Back to top

Dr. Bubó küldönce a háznál

Az Európában honos szárazfölditeknős-fajok mindig is nagy népszerűségnek örvendtek, talán a Dr. Bubó rajzfilmsorozat küldöncének köszönhetően. Ezekhez a nagy egyedszámban forgalmazott állatokhoz azonban csak néhány frekventált kereskedésben kaphatunk helytálló tanácsokat, ezért dióhéjban megpróbáljuk közreadni a teknőstartás legfontosabb elemeit.

Európai szárazföldi teknősnek számít a görög, a mór, a szegélyes, illetve a szintén gyakran tartott, hasonló igényű, bár nem egészen európai sztyeppi vagy kirgiz teknős.

Bár ezek az állatok nem gyorsak, adott napszakokban sokat és intenzíven mozognak, ezért minél nagyobb alapterületű férőhelyet biztosítsunk számukra. Nem csak a klasszikus üvegterráriumban tarthatjuk őket; a műanyag malteros ládák, dézsák, fából készült, karám jellegű építmények mind jól beválhatnak teknős­tartóhelyként. Aljzatnak lehetőleg kerti vagy erdei földet használjunk, de olyan vastagságban, hogy a teknősök ásni is tudjanak benne. A homok, fakéreg stb. nem ajánlatos, ugyanis ezek az állatok – bélflórájuk frissítése miatt – esznek is a földből, és a nem megfelelő talaj akár bélelzáródást is okozhat náluk.

Terráriumuk egyik felét lámpával fűtsük úgy, hogy a napozóhely hőmérséklete megközelítse a 30-32 °C körüli értéket.

Itt érdemes lejtősre kialakítani a talajt, hogy az esetleg hátára forduló teknős kigördüljön a lámpa hatósugarából, így a pórul járt állat nem hevül túl. A tartóhely másik oldala legyen árnyékos, hogy az állatok elvonulhassanak a meleg elől. Ha a helyiség, ahol tartjuk őket hűvös, részben fedjük le a férőhelyüket, hogy a melegítőlámpák által leadott hő valamelyest bennrekedjen a terráriumban. Éjszaka viszont lehűlhet náluk a levegő. Amennyiben nem jutnak napfényhez, alkalmazhatunk közepes intenzitású UVB fényforrást is.

Ezt a melegítőlámpákkal azonos oldalon helyezzük el, és reggel 1-2 órán át működtessük.

Azonban az ilyen fényforrások túlzott használata száríthatja az állatokat, ami hosszú távon károsítja a teknősök egészségét. A már említett árnyékos részre telepítsünk valamilyen búvóhelyet (fakérget, gyökeres fűcsomót), amely alá éjszakára is szívesen bemásznak teknőseink. Ha erre a területre néha egy kis vizet is öntünk, azt se bánják, de ettől függetlenül mindig álljon rendelkezésükre egy lapos itatótál. Ebből nem csak inni szoktak, olykor bele is fekszenek dagonyázni. A fiatal állatokat heti rendszerességgel egyébként is érdemes fél órára pár centis mélységű langyos vízbe beáztatni.

Táplálékuk alacsony tápértékű, ám rostban és ásványi anyagokban gazdag növényekből álljon. Ezt leginkább úgy biztosíthatjuk, ha a szabadban növő kétszikűeket, gyakorlatilag a legismertebb gyomnövényeket gyűjtjük számukra.

Eleségük lehet gyermekláncfű, herefélék, tyúkhúr, útifüvek, papsajt, pásztortáska, árvacsalán, varjúhájfélék, és számos más, nem mérgező gyógynövény és lombféleség.

Az ilyen takarmányt nem is kell vitaminokkal kezelni. Elég, ha egy kis többlet ásványianyag-forrás gyanánt mész­grit­tet vagy összetört szépiát helyezünk a terráriumba, amihez az állatok bármikor hozzáférhetnek. Ha a téli időszakban nincs más, akkor a termesztett növények közül az uborkák és egyéb tökfélék felelnek meg nekik a leginkább. Gyümölcsöket néhány heti rendszerességgel, inkább csemegeként, állati eredetű fehérjét pedig szigorúan csak évi 1-2 alkalommal kaphatnak!

Az állatok teleltetése a szaporodás feltétele. A teleltetés helyes kivitelezése azonban nehéz és kockázatos, így ha nem szándékozzuk szaporítani az állatokat, akkor inkább mellőzzük – jobb, ha szobai körülmények között vészelik át a telet. Ha teleltetünk, akkor ahhoz a fiatal állatokat évről évre fokozatosan szoktassuk hozzá.

A szárazföldi teknősök lételeme a kerti föld, a vadon termő növények és a napfény. Így, ha tehetjük, tartsuk őket tavasztól őszig megfelelően kialakított szabadtéri terráriumban, kifutóban.

