Back to top

Dr. Bubó küldönce a háznál

Az Európában honos szárazfölditeknős-fajok mindig is nagy népszerűségnek örvendtek, talán a Dr. Bubó rajzfilmsorozat küldöncének köszönhetően. Ezekhez a nagy egyedszámban forgalmazott állatokhoz azonban csak néhány frekventált kereskedésben kaphatunk helytálló tanácsokat, ezért dióhéjban megpróbáljuk közreadni a teknőstartás legfontosabb elemeit.

Európai szárazföldi teknősnek számít a görög, a mór, a szegélyes, illetve a szintén gyakran tartott, hasonló igényű, bár nem egészen európai sztyeppi vagy kirgiz teknős.

Bár ezek az állatok nem gyorsak, adott napszakokban sokat és intenzíven mozognak, ezért minél nagyobb alapterületű férőhelyet biztosítsunk számukra. Nem csak a klasszikus üvegterráriumban tarthatjuk őket; a műanyag malteros ládák, dézsák, fából készült, karám jellegű építmények mind jól beválhatnak teknős­tartóhelyként. Aljzatnak lehetőleg kerti vagy erdei földet használjunk, de olyan vastagságban, hogy a teknősök ásni is tudjanak benne. A homok, fakéreg stb. nem ajánlatos, ugyanis ezek az állatok – bélflórájuk frissítése miatt – esznek is a földből, és a nem megfelelő talaj akár bélelzáródást is okozhat náluk.

Terráriumuk egyik felét lámpával fűtsük úgy, hogy a napozóhely hőmérséklete megközelítse a 30-32 °C körüli értéket.

Itt érdemes lejtősre kialakítani a talajt, hogy az esetleg hátára forduló teknős kigördüljön a lámpa hatósugarából, így a pórul járt állat nem hevül túl. A tartóhely másik oldala legyen árnyékos, hogy az állatok elvonulhassanak a meleg elől. Ha a helyiség, ahol tartjuk őket hűvös, részben fedjük le a férőhelyüket, hogy a melegítőlámpák által leadott hő valamelyest bennrekedjen a terráriumban. Éjszaka viszont lehűlhet náluk a levegő. Amennyiben nem jutnak napfényhez, alkalmazhatunk közepes intenzitású UVB fényforrást is.

Ezt a melegítőlámpákkal azonos oldalon helyezzük el, és reggel 1-2 órán át működtessük.

Azonban az ilyen fényforrások túlzott használata száríthatja az állatokat, ami hosszú távon károsítja a teknősök egészségét. A már említett árnyékos részre telepítsünk valamilyen búvóhelyet (fakérget, gyökeres fűcsomót), amely alá éjszakára is szívesen bemásznak teknőseink. Ha erre a területre néha egy kis vizet is öntünk, azt se bánják, de ettől függetlenül mindig álljon rendelkezésükre egy lapos itatótál. Ebből nem csak inni szoktak, olykor bele is fekszenek dagonyázni. A fiatal állatokat heti rendszerességgel egyébként is érdemes fél órára pár centis mélységű langyos vízbe beáztatni.

Táplálékuk alacsony tápértékű, ám rostban és ásványi anyagokban gazdag növényekből álljon. Ezt leginkább úgy biztosíthatjuk, ha a szabadban növő kétszikűeket, gyakorlatilag a legismertebb gyomnövényeket gyűjtjük számukra.

Eleségük lehet gyermekláncfű, herefélék, tyúkhúr, útifüvek, papsajt, pásztortáska, árvacsalán, varjúhájfélék, és számos más, nem mérgező gyógynövény és lombféleség.

Az ilyen takarmányt nem is kell vitaminokkal kezelni. Elég, ha egy kis többlet ásványianyag-forrás gyanánt mész­grit­tet vagy összetört szépiát helyezünk a terráriumba, amihez az állatok bármikor hozzáférhetnek. Ha a téli időszakban nincs más, akkor a termesztett növények közül az uborkák és egyéb tökfélék felelnek meg nekik a leginkább. Gyümölcsöket néhány heti rendszerességgel, inkább csemegeként, állati eredetű fehérjét pedig szigorúan csak évi 1-2 alkalommal kaphatnak!

Az állatok teleltetése a szaporodás feltétele. A teleltetés helyes kivitelezése azonban nehéz és kockázatos, így ha nem szándékozzuk szaporítani az állatokat, akkor inkább mellőzzük – jobb, ha szobai körülmények között vészelik át a telet. Ha teleltetünk, akkor ahhoz a fiatal állatokat évről évre fokozatosan szoktassuk hozzá.

