A lédús gyümölcs helyett szívesebben veszünk barackot, szilvát vagy éppen csemegekukoricát. A Kertészet és Szőlészet 34. számában bemutatjuk többek közt a kevermesi Bálint testvérek gazdálkodását. Tamás és Dávid dinnyét és csemegekukoricát egyaránt termesztenek.
youtube://v/G_6_C-N0zgo
Az 50-50 hektár termését szinte kizárólag egy áruházláncnak szállítják. A kukoricából csak szuperédes, dinnyékből pedig magszegény fajtákat termesztenek.
A kézi munkára azonban még így is szükség van. Az egész éves foglalkoztatáshoz korai káposzta- és tökfélékkel nyújtják az idényt.
A csemegekukoricának főként a másodvetésébe szólt bele az időjárás, a szakemberek úgy vélik, hogy mintegy 5000 hektár terméséről kell lemondaniuk a termelőknek, feldolgozóknak. Ettől függeltenül megmaradt európai vezető szerepünk.
A törzses köszméte – vagy ahogyan nálunk hívták, a piszke – termesztése 1990 óta lejtmenetben van. Szinte teljesen visszaszorult a házi kertekbe. Pedig az idei árak azt jelzik, hogy lenne igény a termesztés bővítésére. Gazdaságosságát részletes ökonómiai elemzés mutatja be.
Emellett a Csopaki kódex titkáról, és a 6. Magyar Faápoló Bajnokságról is olvashatnak a Kertészet és Szőlészet legújabb számában.