0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Indul a fügeszezon!

Aszalt fügéhez egész évben hozzájuthatunk az áruházakban, így a fügés finomságok nagy részét bármikor elkészíthetjük. Friss fügéje pedig azoknak bőven akad kora őszre, akiknek van fügebokruk, hiszen már jó néhány olyan fajtája van, mely a mi klímánkon is beérleli gyümölcsét.

Aszalt fügéhez egész évben hozzájuthatunk az áruházakban, így a fügés finomságok nagy részét bármikor elkészíthetjük. Friss fügéje pedig azoknak bőven akad kora őszre, akiknek van fügebokruk, hiszen már jó néhány olyan fajtája van, mely a mi klímánkon is beérleli gyümölcsét.

Termése székrekedésre, levele cukorbetegségre jó

A földközi-tengeri országokban gyakori fügefa általában alacsony méretű, de egyes fajtái elérhetik a 10-12 méteres magasságot is. A fatörzs sima kérge hamuszürke színű, tejnedvben gazdag. Nagy levelei a széleken fogazottak, és 3-5 karéjosak. Ehető, húsos termése a füge. Ez nem egyszerű termés, hanem apró termések sokaságából álló, a befelé fordult, elhúsosodott virágzati tengelyt is magában foglaló terméságazat.
A fügefa gyümölcse szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás, amelyet a Szahara vidékén már 10 ezer éve felismertek, és nagyra értékeltek. Közismert a fügegyümölcs hashajtó hatása. A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést elősegítő, lágyító, nyugtató, gyulladást gátló, méregtelenítő és köptető hatásúak.
A levelek a trigliceridekre gyakorolt hatásuk következtében szakember felügyelete mellett hatékonyak a cukorbetegség kezelésében.

A fügét és a belőle előállított készítményeket általában renyhe bélműködés és emésztési zavarok esetén ajánlják. Rosttartalma elősegíti a féregszerű mozgást, így székrekedés esetén is kitűnő hasznát vesszük a fügének.

Különösen az egyhangú táplálkozás következtében lelassuló bélműködésre van ösztönző hatással. Amint ugyanis a gyomorba kerül a massza, olyan hatást vált ki, ami serkenti a gyomor működését. A lendületet kapott gyomor hat a májra, és az epére, valamint az egész emésztő rendszerre.

Számos jótékony hatása ismert

A gyomorégésre inkább fügelét használjunk. Az elgyötört gyomor munkáját a füge fehérje és szénhidrát összetétele serkenti, s ugyanezt a hatást váltja ki a vékonybélben is. Magnézium tartalma elősegíti a szénhidrát és a fehérje emésztését.

A máj működésre is serkentőleg hat a füge kálium tartalma, különösen akkor, ha a téli egyhangú táplálkozás folytán nem jut elég ásványhoz a szervezet. A kálium hozzájárul a vér savtalanításához, így az egész szervezet felélénkülhet a füge fogyasztása következtében.
Légúti panaszok esetén hatásos köptetőszer. A rügyeket glicerinbe áztatják, és az így nyert kivonatot gyomorhurut kezelésére használták. Hagyományosan a füge tejnedvét (latex) külsőleg kisebb fájdalmak enyhítésére alkalmazták. A gyümölcs enyhíti a szájüregben lévő afták okozta kellemetlen érzést, és csillapítja a köhögést.
A fügének nem ismert mérgező hatása, mindazonáltal fogyasztásakor figyelemmel kell lenni hashajtó hatására.

Pépesítve édesítőszer

A füge tápértékét elsősorban káliumtartalma adja. A B-vitaminok az emésztést és a táplálék felszívódását segítik elő, cinktartalma pedig a prosztatabántalmakban szenvedőknek nyújt jobbulást.
A szív egyenletesebb működésére a füge azért van jó hatással, mert rendkívül sok káliumot tartalmaz. Szabályozza a szívverést, valamint csökkenti a vérnyomást.

A szárított gyümölcsöt, ha nem kúraszerűen fogyasztjuk, szintén használhatjuk édesítőnek. Pépesítve azonban akár tejjel, szójatejjel, akár más gyümölcslével bármikor kitűnő, és ne feledjük, milyen lökést adhat a májunknak, szívünknek sav-lúg kiegyenlítő munkájával.

Fügelekvár

Hozzávalók: 1 kg préselt füge, 2 csésze víz, 1 csésze kókuszreszelék, 10 dkg kimagozott rumos meggy, 1 narancs héjával együtt ledarálva, de ki magozva, 2 csésze cukor, 1 csésze apróra vágott dió.
A fügéknek levágjuk a gyümölcskocsányát, majd csíkokra vágva vízben puhára főzzük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot és sűrűre beforraljuk – csak a diót keverjük bele a legvégén. Csavaros tetejű üvegekbe töltve lezárjuk, és 10 percig gőzöljük, vagy pokrócban hűtjük ki.

Fügebor

Hozzávalók: 1 kg füge, 1 dkg élesztő, 1 kg kockacukor, 1 dkg tört borkősav, 3 liter víz.
Kettévágjuk a fügéket és egy nagy befőttesüvegbe rakjuk. Elmorzsoljuk az élesztőt, és a borkősavval együtt rászórjuk. A cukrot vízzel felfőzzük, és ha kihűlt, a fügére öntjük, végül tüllel lekötjük. Két hét múlva ruhán leszűrjük, és üvegekbe töltve pergamennel lekötjük. A fügét ezután visszaöntjük az üvegbe, és újabb adag cukrot vízzel felfőzve öntünk rá élesztővel, borkősavval meghintve. Két hét érlelés után harmadszor is megismételjük az eljárást.
Amikor a 3 öntet, összesen 9 liter, elkészült, az egészet összeöntve hagyjuk 2-3 hétig összeérlelni. Szűrve töltjük üvegekbe és gondosan bedugaszolva sötét helyen tároljuk. Akkor sikerült a művelet, ha sűrű, tokajihoz hasonló bort kapunk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu