Back to top

Európa legnagyobb városi kertje napi 1000 kg terménnyel

Párizs közepén végre átadták a 14 ezer négyzetméretesre tervezett városi kert első szakaszát. A „tetőkert” 2022-re nyerheti el végleges méretét, melyben akár 1000 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt is betakaríthatnak naponta.

Franciaország legnagyobb kiállítóközpontjának, a Paris Expo Porte de Versailles-nak a tetején tervezik kialakítani az Európában eddig páratlan méretű, 14 ezer négyzetméteres városi kertet. A koronavírus-járvány miatt a munkálatok ugyan 2 hónapra leálltak, de június végén átadták a tetőkert első szakaszát – jelenleg 4 ezer négyzetméteren kezdődött meg a zöldség- és gyümölcstermesztés - adta hírül a france24.com.

A projektet egy, a városi farmokra specializálódott cég vezeti. Az Agropolis alapítója és elnöke, Pascal Hardy az AFP hírügynökségnek elmondta:

– Terveink szerint a főszezonban napi mintegy 1000 kg gyümölcsöt és zöldséget tudunk majd előállítani, köszönhetően a körülbelül 20 mezőgazdasági termelőből álló csapatnak,

miközben szeretnénk egy jól működő modellt is bemutatni, melyet a Föld bármely pontján alkalmazhatnak. Ami a technológiát illeti, az aeropóniás termesztés mellett döntöttünk. A gyökerek a levegőben lógnak, és 10 percenkét permetezzük azokat, tehát nem merülnek vízbe és a termőföldre sincs szükség.

A fenntartható gazdálkodás egyik alapja, hogy amit lehet helyben, az évszakoknak megfelelően termesszünk. A cél, hogy egészséges, növényvédőszer-mentes termékekkel lássuk el a helyi vállalkozásokat, éttermeket, boltokat.

Farm on a Paris rooftop: Urban farm aims to be Europe’s largest

A nagyüzemi gazdálkodás mellett a környék lakói magaságyásokat bérelhetnek, a közösségi kertek működéséhez hasonlóan saját kis hobbikerteket hozhatnak létre, melyben kedvenc növényeiket termeszthetik. A látogatók pedig a helyi étteremben kóstolhatják meg a különleges városi kert kínálatát.

Az utóbbi években – ha nem is ekkora méretben – de számos hasonló városi gazdálkodás nőtt ki a földből, pontosabban a tetőszerkezetekből, vagy épp pincék mélyén a napfénytől teljesen elzárva Párizs-szerte. A város vezetése idén 30 hektár területen szeretne lehetőséget teremteni a városi mezőgazdasági termelésre. Hardy hozzátette:

- Még mindig nagyon népszerűek a helyben termesztett, organikus termények, de tovább kell folytatnunk a vásárlók oktatását. Meg kell mutatnunk, hogy helyben is lehet finomat, gazdaságosan előállítani és sok zöldséget, gyümölcsöt teljesen felesleges a világ másik végéről ideszállítani.

Forrás: 
France24.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Támadnak a meztelencsigák – Növényvédelmi előrejelzés 35. hét

Kevés ép növény marad a kertünkben, ha nem védekezünk a csapadékos időt kihasználva felszaporodott meztelencsigák, főleg a spanyolcsiga ellen. Léteznek „szelíd” módszerek is, érdemes kipróbálni. Rohamosan szaporodnak továbbá a zöld vándorpoloskák, de itt az ideje egyebek között a foltosszárnyú muslica elleni védelemnek is. A folyamatosan érő gyümölcsök mellett inkább vörösboros illatcsapdával gyérítsük, mint vegyszerrel.

A klímaváltozás már a spájzban van

Az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészete mintegy 11 ezer hektáron végzi munkáját, amely terület egyharmada a Mátrai Tájvédelmi Körzet része. Jellemző főbb fafajok itt a bükk, a kocsánytalan tölgy, a cser és a gyertyán, amelyek mind őshonosak, valamint kisebb mennyiségben megtalálhatók a különféle fenyvesek is. A szakemberek szerint azonban a klímaváltozás átrajzolja a jelenlegi állományszerkezetet.

Elértük a nyugati árakat, de még drágulhatnak az élelmiszerek

Nem a magyar belföldi kereslet-kínálat határozza meg az agrártermékek árait, hanem a nyugati felvásárlási árak - mondta az InfoRádiónak Raskó György agrárközgazdász, aki szerint a nyugati élelmiszerárszint elérése miatt komolyabb drágulást már csak az árfolyamgyengülés okozhat.

Növények talaj nélkül: perlit és agyaggolyó

Számos talajt helyettesítő anyag, azaz mesterséges termesztő közeg kapható és használható növények nevelésére. Ezek általában nem tartalmaznak szerves anyagokat, a céljuk annyi, hogy a gyökerek jól fejlődjenek, és kapaszkodjanak bennük.

Már itt vannak, a kérdés, hogy mi is akarjuk?

Szinte minden héten újabb és újabb fejlemény kerül napvilágra farkas- és medveügyben. Két éve kezdődött az a bizonyos medvehajsza, ahol helikopterek, rendőrök, természetvédelmi őrök rohangáltak a nőstény Robi után (…), akit Hevestől egészen Csongrádig (Csongrád-Csanád) szinte szó szerint kikergettek az országból. Azóta szerencsére a kergetőzések megszűntek, az észlelések ellenben gyarapodtak.

Magyarország természeti öröksége Európában is egyedülálló

Egyre nagyobb a társadalmi igény hazánk természeti kincseinek bemutatására és a szemléletformálásra - jelentette ki dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Harkály Ház látogató- és oktatóközpont átadási ünnepségén, szerdán, Mátrafüreden.

Fügét mutattak? Meglepetést hozott az esztendő

A hazai fügefák és -bokrok idén valóban fügét mutattak, mert a mostani telünk és a fagyos tavasz nem tette próbára e mediterrán gyümölcsfajt. Az óvatos tulajdonosok védték a téltől a vesszőket, de meglepetésre kiderült, hogy túlzott volt a félelmük.

Pálinka életműdíjas vegyészmérnök

Az ő vásárlóik kevésbé árérzékenyek, elvárják a legmagasabb minőséget - az igényes pálinka még mindig keresett termék. Csalló Jenő, a Csalló pálinka névadó tulajdonosa több évtizedes kiemelkedő munkájáért tavaly pálinka életműdíjat kapott.

A neonikotinoidok „szemmel láthatóan” károsítják a méhcsaládot

A nemzetközileg elismert tudományos folyóirat, a Scientific Reports újabb kutatási eredményt közölt a méhekkel kapcsolatban, ami érdeklődésre tarthat számot a környezetről felelősen gondolkodóknak.

Ki, mekkora kibocsátó?

A Climate TRACE nonprofit szervezetekből álló csoport az eddigi becslések helyett jövőre már pontos adatokat szolgáltat a Föld légkörébe kerülő szén-dioxid-kibocsátásról. Az adatgyűjtésre okos algoritmusokat és műholdakat használnak fel. Ha kooperációnak sikerülne megvalósítani a valós idejű adatszolgáltatást, az új irányokat adhat a jövő évi ENSZ következő klímacsúcsán.