A szárazföldi teknősök lételeme a kerti föld, a vadon termő növények és a napfény. Így, ha tehetjük, tartsuk őket tavasztól őszig megfelelően kialakított szabadtéri terráriumban, kifutóban.

Az európai szárazfölditeknős-fajok a Washingtoni Egyezmény II. függelékének, míg az EU-s rendszer A kategóriájának hatálya alá taroznak. Legális tartásukhoz érvényes dokumentumok és egyedi jelölés szükséges.

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai szárazfölditeknősök - Fajok összehasonlítása

A Kistermelők Lapja hasábjain már bemutattuk a görög, mór, szegélyes és a sztyeppi teknősök alapvető igényeit, tartástechnológiáját. Most a fajok közti jellegzetes különbségeket, közös tartásuk lehetőségeit ismertetnénk.

Egy kiváló papagájdajka - A nagy sándorpapagáj

A papagájok kézzel nevelése igen nagy odafigyelést és türelmet igényel, mondhatni, a nap 24 órájában leköti a tenyésztőt. Ám az utóbbi években a nagy sándorpa­pagáj ára igencsak lecsökkent, ennek ellenére szívesen tartják a papagájtenyésztők, mert nyugodtan rájuk lehet bízni más rokonfajok tojásait, fiókáit is.

Az egyetlen őshonos magyar nyúlfajta

Az egyetlen őshonos nyúlfajtánk, a magyar óriásnyúl kialakításának históriája több mint 100 évre nyúlik vissza. Szerepe elsősorban gazdasági haszonnyúlként jelentős. Bátran ajánlható a családi önellátó gazdaságoknak, akik ezzel a fajtával indíthatják a nyúltenyésztést. A magyar óriásnyúl fajtát 1994-ben őshonossá, majd 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánították.

Fajpusztító kedvenceink

Jak Wonderly egyik fotóját az idei BigPicture versenyen Ember/Természet kategóriában első helyezettként díjazták. A díjnyertes fotón azok az elpusztult állatok láthatók, amelyekkel házi macska végzett. A National Geographic szerint a fotón látható tetemeket tízmillióval kellene felszorozni ahhoz, hogy hiteles képet kapjunk a macskák által egy év alatt elpusztított állatok mennyiségéről.

Társállatok, mint tollas, vagy szőrös pszichológusok

Egy társállat jelenléte oldja a stresszt, csökkenti a vérnyomást, és sok más pozitív hatással van gazdája lelki állapotára. Sokszor az embereknek csak arra van szükségük, hogy meghallgassák a problémáikat, és erre is kiválóak az állatok, tudnak hallgatni, sőt nem is tudnak közbeszólni, türelmesek, nem sietnek sehová. Hobbiállat, díszállat, társállat: mi a különbség?

Kecskefejés csárdásléptekkel

Városiként költöztünk pár éve falura, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. Korábban kecskéink kalandos nászáról, elléséről, a gidanevelés hétköznapjairól írtunk, most pedig arról, hogyan tanultunk meg fejni.

Katonagalambok, kémgalambok, munkagalambok…

A történelem során több alkalommal fogták munkára a galambokat, és igen érdekes feladatokat bíztak rájuk. A tollas hírvivőket sokszor az otthonukhoz való ragaszkodásuk miatt kedvelték, hiszen a postagalamb bárhová kerül, onnan hazaindul. De még a légifotózásban, vagy a vízből mentésben is segítségére voltak az embernek.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

Ki tartson otthon tengerimalacot?

„Bármilyen kisállatot is szeretne a gyermekünk, csak olyat vegyünk, amit mi, szülők is szeretni tudunk, mert hiába minden ígéret, előbb-utóbb nekünk kell gondozni a kis kedvencet” – figyelmeztet Takács Eszter, aki kislánya, Jázmin kérését teljesítve, a saját kiskutyája és a család macskája mellé „bevállalt” még két tengerimalacot is.

Dead or alive - Galambtól a zsenge húsig

Új húsgalamb-tenyészcentrumot ismerhet meg a Bábolnai Gazdanapok közönsége. A Színsoron megcsodálható a Mirthys húsgalamb három színváltozata, a Kiállítói csarnokban pedig ugyanezen fajta sült galamb változatát lehet megkóstolni.