Back to top

A méz hatékonyabb, mint az antibiotikum a felső légúti panaszok esetében

1761 különböző korú résztvevővel végzett 14 klinikai kísérlet adatbázisának tanulmányozása során kutatók arra jutottak, hogy a méz hatékonyabban és biztonságosabban alkalmazható a köhögés és a felső légúti panaszok enyhítésére, mint az antibiotikumok.

Gyerekek esetében ez már korábban is ismert volt, bár egy éves kor alatt nem ajánlott a méz fogyasztása a botulizmus kialakulásának veszélye miatt.

Az adatok elemzése egyértelművé tette, hogy a megfázás tüneteit a méz sokkal hatékonyabban enyhíti, különösen ami a köhögés intenzitását és gyakoriságát illeti.

Két tanulmányból az is kiderül, hogy a tünetek két nappal korábban szűntek meg a méz használata során.

A szerzők, az Oxford University Medical School illetve a Nuffield Department of Primary Care Health Sciences kutatói megjegyzik tanulmányukban, hogy a méz komplex és nem egységes anyag. A kutatók arra is rámutatnak, hogy csak két tanulmány érintette a placebo hatás szerepét a gyógyulásban, ezért még további kísérletekre lesz szükség, hogy végső következtetéseket lehessen levonni.

A British Medical Journal-ban megjelent tanulmányukban a szerzők kiemelik:

„Az orvosok többnyire felső légúti fertőzések miatt írnak fel a leggyakrabban antibiotikumokat. Mivel a felső légúti fertőzéseket főként vírusok okozzák, az antibiotikumok ezekben az esetekben hatástalanok a kezelésben.”

A kutatók ezért inkább mézet javasolnak a biztonságos és hatékony kezelés érdekében.

„A méz sokkal hatékonyabb és kevésbé káros a szokványos gyógyszereknél, továbbá nem vált ki rezisztenciát a mikroorganizmusokban.” Állapítják meg a szerzők a frissen megjelent tanulmányukban.

Ajánljuk még cikkeinket a témában:

Miért egészségesebb a méz a cukornál: 1. rész, 2. rész, 3. rész

Propolisz, méhméreg és egy ismert anitbiotikum a koronavírus ellen

 

Forrás: 
The Guardian online

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A családi vállalatok optimistábbak és fejlesztésben is erősebbek

A kis- és középvállalkozások 58 százaléka van családi kézben, mégis ritkán olvashatunk őket vizsgáló kutatásról. A K&H ezért ismételten felmérést készített körükben. Az eredmények alapján a következő 3-5 évben a családi vállalkozások majdnem 80 százaléka számít saját cége növekedésére. Ez jóval magasabb arány, mint a „hagyományos” vállalatok esetében.

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a hársméz

A hársméz remek választás kezdődő fertőzések, álmatlanság esetén. Íze különleges, kellemesen kesernyés. Használata főként fertőzéses időszakokban ajánlott.

Bronzérmet hozott az áltejcsokoládé a szegedi egyetemistának

Kókuszos-rizses, mandulás és kesudiós „tejpor” volt az alapanyaga annak a csokoládénak, amelyet Csatári Enikő, a SZTE hallgatója készített a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. Harmadik lett. Tejcsokoládénak csak azért nem nevezhetjük, mert nem állati eredetű tejszármazék van benne.

Milyen ízű mentát ültessük?

Néhány mentafaj hazánkban is honos, ám a mentaféléknek több száz változata van. Igazi többhasznú növények: jól mutatnak a dísznövényes ágyásban, emellett fűszer és gyógynövényként is számíthatunk rájuk. Csokimenta, banánmenta, ananászmenta, citrommenta, levendulamenta, almamenta, macskamenta - na ez utóbbi, szerencsére nem macska ízű...

Az akácméz mindent visz

Ha az akác jól fizet, akkor a méhésznek nem lehet rossz szezonja. Ez a régi igazság látszik beigazolódni idén is, holott még csak a nyár közepén tartunk. És arra is emlékszünk, hogy a tavaszi indulás nem volt túl biztató.

Napi 3 adag teljes kiőrlésű gabona fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

A kutatások összefüggést találtak a magasabb teljes kiőrlésű gabonafogyasztás és bizonyos szívbetegségek kockázati tényezőinek kisebb mértékű növekedése között. Táplálkozási szakértők szerint ez azért lehet, mert a finomítással eltávolítják a rostokat és a szívbarát tápanyagokat. Emiatt ajánlott, hogy az emberek naponta legalább háromszor fogyasszanak teljes kiőrlésű gabonát.

Érzelmi állapottól függő gyümölcsfogyasztás?

Az elfogyasztott gyümölcsök nem csupán a fizikai testre vannak hatással, hanem a lelki világunkra is, ezért lényegében minden szinten táplálnak. Ezt úgy fordíthatjuk a javunkra, ha jobban megismerjük a gyümölcsök igazi „mondanivalóját”, így aztán tudatosan „kérhetjük” a támogatásukat bizonyos érzelmi állapotok esetén.

Strandmenü az Európai Friss Csapattól: hidratál, védi a bőrt, hűsít – és még finom is

A nyári kánikulában gyakran halljuk, hogy nagyon fontos a folyadékpótlás és a bőrünk védelme. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy ebben a jól összeállított, zöldség- és gyümölcsalapú táplálkozás is sokat segíthet.

A húst semmi sem pótolhatja?

Egy tanulmány szerint a növényi alapú húspótlók nem tekinthetők táplálkozási szempontból felcserélhetőnek a valódi hússal. Habár a növényi alapú húspótlók íze és textúrája hasonló lehet például a marhahúséhoz, ám a kettő tápanyagtartalma nagymértékben eltérhet.

Ilyen egy játszótér, ahol a fogyatékkal élők is biztonságosan játszhatnak

Visszafogott színek, nagyobb és belátható terek, speciális hinták: így néz ki egy integrált játszótér, ahol a fogyatékkal élők is biztonságosan játszhatnak. A magyarok háromnegyede nem találkozott még olyan játszótérrel, ahol fogyatékkal élők is játszhatnak, miközben az emberek több mint fele szívesen járna ilyen játszótérre a lakóhelye környékén - derült ki a Royalkert kutatásából.