Back to top

A törvényhozók csak megállapodtak a KAP 2 éves átmeneti időszakában

A horvátok elérték azon céljukat, hogy elkészüljenek a Közös Agrárpolitika (KAP) bevezetésének átmeneti szabályai. A horvát EU-elnökség utolsó napján, az utolsó pillanatban megállapodást kötöttek az Európai Parlamenttel. 2 év lesz az átmeneti időszak.

A horvátok elérték azon céljukat, hogy elkészüljenek a Közös Agrárpolitika (KAP) bevezetésének átmeneti szabályai. A horvát EU-elnökség utolsó napján, az utolsó pillanatban megállapodást kötöttek az Európai Parlamenttel. 2 év lesz az átmeneti időszak.

Ahogy arról az EURACTIV.com tudósít, a Tanács és a Parlament tárgyalói „informálisan egyetértésre jutottak” abban, hogy kétéves átmeneti időszak lesz, amelyben a KAP jelenlegi szabályait kell alkalmazni a következő uniós mezőgazdasági támogatási program megkezdése előtt.

Annak ellenére, hogy ideiglenes, az elért kompromisszum az átmeneti KAP-rendelkezés minden lényeges aspektusát magában foglalja, és csak az EU következő, hosszú távú költségvetésével kapcsolatos kérdések maradtak nyitva.

A társjogalkotók ellenálltak az Európai Bizottság nyomásának, amely egyéves átmenetet követelt a jelenlegi és a következő KAP-program közötti szakadék áthidalására.

Az EURACTIV.com megírta, hogy a jogalkotókra nehezedő nyomást a Bizottság Költségvetési Főigazgatósága (DG BUDG) okozta, amely szerint a kétéves átmeneti KAP-elve nem felel meg a „Next Generation EU” követelményeinek, vagyis annak, hogy a Bizottság 750 milliárd eurós, a koronavírus világjárvány gazdasági visszaesésére reagáló Helyreállítási Alapot hozott létre.

Az átmeneti jogszabályok biztosítják a közvetlen kifizetések folytatását, valamint új projektek finanszírozását a vidékfejlesztési programban, még akkor is, ha a KAP reformjáról szóló megállapodás elakadt.

A 2020 utáni KAP hatálybalépését azonban 2023-ra tolják.

„A jelenlegi szabályok további két évvel történő meghosszabbítása nagyon is szükséges kiszámíthatóságot és bizonyosságot nyújt minden európai mezőgazdasági termelő számára a COVID-19 válság idején” - mondta Marija Vučković horvát mezőgazdasági miniszter.

A KAP átmeneti szabályairól szóló megállapodás megkötése a horvát elnökség egyik legfontosabb prioritása volt, és - bennfentesek szerint - figyelemre méltó eredményt jelent, tekintettel azokra a rendkívüli körülményekre, amelyek között az elmúlt hat hónapban dolgoztak.

A téma parlamenti előadója, a finn liberális Elsi Katainen elmondta, hogy a kompromisszum eredményeként a gazdálkodók bizalommal tervezhetik meg jövőjüket a következő két évre.

„Ez további eszközöket nyújt az EU tagállamainak, hogy segítsék gazdáikat a COVID-19 válság következményeinek kezelésében" - tette hozzá.

A német kereszténydemokrata Norbert Lins, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának (AGRI) elnöke szerint fontos lépés volt a megállapodás megkötése még a horvát elnökség vége előtt.

"De ennek a megállapodásnak a véglegesítéséhez és a 2022 utáni KAP-reformmal kapcsolatos munkánk felgyorsításához, megállapodásra van szükségünk az EU jövőbeli hosszú távú költségvetéséről" - tette hozzá, felhívva a tagállamokat, hogy megvalósítható álláspontot alakítsanak ki közösség pénzügyi kereteinek tekintetében."

Márciusban az Európai Számvevőszék (ECA) figyelmeztetett a hosszú átmeneti időszak kockázatára, mivel ez késleltetheti a Bizottság arra irányuló törekvését, hogy a mezőgazdasági ágazat környezetvédelmi szempontból fenntarthatóbbá váljon.

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagyon visszaesett a csehországi turizmus a második negyedévben

A csehországi turisztikai szálláshelyeken a második negyedévben 988 ezer vendég szállt meg, ami éves összehasonlításban 82,9 százalékos csökkenés – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

Júliusban kétharmadával nőtt a kínai-európai vasúti teherforgalom

Júliusban az egy évvel korábbihoz képest kétharmadával nőtt a vasúti teherforgalom Kína és Európa között a kínai állami vasúttársaság, a China State Railway Group közleménye szerint.

Kézműves sör készítéséhez nyert támogatást a kiskunhalasi Trínium Alfa Kft.

Kézműves sör készítésére alkalmas technológiára nyert több mint százmillió forint támogatást a kiskunhalasi Trínium Alfa Fejlesztő, Kivitelező és Szolgáltató Kft. - közölte a cég ügyvezetője az MTI-vel.

VP AKG/ÖKO pályázatok: kedvező változtatás

Megoldódni látszik az egyes egybeművelésekből adódó problémakör a VP AKG/ÖKO támogatásoknál.

KSH: 697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet júniusban

Júniusban az export euróban számított értéke 3,1, az importé 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 201 millió euróval javult, és elérte a 697 millió eurót (240 milliárd forintot) - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján pénteken.

Tesco: erős a magyar pozíció, és jók a kilátások

Alaptalanok a spekulációk azzal kapcsolatban, hogy többlépcsős leépítés következhet a Tescónál - reagált az ezzel kapcsolatos sajtóhírekre a Világgazdaságnak a Tesco-Global Áruházak Zrt. sajtóosztálya.

A nehéz helyzetbe került borászatok 1,8 milliárd forintra pályázhatnak

Jelentős érdeklődésre számít a borászatok részéről az agrártárca a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhíteni hivatott átmeneti támogatási programja. Az első pályázatokat augusztus 10-étől lehet benyújtani, az igénylésekhez szükséges igazolásokat azonban már most érdemes beszerezniük az érintetteknek - ismerteti a csütörtöki Magyar Nemzet.

Magyarország sikerrel állt ki az otthoni pálinkafőzés mellett

Magyarország következetesen kiállt amellett, hogy a saját célra történő pálinkafőzés adómentes legyen, és ez most megvalósulhat uniós szinten is - tájékoztatta Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

A járvány előtti szintre emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban az euróövezetben

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 5,7 százalékkal, éves szinten pedig 1,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Az EU mézpiacának helyzetértékelése 2. rész

Az Európai Unió méztermelői évek óta komoly piaci problémákkal küzdenek. Az unió mézpiacán tapasztalt helyzet bemutatásának érdekében az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek (Copa-Cogeca) szervezete levelet írt az Európai Bizottságnak, illetve készített egy akciótervet a mézpiac aggasztó helyzetének orvoslására. Ennek adjuk most közre előző havi számunkban megjelent folytatását.