Back to top

Repceméz gyomorpanaszok ellen - Miért egészségesebb a méz a cukornál (3. rész)

A repce- és a gesztenyeméz remek választás gyomorpanaszokra. Az okok teljes kiküszöböléséhez propolisz-kúra és életmódváltás is szükséges.

Sok-sok évvel ezelőtt, amikor még jóval kevesebb repcét termesztettek, és a mi vidékünkön a repcemézet még a méhészek is csak hallomásból ismerték, az egyik vásárban elcsodálkoztam egy méhészkollégám kijelentésén, miszerint egyik vásárlója tízkilós tételben vásárolja tőle a repcemézet, mert enyhíti a gyomorfekély okozta fájdalmait.

Mivel a méz savas jellegű kb. 3,5 ph-val és a repceméz is legfeljebb 4,2-es ph-val rendelkezik, ez kissé meglepett. A magam részéről pl. a napraforgómézből maximum egy fél kiskanállal voltam képes elfogyasztani, mert rögtön refluxom lett tőle.  

Kipróbáltam a repcemézet. Ezt a gyorsan kristályosodó, krémes jellegű, zsírfehérré váló, „marcipános” mézet. És valóban, még a harmadik kanál elfogyasztása sem okozott gondot, sőt a gyomrom nagyon jól érezte magát tőle.

Nem véletlenül alkalmazzák tehát gyomor- és bélpanaszok ellen. Szerencsére azóta egyre ismertebb a repceméz, bár gyógyhatásáról még mindig kevesen tudnak.

De más mézek is segíthetnek a gyomorpanaszok enyhítésében, pl. a gesztenyeméz. Az utóbbi azonban, mivel egyre ritkább, hazánkban az egyik legdrágább mézféleség. A gesztenyeméz jelentős mennyiségű kinurenin-savat tartalmaz és a Vivamel sebekre alkalmazott orvosi méz alapanyaga. Mindkét mézből érdemes tartani gyógyászati céllal is a háztartásban. (Akár sebek és égési sérülések gyógyításához is jól jön a méz: lásd cikkünket itt. )

Gyorsan hozzá szeretném tenni, hogy a gyomorfekély gyógyulásához vagy a gyomorfertőzések megszüntetéséhez (vagyis többnyire a Helycobacter pylori baktérium túlfertőzöttség megszüntetéséhez)  az előrehaladottsági állapottól függően, nem biztos, hogy elég pusztán a méz. Ehhez szükséges némi életmódváltás is, pl. a hozzáadott cukortartalmú élelmiszerek vagy a túl sok szénhidrát fogyasztásának csökkentése/megszüntetése – ezek a jótékony baktériumok helyett a kártékonyak elterjedését segítik az emésztőrendszerben –  továbbá egy propolisz-kúra is. A propoliszról itt olvashat. Figyelem: a reflux nem csak gyomorfekélyt jelezhet, ezért ha folyamatosan problémát okoz, haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

Feltételezések szerint a gyomorban a repceméz többféleképpen fejtheti ki hatását. A méz fogyasztása során keletkező hidrogén-peroxid csökkentheti a helycobacter pylori baktériumok számát, de egyes természetgyógyászok szerint magából a repcevirágból is kerülhetnek bele hatóanyagok.  

A repcemézről jó még tudni, hogy a nektárból készült mézek között a legmagasabb a glikémiás indexe, 64 körüli (a gesztenyemézé-45-55, az akácmézé 32-34, tehát körülbelül annyi, mint a finomított cukoré (65). 

Fontos, ha a kristályos mézet újra folyékonnyá szeretnénk tenni, egyáltalán ne mikrózzuk. De ne is hevítsük túl (maximum 40-45 °C vizfürdőben kavargatva melegítsük, ami a kéz számára még kellemes hőmérséklet), mert ez károsíthatja a benne lévő majdnem 200 összetevőt, melyeknek a hatását köszönhetjük.

