Back to top

Tavasztól őszig a szabadban

Az Európában honos szárazfölditeknős-fajok számára az a legideálisabb, ha tavasztól őszig a szabadban tartjuk őket. Ehhez azonban a kifejlett állatok esetében jól megépített kifutóra van szükség. Lássuk, milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy szabadtéri „terráriumnak”.

Fontos, hogy megvédje az állatokat az időjárás viszontagságaitól és biztosítsa számukra az élettani szükségleteikhez szükséges hőmérsékletű helyeket.

Árnyékos és napos helyek

Mielőtt belevágnánk, gondoljuk végig a kifutó tájolását. A nap járásához viszonyítva úgy helyezkedjen el a férőhely, hogy az állatoknak minden napszakban legyen lehetőségük napozásra és hűsölésre is. Legyen továbbá egy fedett rész – a lombos ágak vagy kisebb cserjék erre kiválóak –, ahová az állatok a nap elől behúzódhatnak, valamint az eső és a hideg ellen is védelmet nyújthatnak.

Az őszi időszakban a fedett rész alá érdemes szalmát, avart halmozni, amelybe a teknősök beáshatják magukat éjszakára.

Ez abban is segíthet, ha a telelésbe kezdő állatokat szeretnénk összegyűjteni. Többségüket ugyanis a szalma alatt találjuk, így nem kell felásnunk az egész kifutót. További fontos szempont, hogy szökés­biztos legyen a tartóhely. Hogy mivel határoljuk, rajtunk múlik: a kb. 50 (szegélyes teknősök esetében inkább 70) cm magas kerítés lehet beton, faanyag, rács stb. Növeli a biztonságot, ha a fal vagy kerítés tetején egy negatív hajlású felületet is kialakítunk. Ez lehet hosszában félbevágott PVC cső, de ha balkonládákat helyezünk ki, akkor még dekoratív is lehet a fal. Sőt, akár takarmánynövényeket is termeszthetünk bennük. Amennyiben drótfonatot alkalmazunk, az legyen a teknősök méretéhez viszonyított, lehető legnagyobb szembőségű, mivel a kislyukú hálón a kitartóbb egyedek képesek átmászni.

A felnőtt teknősök jól ásnak, így a falat érdemes a talaj alá legalább 40 cm mélységig beásni – hangsúlyozom, európai fajok esetében.

Az is megoldás lehet, ha alulról is lezárjuk a kifutót, mondjuk ha betonvasra rétegezzük a talajt. Zárt aljzatú betonmedencét ne készítsünk, mert abból nem folyik el az esővíz.

Egy jól nevelt kutya is sokat segíthet

Nemcsak a teknősök szökését, de a ragadozók bejutását is meg kell akadályoznunk. Ha olyan helyen élünk, ahol nyest, róka felbukkanására számíthatunk, használhatunk kisebb kapacitású villanypásztort a peremeken. Egy jól nevelt kutya is sokat segíthet. Persze, csak ha megbízható, és nem játszik a teknőseinkkel.

Az olyan kisméretű teknősök helyét, amelyekre a varjúfélék is veszélyt jelenthetnek, teljesen fedni kell.

Bár a kisteknősök esetében az is jól alkalmazható, ha egy drótfonattal fedett fakeret alatt napoztatjuk őket, természetes árnyék biztosítása mellett. A keretet időnként odébb helyezve, gyakorlatilag legeltethetjük is őket.

A táplálékbázis egy részét a nagyobb teknősök esetében biztosíthatjuk oly módon, hogy magát a kifutót vetjük be az általuk kedvelt növényfajokkal. Az ilyen megoldás eltartóképessége nagyban függ a kifutó méretétől: túl kicsi vagy zsúfolt helyen ezzel kár is próbálkozni, mert az állatok kitapossák, kikaparják a növényzetet.

A számukra ideális kerti talajt helyenként dúsíthatjuk mészgrittel, mészkőzúzalékkal, hogy ebből is fedezhessék ásványianyag-szükségletüket – különösen a szaporodási időszakban.

A tojásrakás előtt álló nőstények számára alakítsunk ki úgynevezett fészekdombot. Ez felhalmozott földből áll, amelyet időnként jól meg kell locsolni. Így ideális lesz a tojások lerakásához, mert kívülről kialakul rajta egy szilárdabb kéreg, belül pedig mindig lesznek kellően nyirkos részei. A dombot rendszeresen ellenőrizzük; egyrészt a nőstények kikaparhatják a már mások által lerakott fészekaljakat, másrészt jobb, ha nem locsoljuk meg véletlenül az esetleg megbúvó tojásokat. A tojásrakó helyet kereső nőstények arról is felismerhetők, hogy nem a mellső, hanem a hátsó lábaikkal végzik a próbaásásokat.

