahol karanténnal próbálják megakadályozni a terjedését.

Almalégy
A 4-5 milliméteres, fekete-fehér potrohú és sötéten csíkozott szárnyú almalégy elsősorban a nyári és őszi almafajtákra veszélyes, de a téli almákat is károsítja. Kedvencei a vékony héjú, édeskés almafajták. Nyár elején rajzik, körülbelül egy hónapig. A nőstények 8-10 nappal kikelésük után rakják le tojásaikat a gyümölcsök húsába. A lárvák lassan fejlődnek, amíg a károsított gyümölcs le nem hullik a fáról, azután gyorsan befejezik fejlődésüket, kirágják magukat és a földben bábozódnak. A lárvafejlődés hossza a megtámadott almafajta érési idejétől függ, lehet két hét egy nyári érésű almában, vagy három hónap egy késői érésűben. Elterjedési területe déli részein második nemzedéke is kifejlődik.

Az almán kívül károsítja a körtét, a cseresznyét, a szilvát, az őszibarackot, a galagonyát, az aróniát, a vörös áfonyát, a somot is.

Az almában fejlődő lárvák szabálytalan, megbarnuló járatokat rágnak a gyümölcs húsában, amitől az alma felszínén bemélyedések alakulnak ki. A nyári almák általában megrohadnak.

Washington államban július 11-én lép életbe az új szabályozás, amely nemcsak az eddigi gyümölcs és növényi rész szállítását tiltja a fertőzött területekről, hanem kiterjed a földre és termesztőközegekre is. Cserepes és földlabdás gazdanövényeket sem lehet növényegészségügyi bizonyítvány nélkül kiszállítani a karantén alá vont területről. A kártevő 1980-ban jelent meg az államban és terjedését azóta is nyomon követik csapdázással és monitorozással, hiszen nagyon nagy veszélyt jelent az egymilliárd dollár termelési értékű washingtoni almaágazatra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com/ufl.edu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

Nem lisztharmat, nem peronoszpóra, akkor micsoda?

Az idén az ország több borvidékén súlyos kárt okozott a feketerothadás, ami 20 éve bukkant föl először hazánkban. Mint a szőlőbetegségek zöme, ez is amerikai eredetű és a 19. században érkezett Európába. Eddig nem okozott különösebb gondot, az idén azonban erős fertőzések alakultak ki, mert a meleg és a sok csapadék kedvezett a kórokozónak.

Agrárjövő a vírus árnyékában

Bár általánosságban véve pozitívak a középtávú mezőgazdasági termelési és élelmiszer­­-fogyasztási kilátások, a koronavírus-járvány mégis árnyékot vet a szektor következő évtizedére – derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) július 16-án publikált közös, 2029-ig terjedő előrejelzéséből.

Mit tegyünk a gyümölcsmolyok ellen?

A gyümölcsmolyok jelenleg is a gyümölcsfák: az alma, körte, őszibarack, kajszibarack, szilva legelterjedtebb kártevői. A sodrómolyok népes, több mint 1000 fajt magába foglaló családjába tartoznak, nappali vagy alkonyati állatok. Jellemző tulajdonságuk, hogy a kifejlett lepkék nyugalmi helyzetben háztető alakban összecsukva tartják a szárnyaikat.

Lesz Bábolnai Gazdanapok!

Az elmúlt időszakban, teljesen egyértelmű és érthető okokból, sok kétség merült fel azzal kapcsolatban, hogy mi lesz idén a Dunántúl legnagyobb agrár-szakkiállításának sorsa.

Szigorodtak a Ralstonia solanacearum baktérium felszámolására tett intézkedések a vető- és áruburgonyában

A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum uniós zárlati baktérium 2019-ben – az előző évekhez képest – jóval több helyszínen fordult elő hazánkban. A megnövekedett növényegészségügyi kockázat miatt 2020-ban az eddigieknél országosan 30%-kal több hatósági ellenőrzés - termőhelyi szemle, mintavétel és laboratóriumi vizsgálat - elvégzését rendelte el a Nébih.

Nagyon kevés alma és körte terem idén

A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén az átlaghoz képest várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem. A körtét még ennél jobban is megviselte az időjárás: egy átlag évihez képest 50-60 százalékkal szerényebb lehet a termés.

A májusi fagy után 3 csövet ígér a kukorica

Kósa Sándor egyéni gazdálkodó Nagyecseden. Négyszáz hektárt művel a feleségével közösen, amiből 200 hektár kukorica, 100 hektár búza, 100 hektár napraforgó. Agrármérnöki pályáját 1973-ban kezdte a 70 éves szakember. Ezt azért fontos kiemelni, mert olyat, mint az idén, hogy az 5-6 leveles kukorica május 13-án lefagyjon, még nem tapasztalt.

Almamagból értékes olaj

Az alma feldolgozásakor a gyümölcs körülbelül 20 százaléka melléktermékként megmarad, ennek csökkentésére a bolzanói NOI Techpark élelmezési laboratóriumának kutatócsoportja kidolgozott egy új módszert.

Figyeljük a csapdákat, sokat elárulnak – Növényvédelmi előrejelzés 31. hét

Kevesebb alma terem a fákon, azok viszont nagyobbra nőnek, fontos a kalciumpótlásuk, hogy ne foltosodjanak. A csonthéjasoknál továbbra is lényeges a lombvédelem, és persze állandó feladatot adnak a molyok. Időközben pedig dióburok-fúrólégyből is egyre több van a csapdákban. A tavalyi, elképesztően magas fertőzöttség elkerülése érdekében már most indokolt a kártevő legyek és lárváik elleni védekezés elkezdése.