Az európai szárazfölditeknős-fajok a Washingtoni Egyezmény II. függelékének, míg az EU-s rendszer A kategóriájának hatálya alá taroznak. Legális tartásukhoz érvényes dokumentumok és egyedi jelölés szükséges.

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Országos Állatvédelmi kerekasztal-beszélgetés sorozatot indított a miniszteri biztos

Fontos beépíteni a helyi tapasztalatokat a megújuló Nemzeti Állatvédelmi Programba - hangsúlyozta a program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos az idei év első kerekasztal-beszélgetését követő sajtótájékoztatón, Győrben.

Létezik és mégsem? - Egy régi, magyar kutyafajta

Egy régi, magyar kutyafajta, amelynek ugyan számos egyede van, de papíron mégsem létezik. Persze még mindig jobb, mintha fordítva lenne… A zsemlesárga erdélyi kopó története bővelkedik fordulatokban: volt az erdélyi urak kedvence, aztán Ceausescu ellensége, volt a kiállítások sztárja, mára pedig végóráit élő ebfajta.

Ősi gyógymód Indiából - alternatív állatorvoslás

Ha a szkeptikus állattartó az alternatív gyógyászat kifejezést hallja, akkor azt általában csak varázslatnak vagy teljesen hatástalan módszernek bélyegzi. Ennek gyakorta az az oka, hogy nincs kézzel fogható, látványos eszköze a gyógymódnak. Nos, az ajurvédikus gyógyászatról talán mások a vélemények, mert a gyógyítás alapját részben távoli vidékeken termő gyógynövények jelentik.

Halálos vírus pusztítja a nyulakat

Észak-Amerika délnyugati részén gyorsan terjedő pusztító kór terjed, mely már eljutott egészen Dél-Kaliforniába is. A vírus vérzéses betegséget okoz, és a veszélyeztetett fajokat is fenyegeti. A szakértők egyelőre csak megfigyelni tudják a járvány terjedését, de lényegi beavatkozást egyelőre képtelenek tenni a vírus megakadályozásának érdekében.

Ingyenes lesz a magyar kutyafajták törzskönyvezése

Az Agrárminisztérium új támogatása a hungarikummá nyilvánított kilenc magyar kutyafajta állományának fenntartását és fejlesztését segíti. Ennek révén a tenyésztők számára lényegében ingyenessé válik a megszületett kiskutyák utáni származási igazolások kiadása. Az új támogatás hozzájárul a tenyésztés költségeinek csökkentéséhez, valamint fajtatiszta magyar ebfajták állományának gyarapodásához.

Az Állatorvostudományi Egyetem Marek József ösztöndíjat hirdet

Az Állatorvostudományi Egyetem a haszonállat-gyógyászat és az élelmiszerlánc-biztonság iránt érdeklődő, elhivatott, a későbbiekben e szakterületeken dolgozni szándékozó állatorvostan hallgatók számára Marek József Ösztöndíjat hirdet meg. Az Ösztöndíj forrását az Állatorvostudományi Egyetem fenntartója, a Marek József Alapítvány biztosítja.

Kutyának zöldséget? Fogukra való!

A farkasok a zsákmány zsigereit, gyomortartalmát elfogyasztva jutnak hozzá a létfontosságú növényekhez és emésztőenzimekhez. Ezek segítenek nekik a táplálék megemésztésében és az egészségük megőrzésében. A kutyák többnyire azt eszik, amit az ember ad nekik. Bármilyen táplálási módot is folytassunk, a jól megválasztott zöldségekkel jót teszünk az állatoknak.

Macskák minden mennyiségben

Kevesen tudják, hogy ma a házi macska a világ legelterjedtebb ragadozó emlőse. Az Antarktisz kivételével minden kontinensen jelen van, háziállatként és teljesen elvadult vadászként egyaránt. Tökéletes ragadozó, amely minden olyan állatot zsákmányának tekint, amit le tud gyűrni, legyen az emlős, madár, hüllő vagy kétéltű.

Technológiai fejlesztés segíthet megtalálni az elveszett kiskedvenceket

A Vodafone Magyarország jeladóval és riasztó funkcióval felszerelt GPS-nyomkövetővel bővíti kínálatát, ami többek között olyan kisállat-tulajdonosoknak nyújt segítséget, akiknek kiskedvence elkóricálhat. A szerkezet a szilveszteri petárdázásokkor is jól jöhet, ha valakinek a kutya fél a durrogásoktól.

Társállatok - Kutya, vagy macska?

A kutyák és a macskák belső tulajdonságaikban, lelki világukban jelentősen eltérnek egymástól. Mivel az emberek is különbözőek, így nem csoda, hogy mindkét állatfajnak van rajongótábora, és tartásukra egész iparág épült… A macskások a macskákban az önállóságukat, a függetlenségüket szeretik, míg a kutyások a kutyákban a hűséget és a feltétel nélküli ragaszkodást a gazdihoz.