Back to top

Amerikai kutatók szerint újragondolhatjuk a vetésforgó jelentőségét

Amerikai kutatók a talaj mikrobiom vizsgálata alapján megállapították, hogy újra kell gondolnunk a vetésforgóról vallott eddigi nézeteinket. Kísérleti eredményeik alapján sokkal lazább forgót is kialakíthatunk. A terméshozamok növelése a célja annak a kutatásnak, amely a talajban élő baktériumok és gombák életközösségét, változását vizsgálja.

Az Észak-Arizonai Egyetem Patogén és Mikrobiom Intézete (PMI) és a Purdue Egyetem csapata arra keresi a választ, hogyan tud a mezőgazdasági termelés lépést tartani az emberiség létszámának növekedésével. Hisznek abban, hogy tudományterületük eredményeit az egész világon fölhasználhatják a farmerek arra, hogy olcsóbban, több élelmiszert termeljenek.

Többek között azt vizsgálják, hogy a filogenetika eredményei alkalmasak-e a vetésforgó pontosabb megtervezésére.

A filogenetika az élőlények evolúciós kapcsolatával foglalkozó tudományág, és ez alapján feltételezik, hogy a kórokozók speciálisan egy növényhez vagy közeli rokon fajokhoz kötődnek.

Éppen ezért a vetésforgó arra az elgondolásra épül, hogy ha egymást követő években rokon fajokat termesztünk egy adott területen, nagyobb az esélye a talajból fertőző kórokozók miatti terméscsökkenésnek. Ezt a feltételezést azonban csak most vizsgálták meg alaposan szabadföldi körülmények közt az USDA támogatásával.

Az első évben 36 növényt, köztük gyomokat is neveltek a területen, amelyek különböző genetikai távolságra vannak a paradicsomtól. A kísérleti parcellák a paradicsomtól a padlizsánon és a paprikán át a kukoricáig, búzáig és rozsig terjedtek. A padlizsán a paradicsom legközelebbi rokona, ugyanis azonos nemzetségbe (Solanum) tartoznak, míg a paprika esetében csak növénycsalád-szinten (Solanaceae) rokon a két kultúrnövény.

A következő évben minden parcellán paradicsomot termesztettek és meglepődve tapasztalták, hogy egyedül az önmaga után ültetett paradicsom adott kevesebb termést.

Ebből azt a következtetést szűrték le, hogy bár továbbra is fontos a vetésforgó alkalmazása a mezőgazdaságban, jelentősége nem lép túl a fajok szintjén. Azaz a fenntartható mezőgazdaságban más tényezőket is figyelembe kell venni a vetésforgó tervezésekor.

A második termesztési év előtt minden parcellában részletesen felmérték a mikrobiom összetételét és megállapították, hogy az nagyon eltérő a különböző növényfajok betakarítása után. Ma már sokkal mélyebben és nagyobb „felbontásban” tudják vizsgálni a talaj baktérium- és gombafajainak összetételét, mint korábban, és ez segíthet a technológiák optimalizálásában, hogy folyamatosan gazdagítsuk a talajt, ne rongáljuk, állítják a kutatók. Hosszú távon biotermesztőkkel kívánnak együttműködni, akik eleve talajkímélő gazdálkodást folytatnak.

A mikrobiom kutatások eredményeként bízhatunk abban, hogy kevesebb trágya és víz felhasználásával lehet gazdálkodni és nő az élelmiszer-biztonság is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Hat különleges élelmiszer, mely népszerűbbé válhat a bolygó felmelegedésével

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás befolyásolja azt, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energia bevitelének 80 százalékát, és kalóriáink mintegy felét búzából, kukoricából és rizsből nyerjük.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.