Back to top

Innovatív vállalatok, akik megváltoztatják a vertikális gazdálkodás arcát

Dr. Michael Dent, az IDTechEx technológiai elemzője nemrég publikált cikkében rámutat, hogy a vertikális gazdálkodás érdekli a befektetőket és a vállalkozókat egyaránt, mivel az forradalmasíthatja a globális élelmiszer-rendszert. A vertikális mezőgazdasági piac 2030-ra meghaladja az egymilliárd dollárt. Írásában bemutatja a leginnovatívabb amerikai és európai cégeket is.

illusztráció
Fotó: pixabay.com
A vertikális gazdálkodás, vagyis a növények termesztésének gyakorlata beltéren, szigorúan ellenőrzött körülmények között, folyamatosan bővül. A függőleges gazdaságok a termés pontos igényeihez igazított LED-világítással, fejlett hidropóniás termesztési rendszerek mellett, függőlegesen egymásra rakott tálcákban történő növénytermesztéssel több százszor nagyobb hozamot érhetnek el, mint egy azonos területen gazdálkodó hagyományos mezőgazdasági vállalkozás.

A befektetőket és a vállalkozókat épp ezért izgatja a vertikális mezőgazdaság azon lehetősége, hogy forradalmasíthatja a globális élelmiszer-rendszert, és néhány vertikális mezőgazdasági vállalat szédületes összegeket gyűjtött össze.

A San Francisco-i alapítású, a legjobban finanszírozott vertikális farm, a Plenty 401 millió dolláros támogatást gyűjtött össze, támogatói között van a SoftBank, az Alphabet elnöke, Eric Schmidt és az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos is. Az Egyesült Államok ilyen típusú induló vállalkozásai, az AeroFarms és a Bowery Farming sem maradnak el nagyon, a 238 millió, illetve a 167,5 millió dolláros támogatással.

illusztráció
Fotó: pixabay.com
A tanulmány kiemeli, hogy potenciális lehetőségeik ellenére sok vertikális mezőgazdasági vállalkozás az évek során küzdött a csúcstechnológiás beltéri gazdaság munkaerőköltségeivel és teljesítményigényével. Emiatt pedig terményeiket jóval magasabb áron adták el, mint a hagyományos termesztésű leveles zöldségeket. Ezenkívül sok vertikális mezőgazdasági vállalat alapítója kevés tapasztalattal rendelkezik az élelmiszeriparban, és megküzdhet az élelmiszertermelő ipar működtetésének mindennapi realitásaival.

Noha a sok pénzt gyűjtő vállalatok nagy közfigyelmet kaptak, az iparágban több tucat másik vállalat alakítja ki saját megközelítését a vertikális gazdálkodás terén. Ezek közül a IDTechEx "Vertikális gazdálkodás 2020-2030" című jelentése a következőket ítélte a leginnovatívabbaknak.

A Freight Farms egy bostoni vertikális mezőgazdasági vállalat, amely „konténerfarmokat”, függőleges mezőgazdasági rendszereket gyárt, 40 lábas mobil konténerekbe telepítve. A konténerfarmok mellett a Freight Farms biztosítja a Farmhand szoftvert, egy hidroponikus farmkezelési és automatizálási platformot, amely összeköti a felhasználókat a többi freghtfarm-ügyféllel is.

A konténergazdaságoknak számos előnye van - könnyen szállíthatók, kompaktak és viszonylag olcsók a többi vertikális gazdálkodási rendszerhez képest.

A konténerfarmok gyakran kulcsrakész rendszerek is, vagyis sokkal kevesebb tapasztalatra és szakértelemre van szükségük a működésükhöz, mint akár egy gyári méretű vertikális gazdaság, akár egy hagyományos gazdaság üzemeltetéséhez.

