Back to top

Új betelepülőket keresnek a festői skót Rum szigetére

Szeretne gyönyörű tavak, világhírű whisky lepárlók és festői hegyvidék mellett élni? Itt a soha vissza nem térő lehetőség, hiszen a skóciai Rum szigetére új lakosokat keresnek. Az önkormányzat várja az érdeklődők jelentkezését.

Rum szigetén, mely Skócia északnyugati részén, a Hebrida tengeren található megfogyatkozott a lakosság, ezért sürgősen új betelepülőket keresnek. Új otthonok és munkahelyek várják az elszánt és új életet kezdeni szándékozókat.

Jelenleg 32 ember él a szigeten, köztük hat gyermek. A sziget jelenlegi lakosai nem akarják, hogy  földjük teljesen elnéptelenedjen, mert úgy tűnik, hogy a szigetlakók következő generációja nem hajlandó összekapcsolni jövőjét Rummal.

A sziget vezetői leginkább kisgyermekes családokat várnak, akik Rumban telepednének le, ezért környezetbarát otthont építenek és olyan foglalkoztatási lehetőségeket kínálnak, amelyek magukban foglalják a mezőgazdaságot, a gyermekgondozást és a turizmust.

A két hálószobás házak Kinloch falu szélén találhatók, ahonnét lenyűgöző kilátás nyílik a Rum Cuillin hegységre.

A sziget hivatalos weboldalán található felhívás szerint Rum sziget olyan dinamikus személyeket és családokat keres, akik nyitottak arra, hogy a szigeten telepedjenek le. „A fiatal családok mindig jelentősen hozzájárulnak az izolált közösségekhez, tehát ha kisgyermekeik vannak, akkor egy csodálatos szigetet találnak, ahol játszhatnak és tanulhatnak, és így a gyermekes jelentkezők kedvező elbírálásban részesülnek.” - olvasható.

A jelentkezéseket ez év augusztus 28-ig várja a helyi önkormányzat.

A Rum egy festői sziget, amely a Belső-Hebridák szigetcsoportjához tartozik. Területe kb. 104 négyzet kilométer a sziget legmagasabb csúcsa az Askival, amely 812 méterrel emelkedik a tenger szint fölé. A 18. és 19. század fordulóján a népesség több mint 400 fő volt. Amikor nagyüzemi juhtenyésztést alakítottak ki a lakosság zöme elhagyta a szigetet és kivándorolt ​​Kanadába. 1888 és 1957 között a sziget az angol Bullough családhoz tartozott, akik felépítették a ma is látványos Kinloch kastélyt és a körülötte lévő birtokot. A 20. század közepén a brit kormány megvásárolta a szigetet, és természetvédelmi területté nyilvánították.  


 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Monarchia régi-új borai

A kommunizmus 1989-es összeomlása felélesztette a közép-európai egység gondolatát. De vajon létezik-e közép-európai boridentitás is? Justin Keay írásában beszámol, hogy harminc évvel a kommunizmus összeomlása után úgy tűnik, a régi hagyományok újra életre kelnek a Habsburg Birodalom egykori nemzetállamaiban.

13 millió euró gyorssegély a fair kereskedelemnek

Segélyalapot hoznak létre Németországban, célja a fejlődő országokban fenntartható gazdálkodást folytató kistermelők támogatása, hogy a koronavírus-válság idején is meg tudják tartani a dolgozóikat.

Fejőrobotok Mezőhegyesen – sikeres a tehénállomány beszoktatása

Október 2-án 181 tehén áthajtásával kezdődött meg a 2,7 milliárd forintos beruházással elkészült robotizált istállók beüzemelése Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság tejgazdaságában. Ilyen léptékű beszoktatásra még nem volt példa, mint ahogy arra sem, hogy a tejtermelés az első napokban nem, hogy visszaesett volna, hanem 6%-kal nőtt.

Az agrárhivatás vonzóbbá tétele nemzeti érdek

Nem képzelt, hanem valódi problémával állunk szemben, amikor a fiatal gazdák jövőképét vizsgáljuk. A sikeres generációváltásként is emlegetett folyamatot már nem is óvodás, kisiskolás korban kell elkezdeni, hanem leendő és aktív szülők szemléletformálásánál, állapítja meg Privóczki Zoltán István, a Szent István Egyetem Kaposvári Campusán, a napokban megvédett doktori értekezésében.

Minden idők egyik legsúlyosabb termékszennyezését követte el a gazda

14 éves börtönbüntetést kapott az a brit juhtenyésztő, aki fémszilánkokat rakott a Tesco által forgalmazott bébiételekbe, majd pedig megzsarolta a vállalatot, hogy fizessen neki, s akkor elmondja, mely áruház mely termékeit választotta „áldozatul”.

Óbiródi vadászházak

A Balatontól mindössze 50 kilométerre található a Tolna megyei Óbiród. A legendákkal övezett festői erdőrengeteg legmélyén várja visszajáró és új, étkező és megszálló vendégeit a Gyulaj Zrt. két egymás szomszédságában álló patinás vadászháza.

Az erdő és a víz harmóniája

A Gemenci-erdő nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A térségben gazdálkodó Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. igyekszik az erdő- és vadgazdálkodási feladatai mellett mind többekkel megismertetni Gemenc látnivalóit, természeti értékeit. Nem utolsósorban kényelmes szállást és finom helyi ételeket is kínál egyebek közt a Pörbölyi Vendégházban.

Időutazás egy élő majorságban

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely ősszel is szeretné megismertetni a kicsikkel és nagyokkal a régi idők szokásait és a kertművelést, valamint felhívni a figyelmet a felelős állattartásra.

Erdészkilátó

A Zalakarosi Parkerdőben, a Csiga-túra tanösvény közvetlen szomszédságában áll a 2018-ban átadott, tölgyfából készült Erdészkilátó. A 192,3 méterrel a tengerszint felett található építmény egész évben látogatható.

Hogyan barátkozzunk macskákkal?

A sussexi és a portsmouthi egyetem pszichológusainak egy csoportja megfejtette a macskákkal való kapcsolatépítés titkát. Nem kell más csak egy lassú pislantás…