Back to top

Új betelepülőket keresnek a festői skót Rum szigetére

Szeretne gyönyörű tavak, világhírű whisky lepárlók és festői hegyvidék mellett élni? Itt a soha vissza nem térő lehetőség, hiszen a skóciai Rum szigetére új lakosokat keresnek. Az önkormányzat várja az érdeklődők jelentkezését.

Rum szigetén, mely Skócia északnyugati részén, a Hebrida tengeren található megfogyatkozott a lakosság, ezért sürgősen új betelepülőket keresnek. Új otthonok és munkahelyek várják az elszánt és új életet kezdeni szándékozókat.

Jelenleg 32 ember él a szigeten, köztük hat gyermek. A sziget jelenlegi lakosai nem akarják, hogy  földjük teljesen elnéptelenedjen, mert úgy tűnik, hogy a szigetlakók következő generációja nem hajlandó összekapcsolni jövőjét Rummal.

A sziget vezetői leginkább kisgyermekes családokat várnak, akik Rumban telepednének le, ezért környezetbarát otthont építenek és olyan foglalkoztatási lehetőségeket kínálnak, amelyek magukban foglalják a mezőgazdaságot, a gyermekgondozást és a turizmust.

A két hálószobás házak Kinloch falu szélén találhatók, ahonnét lenyűgöző kilátás nyílik a Rum Cuillin hegységre.

A sziget hivatalos weboldalán található felhívás szerint Rum sziget olyan dinamikus személyeket és családokat keres, akik nyitottak arra, hogy a szigeten telepedjenek le. „A fiatal családok mindig jelentősen hozzájárulnak az izolált közösségekhez, tehát ha kisgyermekeik vannak, akkor egy csodálatos szigetet találnak, ahol játszhatnak és tanulhatnak, és így a gyermekes jelentkezők kedvező elbírálásban részesülnek.” - olvasható.

A jelentkezéseket ez év augusztus 28-ig várja a helyi önkormányzat.

A Rum egy festői sziget, amely a Belső-Hebridák szigetcsoportjához tartozik. Területe kb. 104 négyzet kilométer a sziget legmagasabb csúcsa az Askival, amely 812 méterrel emelkedik a tenger szint fölé. A 18. és 19. század fordulóján a népesség több mint 400 fő volt. Amikor nagyüzemi juhtenyésztést alakítottak ki a lakosság zöme elhagyta a szigetet és kivándorolt ​​Kanadába. 1888 és 1957 között a sziget az angol Bullough családhoz tartozott, akik felépítették a ma is látványos Kinloch kastélyt és a körülötte lévő birtokot. A 20. század közepén a brit kormány megvásárolta a szigetet, és természetvédelmi területté nyilvánították.  


 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Elmúlt 30 évünk...

Kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. a napokban ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját. A Gödöllői Királyi Kastélyban rendezett gálavacsorán köszönthettük a szaktárca és a szakmai szervezetek képviselőit, legfontosabb partnereinket, régi és új kollégáinkat.

Turistaszállás karbonlábnyom nélkül

A Telki határában található Anna-lak még a 20. század elején épült, ám a hajdani erdészlak évtizedekig zárva volt a túrázók előtt. A közelmúltban a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program segítségével felújították, így újra várja a Budai-hegységben túrázókat.

Génszerkesztéssel javítanának az állatjóléten

Talán első hallásra paradoxonnak tűnik, azonban génszerkesztéssel el lehetne érni, hogy csak bizonyos nemű utódok szülessenek a haszonállatoknál. Ily módon ki lehetne küszöbölni például a tejelő teheneknél született bikaborjak, illetve tojótyúk állományban kelt kakasok elpusztítását, hiszen meg sem születétnek.

Fizetnének a takarónövények után a gazdáknak

Az Egyesült Királyság jövő évtől fizetne azoknak a gazdáknak, akik a talajvédelem jegyében télre ahelyett, hogy "csupaszon" hagynák a földjeiket, talajtakaró növényeket ültetnek.

Elkészült az automatizált parkoló Szilvásváradon

Az EGERERDŐ Zrt. automatizált parkoló rendszert épített ki Szilvásváradon, az erdészeti nagyparkolóban, mely a bevásárlóközpontok parkolási rendszereihez hasonlóan működik.

25 éves a Granits Parts

A legnagyobb európai mezőgazdasági gépalkatrész-forgalmazó tulajdonosát és egyben alapítóját, a Fricke Internationalt közel 100 évvel ezelőtt, 1923-ban alapította Dietrich Fricke kovácsmester.

Mi kerül a karácsonyi halászlébe? – Tápláló és egészséges a magyar hal

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

Ki is húzza a Mikulás szánját?

"Két szarvas húzta, szán repítette" - szól az ismert gyerekdal. Na de milyen szarvas is? Manapság számtalan grafika, kerámia, plüss kapható Mikulás és Karácsony környékén, melyek különféleképpen ábrázolják a szánt húzó agancsos patásokat. Nem is csoda a változatosság, hiszen 55 szarvasféle él a világon!