0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Repceméz gyomorpanaszok ellen – Miért egészségesebb a méz a cukornál (3. rész)

A repce- és a gesztenyeméz remek választás gyomorpanaszokra. Az okok teljes kiküszöböléséhez propolisz-kúra és életmódváltás is szükséges.

Sok-sok évvel ezelőtt, amikor még jóval kevesebb repcét termesztettek, és a mi vidékünkön a repcemézet még a méhészek is csak hallomásból ismerték, az egyik vásárban elcsodálkoztam egy méhészkollégám kijelentésén, miszerint egyik vásárlója tízkilós tételben vásárolja tőle a repcemézet, mert enyhíti a gyomorfekély okozta fájdalmait.

Mivel a méz savas jellegű kb. 3,5 ph-val és a repceméz is legfeljebb 4,2-es ph-val rendelkezik, ez kissé meglepett. A magam részéről pl. a napraforgómézből maximum egy fél kiskanállal voltam képes elfogyasztani, mert rögtön refluxom lett tőle.  

Kipróbáltam a repcemézet. Ezt a gyorsan kristályosodó, krémes jellegű, zsírfehérré váló, „marcipános” mézet. És valóban, még a harmadik kanál elfogyasztása sem okozott gondot, sőt a gyomrom nagyon jól érezte magát tőle.

Nem véletlenül alkalmazzák tehát gyomor- és bélpanaszok ellen. Szerencsére azóta egyre ismertebb a repceméz, bár gyógyhatásáról még mindig kevesen tudnak. A repcemézről egy videót itt nézhet meg!

De más mézek is segíthetnek a gyomorpanaszok enyhítésében, pl. a gesztenyeméz. Az utóbbi azonban, mivel egyre ritkább, hazánkban az egyik legdrágább mézféleség. A gesztenyeméz jelentős mennyiségű kinurenin-savat tartalmaz és a Vivamel sebekre alkalmazott orvosi méz alapanyaga. Mindkét mézből érdemes tartani gyógyászati céllal is a háztartásban. (Akár sebek és égési sérülések gyógyításához is jól jön a méz: lásd cikkünket itt. )

Gyorsan hozzá szeretném tenni, hogy a gyomorfekély gyógyulásához vagy a gyomorfertőzések megszüntetéséhez (vagyis többnyire a Helycobacter pylori baktérium túlfertőzöttség megszüntetéséhez)  az előrehaladottsági állapottól függően, nem biztos, hogy elég pusztán a méz. Ehhez szükséges némi életmódváltás is, pl. a hozzáadott cukortartalmú élelmiszerek vagy a túl sok szénhidrát fogyasztásának csökkentése/megszüntetése – ezek a jótékony baktériumok helyett a kártékonyak elterjedését segítik az emésztőrendszerben –  továbbá egy propolisz-kúra is. A propoliszról itt olvashat. Figyelem: a reflux nem csak gyomorfekélyt jelezhet, ezért ha folyamatosan problémát okoz, haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

Feltételezések szerint a gyomorban a repceméz többféleképpen fejtheti ki hatását. A méz fogyasztása során keletkező hidrogén-peroxid csökkentheti a helycobacter pylori baktériumok számát, de egyes természetgyógyászok szerint magából a repcevirágból is kerülhetnek bele hatóanyagok.  

A repcemézről jó még tudni, hogy a nektárból készült mézek között a legmagasabb a glikémiás indexe, 64 körüli (a gesztenyemézé-45-55, az akácmézé 32-34, tehát körülbelül annyi, mint a finomított cukoré (65). 

Fontos, ha a kristályos mézet újra folyékonnyá szeretnénk tenni, egyáltalán ne mikrózzuk. De ne is hevítsük túl (maximum 40-45 °C vizfürdőben kavargatva melegítsük, ami a kéz számára még kellemes hőmérséklet), mert ez károsíthatja a benne lévő majdnem 200 összetevőt, melyeknek a hatását köszönhetjük.

Sajnos a boltban kapható mézek közül sokat a kiszereléskor 60°C fölé hevítenek, hogy a polcokon hosszabb időn keresztül folyékony maradjon.

Lehetőség szerint szerezzük be piacon a mézet olyan méhésztől, aki biztosítani tudja, hogy a lehető legjobb minőségű „kezeletlen” mézhez jussunk hozzá. És szokjunk hozzá, hogy az igazi méz a hamisitvánnyal vagy a kezelt mézzel ellentétben rövidebb-hosszabb idő alatt kikristályosodik.

A cikksorozat elöző részeit is ajánljuk figyelmébe:

Egyszerű és összetett cukrok – Miért egészségesebb a méz a cukornál (1 rész)

Súlyfölösleg és álmatlanság – Segíthet a méz? – Miért egészségesebb a méz a cukornál (2. rész)

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu