Back to top

Barlangban lakni élvezet

Régen a szegények egyszerű hajlékai voltak a tufába vájt barlanglakások, amiket néhány évtizede elhagytak a komfortosabb házakért, de egyre többen fedezik fel újra, különösen a fenntartható élet elkötelezettjei. Ma már fel lehet szerelni minden kényelemmel, akár romantikus szálláshelyként is működhetnek.

A riolittufa puha könnyen faragható kőzetréteg, mely alkalmas pincének, tároló helyiségnek, de akár lakó épület kialakítására is. Évszázadokon keresztül használták lakóhelynek a hegyoldalba vájt barlangokat, ahol a legszegényebbek éltek.

A riolittufa nagyon jó hőszigetelő, főleg nagy vastagságban. Ezért a téli fűtésre keveset kellett költeni, mert jól megtartotta a meleget, nyáron viszont nem melegszik fel túlságosan, ezért jó hűvös.

Később hátrányukká vált, hogy nem volt infrastruktúra, sem villany, sem vízvezeték, sem rendes út nem vezetett oda, ezért az 1970-es években az itt élők a domboldalról „leköltöztek” a faluba a kényelmesebb, komfortos házakba.

Nagyon sok barlanglakás volt a Heves megyei Szomolyán. Ezekről előszőr 1862-ben készült felmérés, akkor 64 ilyen lakást számoltak meg. Ezekben főként földnélküli zsellérek laktak. A lakások egyterű, bár belülről tagolt, több helyiséggel rendelkező életterek voltak. Mindegyikben volt tűzhely, vagy kemence, a füst pedig a mennyezetbe vájt lyukon távozott. A hegyről lefolyó esővíznek, amely a barlangba is befolyt, kis csatornákat vágtak, amelyek a lakás valamely részén kivájt ciszternába vezették a vizet.

 

 

Bár a barlanglakók túlnyomó többsége a szegény rétegből kerül ki, de a Bükk-alján nem egy településen módosabb emberek is használták a hegybe vájt építményeket. Szomolyán is találkozhatunk olyannal, mely tehetősebb embereknek, családjaiknak adott otthont. Megfigyelhető, hogy ezek igényesebbek, nem egyszer tágasabbak és célszerűbbek voltak, mint azok a házak, melyek velük azonos időben készültek.  

Az elhagyott barlanglakások sokáig üresen álltak, és állnak ma is. Igaz, egyre többen fedezik fel újra, főként a fenntartható életforma iránt elkötelezettek.

 

A Szomolyán élő Sós László is úgy gondolta, hogy ezek a régi, különleges hangulatot árasztó helyek többet érdemelnek annál, hogy veszendőbe menjenek, ezért közel 20 barlanglakást karolt fel, közel 1 hektáros területen, és önerőből megmentésükbe kezdett. Saját elképzelései szerint, saját kezűleg alakítja a mai igények szerint komfortossá téve. Így igen kellemes tartózkodást ígérnek ezek a hegy belsejében lévő lakások, amelyekbe szállóvendégeket is vár, hiszen nyáron hűvösek, télen padlófűtés és fatüzeléses kályha biztosítja a kellemes hőmérsékletet és a romantikus hangulatot. A különleges ötleteknek és dizájnnak köszönhetően minden zugából árad a kemény, nívós munka, a melegség, a törődés. Közösségi terek is készültek, „barlang” kávéház, sportterem és pihenő. Néhány átalakulóban van, több barlanglakás pedig még eredeti állapotában látható.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövények ingyen, a város közepén

Elfeledkezett vásárlás közben a friss fűszernövényekről, de az üzletek már zárva vannak? Van, ahol emiatt már nem kell aggódni, mert bármikor ingyen hozzá lehet jutni.

Biológiailag lebomló banánrostból készült cipő: egy lépés a fenntartható divat felé

Egy barcelónai székhelyű startup, az Indianes bemutatta a fenntartható és lebomló cipőinek a kollekcióját, amelyek mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készültek. A hagyományos cipőktől eltérően maximum két éven belül lebomlanak.

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.

Idén ősszel rendezik meg a kertművészeti napokat

A nyár eleji időpontról szeptemberre került át a 16. Európai Dísznövény és Kertművészeti napok, amelyet hagyományosan a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban rendeznek meg. A rendezvény kiemelt témája idén a Parkok, kertek és kertészek a biodiverzitás kihívásaival szemben címet viseli.

Egy évvel csúszik a milánói Myplant&Garden kiállítás és vásár

Másodszor halasztották el a milánói Myplant & Garden nemzetközi kertészeti kiállítást a koronavírus-járvány miatt. Eredetileg hét hónappal tolták el a dátumát, de a kiállítók és a szervezők is arra jutottak, hogy több időre van szükség. Július elsején jelentette be a Myplant menedzsmentje, hogy a nagyszabású kiállítást 2021 február 15-17. közt rendezik meg.

Szembe ment a Tesco az élelmiszer-pazarlással

A Tesco kedden közzétette éves jelentését Little Helps Plan Közösségi Stratégiájáról, valamint ennek részeként beszámolóját a 2019/20-as pénzügyi év során a működése során keletkező élelmiszer-hulladék és -felesleg mennyiségéről.

Július 4. és 12. között idén is Muzsikál az erdő a Mátrában

A rendkívüli helyzethez alkalmazkodva szervezik az idei Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok rendezvényeit. A 9 napon kilenc helyszínen, a Mátra lábától Kékestetőig várják a zene és az erdő szerelmeseit. Szeptember 25-27-én pedig Körösök-völgyében folytatódik az immár 17 éve elkezdett rendezvénysorozat.

Ismét nyitva van a Nagykanizsai Kilátó

Két napig volt zárva a Nagykanizsai Kilátó, amely június 27-től, szombattól újra látogatható.

A Csömödéri Állami Erdei Vasút júliusi menetrendje

A Csömödéri Állami Erdei Vasút júliusi menetrendje a következőképpen alakul.

Fűszerkert látványosan: fűszerspirálban termesztve

A fűszernövények szépek is amellett, hogy a konyhában is hasznukat vesszük. Nagyon jól beilleszthetők ezért egy díszkertbe, így a kellemest ötvözzük a hasznossal.