Sajnos a boltban kapható mézek közül sokat a kiszereléskor 60°C fölé hevítenek, hogy a polcokon hosszabb időn keresztül folyékony maradjon.

Lehetőség szerint szerezzük be piacon a mézet olyan méhésztől, aki biztosítani tudja, hogy a lehető legjobb minőségű „kezeletlen” mézhez jussunk hozzá. És szokjunk hozzá, hogy az igazi méz a hamisitvánnyal vagy a kezelt mézzel ellentétben rövidebb-hosszabb idő alatt kikristályosodik.

A cikksorozat elöző részeit is ajánljuk figyelmébe:

Egyszerű és összetett cukrok - Miért egészségesebb a méz a cukornál (1 rész)

Súlyfölösleg és álmatlanság - Segíthet a méz? - Miért egészségesebb a méz a cukornál (2. rész)

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

A Gazdasági Versenyhivatal megbírságolta a Heinekent

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.

A gyönyörű gránátalma

A gránátalma mediterrán növény, de közép-ázsiai őshazájából meghódította Európa déli vidékeit, Dél-Amerikát, Észak-Afrikát és termesztik Indiában, Indonéziában trópusi, szubtrópusi éghajlaton is. Könnyen szaporítható magról vagy gyökérsarjakról, viszonylag ellenálló, gyönyörűen virágzó növény. Ahogy melegszik az idő, hazánkban is mind többfelé lehet termeszteni.

A fenntartható termelést meg kell fizetni

Az Európai Bizottság Termelőtől a fogyasztóig stratégiája megalapozhatja a fenntarthatóbb és zöldebb mezőgazdaságot, de a Közös Agrárpolitika ambiciózus reformja mellett arra is szükség van a sikeréhez, hogy méltányosan megfizessék a gazdákat a fenntartható termelésért - hangzott el a Politico online mezőgazdasági és élelmiszer-csúcstalálkozóján.

Megnyílt az első narancsbor bár Londonban

Az Egyesült Királyság első narancsbort felszolgáló bárja a Silver Lining megnyílt Londonban. A narancsbor elnevezés talán úgy hangzik, mint egy új kifejezés vagy trend, de valójában az egyik legrégebb óta készített bortípus a világon.

Nyitott ökológiai gazdaság

A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.

A családi gazdaságokat érintő új szabályozásról tárgyal az Országgyűlés

Megkezdődött az Országgyűlésben a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslat vitája. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az új törvényi szabályozás legfőbb céljának nevezte, hogy az adminisztrációs terhek csökkentése mellett a 21. századi elvárásoknak megfelelő működési környezetet és kedvező adózási feltételeket biztosítson a magyar gazdálkodók számára.

Lovita, a karácsonyi szilva

Új szilva jelent meg a gyümölcspiacon, a vörös húsú, szív alakú gyümölcsöt kinézete miatt Lovitának nevezték el, és termesztői szerint késői érése és eltarthatósága miatt gazdagíthatja a karácsonyi gyümölcsválasztékot is. Három francia gyümölcstermesztő vágott bele egy újfajta szilva termesztésébe.

A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem

Hajdú-Bihar megyében, a Sárrét szívében, Bárándon meglehetősen csípős a családi hangulat Erdei Rolandéknál. A mesterdiplomás agármérnök az egyik legjelentősebb chilitermelőnek számít idehaza, amihez kellett egy diplomamunka, némi elszántság, jó piaci érzék és mély elköteleződés az agrárium iránt. Eredményei magukért beszélnek, például az idén két terméke is díjat kapott az Egyesült Államokban.

Október hosszú hétvégéjén irány: Tállya!

A Tokaji Borlovagrend (Confrérie de Tokaj) elmúlt tíz évében végbement megújulásának egyik fontos bizonyítéka az az éves csúcstalálkozó, melyet idén Tokaji Szüret néven, Tállyán, a Maillot Kastélyban rendeznek meg, tállyai borászatok közreműködésével.