Ez a jövő zöldségfarmja?
Fotó: pixabay.com
A Freight Farms nemrégiben dobta piacra legfejlettebb konténertenyésztési rendszerét, a Greenery. Ez egy kulcsrakész rendszer, amely szenzorok segítségével folyamatosan figyelemmel kíséri a gazdaságban a növekvő körülményeket, a Farmhand szoftver automatikusan elvégzi a beállításokat és megtervezi az öntözési ciklusokat annak érdekében, hogy optimális környezetet biztosítson a növénytermesztéshez, és lehetővé tegye a felhasználók számára, hogy ellenőrizzék növényeiket. távolról okostelefonról.

A 80 Acres egy ohiói székhelyű, vertikális mezőgazdasági vállalkozás, amelynek célja a világ első teljesen automatizált beltéri gazdaságának megépítésével leküzdeni a kihívásokat. A vállalatot 2015 novemberében alapította Tisha Livingston és Mike Zelkind, akik több mint 50 éves élelmiszeripari tapasztalattal rendelkeznek.

A vállalat úgy véli, hogy a vertikális gazdálkodás multidiszciplináris terület, és együttműködésre van szükség olyan partnerek között, akik a saját tudományterületük szakértői.

A Signify (korábban Philips Lighting) fejlesztette ki a létesítményben használt LED-eket, a Priva holland üvegház-automatizáló vállalat pedig az ellenőrzési és termékenyítési rendszereket. A 80 Acres pedig élelmezési tapasztalatok felhasználásával, összehozza a rendszert és integrálja a technológiát.

Ezek a farmok egyre inkább automatizáltak
Fotó: pixabay.com

A vállalat jelenleg 75 000 négyzetméteres létesítményt üzemeltet Hamiltonban, Cincinnati külvárosában, és 2020 nyarán 150 000 négyzetméterre bővül a Virgo Investment Group 40 millió dolláros beruházása nyomán. Ha elkészül, a 80 Acres állítása szerint ez a létesítmény lesz a világ első teljesen automatizált beltéri farmja. A gazdaságot automatizálják a vetéstől a termesztésen át a betakarításig, robotika, mesterséges intelligencia, adatelemzés és éjjel-nappal figyelő szenzorok és vezérlő rendszerek segítségével optimalizálják a beltéri termesztés minden aspektusát.

Fotó: pixabay.com
A Jones Food Company egy brit vertikális mezőgazdasági vállalkozás, amely az Egyesült Királyságban, Scunthorpe-ban található raktárban üzemelteti Európa legnagyobb vertikális farmját. 2016-ban alapította James Lloyd-Jones és Paul Challinor, akik a lehető legnagyobb vertikális mezőgazdasági létesítményt akarták megépíteni, hogy segítsenek leküzdeni az ipart sújtó operatív problémákat, és a vertikális gazdálkodást a mainstreambe juttatni.

Miután több vertikális gazdaságot meglátogattak Japánban, úgy döntenek, hogy a vertikális gazdálkodás sikerének egyetlen módja a méretre és az automatizálásra összpontosítani.

A Jones Food Company az automatizálás és a robotika maximalizálására összpontosít a létesítményben a működési költségek minimalizálása érdekében. A létesítményt egy autógyár mintájára tervezték, a növekedési folyamat pedig a gyártósorra hasonlít - a 25 napos termesztési időszak alatt a növények a létesítmény egyik végéből a másik végébe jutnak. A munka nagy részét gépek végzik, hozzájárulva a munkaerőköltségek csökkentéséhez. A betakarítást egyedi gépek végzik, a nehéz emelést pedig egy Frank nevű robot. Az automatizálásra való összpontosítás azt jelenti, hogy csak hat alkalmazottra van szükség a Scunthorpe létesítmény üzemeltetéséhez.

A Jones Food Company partneri viszonyban van a brit Ocado online élelmiszerbolt-céggel, amely jelenleg az üzlet 70% -át birtokolja. E partnerség révén a Jones Food Company arra törekszik, hogy vertikális farmokat hozzon létre az Ocado élelmiszerboltjai mellett, ami azt jelenti, hogy

a friss termékeket a leszedéstől számított egy órán belül el lehet juttatni a vásárlóknak.

