Back to top

Barlangban lakni élvezet

Régen a szegények egyszerű hajlékai voltak a tufába vájt barlanglakások, amiket néhány évtizede elhagytak a komfortosabb házakért, de egyre többen fedezik fel újra, különösen a fenntartható élet elkötelezettjei. Ma már fel lehet szerelni minden kényelemmel, akár romantikus szálláshelyként is működhetnek.

A riolittufa puha könnyen faragható kőzetréteg, mely alkalmas pincének, tároló helyiségnek, de akár lakó épület kialakítására is. Évszázadokon keresztül használták lakóhelynek a hegyoldalba vájt barlangokat, ahol a legszegényebbek éltek.

A riolittufa nagyon jó hőszigetelő, főleg nagy vastagságban. Ezért a téli fűtésre keveset kellett költeni, mert jól megtartotta a meleget, nyáron viszont nem melegszik fel túlságosan, ezért jó hűvös.

Később hátrányukká vált, hogy nem volt infrastruktúra, sem villany, sem vízvezeték, sem rendes út nem vezetett oda, ezért az 1970-es években az itt élők a domboldalról „leköltöztek” a faluba a kényelmesebb, komfortos házakba.

Nagyon sok barlanglakás volt a Heves megyei Szomolyán. Ezekről előszőr 1862-ben készült felmérés, akkor 64 ilyen lakást számoltak meg. Ezekben főként földnélküli zsellérek laktak. A lakások egyterű, bár belülről tagolt, több helyiséggel rendelkező életterek voltak. Mindegyikben volt tűzhely, vagy kemence, a füst pedig a mennyezetbe vájt lyukon távozott. A hegyről lefolyó esővíznek, amely a barlangba is befolyt, kis csatornákat vágtak, amelyek a lakás valamely részén kivájt ciszternába vezették a vizet.

 

 

Bár a barlanglakók túlnyomó többsége a szegény rétegből kerül ki, de a Bükk-alján nem egy településen módosabb emberek is használták a hegybe vájt építményeket. Szomolyán is találkozhatunk olyannal, mely tehetősebb embereknek, családjaiknak adott otthont. Megfigyelhető, hogy ezek igényesebbek, nem egyszer tágasabbak és célszerűbbek voltak, mint azok a házak, melyek velük azonos időben készültek.  

Az elhagyott barlanglakások sokáig üresen álltak, és állnak ma is. Igaz, egyre többen fedezik fel újra, főként a fenntartható életforma iránt elkötelezettek.

 

A Szomolyán élő Sós László is úgy gondolta, hogy ezek a régi, különleges hangulatot árasztó helyek többet érdemelnek annál, hogy veszendőbe menjenek, ezért közel 20 barlanglakást karolt fel, közel 1 hektáros területen, és önerőből megmentésükbe kezdett. Saját elképzelései szerint, saját kezűleg alakítja a mai igények szerint komfortossá téve. Így igen kellemes tartózkodást ígérnek ezek a hegy belsejében lévő lakások, amelyekbe szállóvendégeket is vár, hiszen nyáron hűvösek, télen padlófűtés és fatüzeléses kályha biztosítja a kellemes hőmérsékletet és a romantikus hangulatot. A különleges ötleteknek és dizájnnak köszönhetően minden zugából árad a kemény, nívós munka, a melegség, a törődés. Közösségi terek is készültek, „barlang” kávéház, sportterem és pihenő. Néhány átalakulóban van, több barlanglakás pedig még eredeti állapotában látható.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megkésve

"Döngölt vályogfalak között csepp gyertya lángja táncolt, apró fénye simogatta a falakat. Dohos asztalon bor és frissen szedett virág állott, mindkettő butellában. Egy kuvasz feküdt lábnál, álmaiban juhokat hajtott zöld legelőn" – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.

Fejenként egy szobányi zöld

A vírushelyzet és az azzal járó korlátozások miatt különösen a nagyvárosokban értékelik nagyra a kikapcsolódásra, szabadidős tevékenységre szolgáló zöldfelületeket. Mivel hosszabb ideje nem ajánlatos zárt térben találkozni a barátokkal, ismerősökkel, a városlakók körében nagyon népszerűek lettek a közparkok.

Elindult a Wines of Hungary – Personally, a magyar bor hivatalos közösségi média oldala

Az Agrármarketing Centrum (AMC) szorosan együttműködve a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) Wines of Hungary - Personally név alatt indította el bormarketing tevékenységét a közösségi média felületeken, melynek célja a magyar borok népszerűsítése az európai és a kontinensen túli piacokon.

Ismerj meg bennünket!

A koronavírus miatti nehézségek és a vásárlói kör átalakulása ellenére a Hévízi Termelői Piac továbbra is fenntartja önmagát. A két hónap zárvatartás azonban megviselte a létesítményt, amit Benkő Lajos piacfelügyelő szerint kemény munkával szinte újra kellett indítani. Azt mondja, a marketinggel nem szabad leállni, elindították például az „Ismerj meg bennünket!” programot.

Asztroturisztikai látogatóközpont épül a Bükkben

Az élőhelyek és a fajok védelme mellett a természeti értékek bemutatását is kiemelt feladatként kezelik a nemzeti parkok, hiszen a felmérések is bizonyítják, hogy a pihenni vágyók 75 százaléka túrázással, természetjárással, valamilyen aktív kikapcsolódással, ökoturisztikai élménnyel szeretné összekötni a pihenését – mondta Rácz András Répáshután..

Meredek terepen 2.

Az előző írásban (Kertbarát Magazin 2020/5–6.) sorra vettük a tereprendezés ökölszabályait, most azokkal a praktikákkal folytatjuk, amelyektől harmonikusabb lesz a telek és a kert kialakítása.

A Coca-Cola Magyarország csomagolási innovációkkal csökkenti környezeti lábnyomát

A Coca-Cola Magyarország legújabb fejlesztésének köszönhetően 36 százalékkal csökkent az üveges termékek vendéglátó egységekbe való szállításakor felhasznált zsugorfólia mennyisége. Ez a csomagolási innováció fontos állomás a vállalat körforgásos gazdaságra való törekvéseinek és a Hulladékmentes Világ vízió megvalósításának.

Zöldfalak Magyarországon is

Hazánk legnagyobb felületű zöldfala Budapesten, a Millenáris Széllkapu park részeként várja a látogatókat. A 26 220 négyzetméteres új közpark építésével egy időben megújult az eredetileg 2001-ben átadott szomszédos Millenáris park is. Szentkirályi-Tóth Ferenc okleveles táj- és kertépítészmérnök, zöldhomlokzat-specialista mutatta be a különleges zöldfalépítményt.

PET palack kontra üveg. Melyik a környezetkímélőbb?

Egyre többen foglalkoznak a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdésével, ezért a háztartásokban is figyelembe veszik a vízzel, az energiával való takarékosságot, a hulladék szétválasztásának szükségességét és a műanyagcsomagolások csökkentését. A műanyag gyártók arra mutatnak rá, hogy nem mindig megoldás a műanyagmentesség. Akkor mit válasszunk?

Jövőre már kenderből készült húspótlót is ehetünk

Kenderből készül húspótló termék gyártását kezdik meg Új-Zélandon. A gyártók szerint a legnagyobb értéke, hogy ezek a növényi alapú termékek a húsnál több fehérjét és rostot tartalmaznak. Az előállításuk pedig fenntartható módon történik.