Mivel a hazai időjárás évről évre kiszámíthatatlanabb, a szabadtéri hüllőtartás rendszeres odafigyelést és előrelátást igénylő feladat.

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A törpemalacok és a kutyák viselkedését hasonlították össze etológusok

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói legújabb kutatásuk során azt hasonlították össze, hogy mennyire keresik a családban élő fiatal kutyák és a törpemalacok az ember közelségét egy új környezetben.

„Figyelsz egyáltalán? Mindegy, a macskámmal majd megbeszélem”

A mai világban a technológiai fejlődésnek köszönhetően annyi mindenre találnak megoldást, ami épp ésszel felfoghatatlan. Noha az ember eddig is tisztában volt nagyjából, hogy háziállata mit akar egy-egy ugatással, nyávogással üzenni gazdájának, de mostanra áttört a jég, a gazdik már szinte elkvaterkázhatnak szeretett kedvencükkel. „Minek a szociális élet? Mindent meg tudok beszélni a macskámmal!”

Veszett kutyát találtak Románia magyar határ menti területén

November közepén veszettség vírusát mutatta ki a román állategészségügyi szolgálat egy kutyában a magyar határtól alig több mint 10 kilométerre fekvő, Szatmár megyei Egri (Agris) településen. Idén ez a negyedik diagnosztizált eset keleti szomszédunkban, de most először regisztráltak megbetegedést ennyire közel a magyar határhoz.

Kuvasz: a félreismert magyar kincs

„Egy kincs van a kezünkben, melyet meg kell őriznünk s tovább kell adnunk a jövő nemzedékeinek” – fogalmazott beszélgetésünkkor Pischoff Ferenc, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke, aki ugyanakkor azt is hangsúlyozta: mind a mai napig sokan félreismerik a kuvaszokat, éppen ezért az emberek egy része alaptalanul tart tőlük.

Minőségi hibákat tárt fel a Szupermenta száraz macskaeledel tesztje

Ismét egy különleges termékkör, a száraz macskaeledelek vizsgálatát végezte el Szupermenta programjában a Nébih. A 42 tesztelt termékből 18 nem felelt meg az előírásoknak. Minőségi kifogás miatt 17, jelölési hiányosság miatt 1 terméknél indult hatósági eljárás. Megnyugtató azonban, hogy biztonsági szempontból mindegyik száraz macskaeledel termék megfelelő volt.

Húsgalambtenyésztés - A franciák így csinálják

A világ legnagyobb húsgalamb-előállítója ugyan Kína, de Európában Franciaország vezeti a termelő országok rangsorát. Érdekes, hogy alig exportálnak, a kizárólag egyéni gazdáknál és kisüzemekben előállított húsgalambot belföldön értékesítik.

Az egyik ordít, a másik szemetel - A kisállattartás árnyoldalai

Régi bölcsesség, hogy mielőtt bármilyen kisállatot veszünk, tájékozódjunk annak igényeiről. A szakkönyvekből és az internetes portálokról nagyjából megtudhatjuk, mit kell tennünk azért, hogy kedvencünk a lehető legjobban érezze magát velünk, arról viszont már ritkábban szól a fáma, hogy egy rosszul kiválasztott kisállat bizony sok fejfájást okozhat gazdájának.

Paleolit kori kutya génállományokat fedeztek fel

Egy új tanulmány bebizonyította, hogy már 11 000 évvel ezelőtt öt kutyafaj vérvonala létezett és terjedt el világszerte. Az emberek és a kutyák már régóta egymás mellett élnek, ennek a kapcsolatnak a kialakulását fejti ki a kutatás, pontosabban, hogy a két emlős kapcsolata mikor is kezdődhetett.

Népszerű a székely nyúl - Tudományos munka és hobbi a nemesítés

„Nem használ bicskát evés közben” – felelte a fiatal állatorvos, amikor egy interjúban arról kérdezték, hogy milyen székely jellegzetessége van a nyúlnak. Viszont nagyon jól alkalmazkodik a helyi időjárási viszonyokhoz, semmilyen kényeztetést nem igényel, sőt, ez nem is ajánlott.

Hogyan barátkozzunk macskákkal?

A sussexi és a portsmouthi egyetem pszichológusainak egy csoportja megfejtette a macskákkal való kapcsolatépítés titkát. Nem kell más csak egy lassú pislantás…