Back to top

A csehek automatából népszerűsítik a krumplit

Európa első burgonya automatája egy hónapja működik a Cseh Köztársaságban. A gépezetet a hazai burgonyafajták népszerűsítésére állították fel.

A burgonya automatikus értékesítésére szolgáló szerkezetet nem véletlenszerűen a Cseh Köztársaság nyugati részén található Velhartice településen helyezték el. Ez a terület ugyanis a burgonyatermesztéséről híres, és nem utolsó sorban, maga a város turisztikai célpont az ott található kastély miatt.

A 430 hektáron gazdálkodó Vesa helyi mezőgazdasági szövetkezet telepítette az automatát azzal az elgondolással, hogy őshonos burgonya fajtákat értékesítsen és népszerűsítsen ilyen módon.

Ez az eredeti és egyedi gép szinte azonnal népszerű lett az idelátogató turisták körében. Eredetileg a létesítményt promóciónak szánták, végül az értékesítés is nagyon kedvezően alakul, száz kilogramm burgonyát vásárolnak belőle minden nap.

Krumpli automata belülről
Krumpli automata belülről
Fotó: foto:Jitka Englová

Aki vásárolni szeretne, be kell dobnia 30 koronát (kb. 400 Ft) az automatába, majd 2 kilogrammnyi burgonya gurul ki a falba helyezett csőből a zsákba.

Az ár vonzó, mert ugyanaz a burgonyamennyiség egy prágai piacon a duplájába kerül.

Átlagosan napi 60 vásárló használja a burgonya-automatát. Sajnos a gépnek vannak korlátai, csak egy fajta burgonyát tud árusítani. Most a Suzan fajta van a gépben, majd azt a Magda fajta fogja követni. Egyébként 20 burgonyafajtát termesztenek a környéken.

Viktor Kopaczka, a Vesa szövetkezet igazgatója azt mondja, sajnálja, hogy a cseh piacon elérhető burgonya 80 százaléka külföldről származik. Ezért koncentrál a szövetkezet a hazai termék népszerűsítésére.

Krumpli automata kívülről
Krumpli automata kívülről
Fotó: foto:Jitka Englová

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Jelentősen nőtt a beruházások volumene az ingatlanberuházások, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság területén

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 első negyedévében a beruházások mértéke éves alapon 2,8 százalékkal mérséklődött.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

Zavarosan indult a felvidéki agrár-ágazat éve

Nehéz időket kell megtapasztalniuk a szlovákiai gazdáknak. Nyakukon a támogatási kérelmek leadása, de újak és sokszor kidolgozatlanok, előkészítetlenek a követelmények. A kormány – és vele az agrárminiszter – cseréje emellett csak mellékes eseménynek tűnik. Az agrárminisztérium vezetőinek cseréjéhez lassan már hozzászoknak.