0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 26.

Színkavalkád a Gyöngyösi sétányon

A főváros XIII. Kerületi Önkormányzata immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg az egynyári virágok bemutatóját a Gyöngyösi sétányon. A vírusjárvány ellenére idén 60 809 egynyári növényt ültettek ki a kerület közterületeire, ennek harmada a Gyöngyösi sétány 1043 négyzetméterét borítja.

 A sokféle faj közt gyönyörködhetünk a jó tűrőképességű egynyári begónia, pistike, rézvirág, lepkevirág és sétányrózsa különböző színű fajtáiban, és láthatunk különlegességeket is.

A természetesség jegyében több éve egynyári virágos rétfelületeket is kialakítanak a kerületben, az egyik „vadvirágos rét” a Gyöngyösi sétányon pompázik. Puchner Gábor alpolgármester elmondta, hogy a XIII. kerület önkormányzata 1,3 millió négyzetméter zöldfelületről gondoskodik – beleértve a sétányokat, fasorokat, parkokat is. Kiemelten figyelnek a zöldfelületek bővítésére és minőségi fejlesztésére.

Több mint 60 ezer

A tavaszi járványhelyzet és az akkor elrendelt korlátozó intézkedések ellenére folyamatosan gondozták a zöldterületeket, fasorokat. Május végén pedig minden virágágyást beültettek a parkfenntartók, késő őszig tart a növények ápolása.

Budapest 13. kerületében évente több mint 60 ezer tő egynyári virággal díszítik a közterületeket.

A változatos fajta­össze­tételű, színű kiültetést megelőzi a virágágyak talajának alapos előkészítése, hiszen ez a folyamatos virágzás egyik feltétele. A kerület virágágyásainak az összes területe 2160 négyzetméter. Nagyobb felületű színes kavalkádot – például begóniákkal, dáliákkal, díszfüvekkel, batátákkal, kakastaréjjal, díszdohánnyal, bojtocskákkal, kúpvirágokkal – láthatunk a Vizafogó sétányon (100 m2), a Béke téren (250 m2), a Fiastyúk utcában a szökőkútnál (70 m2), a Gyermek téren (150 m2). Ezekben az ágyásokban összesen 25 427 virág díszlik.

Zöld beruházások

Ahol a közműbeépítések miatt nem tudják a földbe ültetni a palántákat, ott többnyire oszlopokra helyezik őket, 100 oszlopon összesen 18 ezer muskátli virágzik. A kerületben 30 ezer faegyed ápolásáról gondoskodik az önkormányzat, és az elmúlt öt évben 5700 fát ültettek.

Az alpolgármester kitért a zöld beruházásokra is.

A közelmúltban elkészült a Szobor utcai rekreációs park, a Jász utcai labdapálya, a Jakab József utcai kisjátszótér (a nagy játszótér felújítása folyamatban van).

Folytatódik a Rákos-patak revitalizációja a Fővárosi Önkormányzattal közösen. Hamarosan megkezdik a lakókkal az egyeztetést a Csanády utcai zöldsétány tervezéséről, jövőre pedig új parkot is terveznek egy jelenleg kihasználatlan terület zöld fejlesztésével a Vizafogón csaknem egy hektáron.

Folyamatos fenntartás

A XIII. kerületben több éve rendszeresen találkozhatunk vadvirágos ágyásokkal is. Idén három ágyást alakítottak ki az önkormányzat szakemberei vadvirágos magvetéssel a Gyöngyösi sétányon. A természethez közeli megjelenésükkel megtörik a városi hangulatot, szép egyszerűségük vonzza a tekintetet.

Ezek az ágyások kisebb költséggel tarthatók fenn, az öntözésük, karbantartásuk azonban folyamatos.

A Gyöngyösi sétányon szervezett virágbemutató egyben szakmai fórum is volt, a kerület lakói, a kertészszakma képviselői közül is sokan megjelentek, és olyanok is, akik a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázaton, a Tiszta Utca Rendes Ház Pályázaton és az Udvarzöldítés Pályázaton részt vettek. Az összeültetésekben a szervezők gondot fordítottak a növények nevének jelölésére, illetve a magyar és latin fajtanevek listáját nyomtatva is megkaphatták az érdeklődők.

Ősszel sem maradnak virág nélkül az ágyások. Ismét kétnyári dísznövényeket ültet az önkormányzat, százszorszépet, nefelejcset, már ősszel is kedvesen virágzó árvácskát, valamint számos hagymás növényt: tulipánt, jácintot, nárciszt.

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet