0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Melegben a dinnye, hűvösben a csemegekukorica fogy

Az időjárás szempontjából sem átlagos ez az esztendő. A szabadföldi zöldségfélék többsége megszenvedte a hűvös tavaszt, és a dinnyetermesztők bánatára a nyár sem az igazi. A csapadékos, hűvös napok sem a növényeknek, sem a fogyasztásnak nem kedveznek.

A lédús gyümölcs helyett szívesebben veszünk barackot, szilvát vagy éppen csemegekukoricát. A Kertészet és Szőlészet 34. számában bemutatjuk többek közt a kevermesi Bálint testvérek gazdálkodását. Tamás és Dávid dinnyét és csemegekukoricát egyaránt termesztenek.

youtube://v/G_6_C-N0zgo

Az 50-50 hektár termését szinte kizárólag egy áruházláncnak szállítják. A kukoricából csak szuperédes, dinnyékből pedig magszegény fajtákat termesztenek.

A munkaerőhiány miatt igyekeznek minél több munkafolyamatot gépesíteni.. Egyik legújabb gépük a sorköztakaró fólia szélét befűzi a talajba, nem kell rá oldalt földet dobni, így a dinnyét tiszták maradnak.

A kézi munkára azonban még így is szükség van. Az egész éves foglalkoztatáshoz korai káposzta- és tökfélékkel nyújtják az idényt.

A csemegekukoricának főként a másodvetésébe szólt bele az időjárás, a szakemberek úgy vélik, hogy mintegy 5000 hektár terméséről kell lemondaniuk a termelőknek, feldolgozóknak. Ettől függeltenül megmaradt európai vezető szerepünk.

A törzses köszméte – vagy ahogyan nálunk hívták, a piszke – termesztése 1990 óta lejtmenetben van. Szinte teljesen visszaszorult a házi kertekbe. Pedig az idei árak azt jelzik, hogy lenne igény a termesztés bővítésére. Gazdaságosságát részletes ökonómiai elemzés mutatja be.

Nem halt ki az önzetlenség. A miskolci Tündérkert legalábbis ezt példázza. Az ingyenesen látogatható pinehőparkot magántőkéből alakították ki.

Emellett a Csopaki kódex titkáról, és a 6. Magyar Faápoló Bajnokságról is olvashatnak a Kertészet és Szőlészet legújabb számában.

Forrás: Kertészet és Szőlészet