Az Infarm egy berlini székhelyű startup, amely moduláris, hidroponikus függőleges gazdaságokat értékesít leveles zöldségek és gyógynövények szupermarketekben, iskolákban és irodákban való termesztésére. A két négyzetméteres egységben egy év alatt 8000 növény teremhet. A vállalat azt állítja, hogy gazdaságai 95% -kal kevesebb vizet használnak, mint a földben termesztő gazdaságok, 99,5% -kal kevesebb helyet foglalnak el, semmilyen vegyszeres rovarirtót nem igényelnek, 90% -kal kevesebb a szállítás és 75% -kal kevesebb a műtrágyafelhasználás.

illusztráció
Fotó: pixabay.com
Az Infarm Európa-szerte több nagy szupermarkettel is együttműködik, ahol jelenleg több mint 500 farmot telepített az üzletekben és az elosztóközpontokban.

A vállalat az Egyesült Államokban is terjeszkedni kezd, nemrégiben a Krogerrel együttműködve kipróbálta beltéri farmjait két seattle-i üzletben. Az Egyesült Királyságban partnerséget folytatott a Marks & Spencer szupermarketlánccal, amely Londonban hét helyszínen próbálja ki a bolti városi gazdálkodást, és olasz bazsalikomot, görög bazsalikomot, Bordeaux-bazsalikomot, mentát, hegyi koriandert, kakukkfüvet és fodros petrezselymet termeszt.

A vállalat üzleti modellje a „mezőgazdaság-mint-szolgáltatás” modellre épül. A moduláris gazdaságok az Infarm tulajdonát képezik, amely betakarított növényenként részesedést kap.

Az Infarm ezután együttműködik az ügyfelekkel, például a kiskereskedőkkel, és gondoskodik a gazdaságról, beleértve a telepítést, a művelést, a betakarítást és a karbantartást. Eltekintve a szervizszemélyzet rendszeres látogatásaitól, a gazdaságokat a telepítés után távolról irányítják. Ez a moduláris, adatközpontú és elosztott megközelítés - a nagy adatok, az IoT és a felhőelemzés kombinációja - megkülönbözteti az Infarmot a versenytársaktól. Az Infarm ár szempontjából vonzó a szupermarketek számára, amelyek jobb árut kapnak ugyanazon az áron. Ezenkívül a növényeket, különösen a gyógynövényeket, frissen takarítják be, így azok megőrzik a színt, az illatot, az ízt és a tápanyagokat.

Forrás: 
IDTechEx/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jöhet a Jordán-vírus ellen rezisztens paradicsom

A Bayer sajtóközleménye szerint Mexikóban akár már a jövő évben kereskedelmi forgalomba kerülhet a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) ellen közepes rezisztenciával rendelkező paradicsomfajta, majd sorban a többi fontos piacon is bevezethetik.

Ez még nem a természetes őszi lombhullás – Növényvédelmi előrejelzés 40. hét

Növényvédelmi szempontból a késő nyarat idéző, mintegy három hétig csapadékmentes időjárás inkább a kártevők fellépésének kedvezett, míg a kórokozók tevékenysége háttérbe szorult. Ezzel együtt a címben is említett korai lombhullásért két gombabetegség a felelős, ahogy a korai dióhullás okát is kórokozók támadásában kell keresnünk.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

Húsfeldolgozó-üzemekre csapott le a német rendőrség

Németország több szövetségi tartományában is illegális munkavállalók után nyomoz a rendőrség. A húsfeldolgozó-üzemekben alkalmazott, többségükben kelet-európai dolgozókat zsúfoltan szállásolták el, ami a koronavírus-járvány terjedése miatt is aggályos.

Veszélyes özönfaj: a kaukázusi medvetalp

Az invazív kaukázusi medvetalp terjedése nemcsak az őshonos növényekre vet árnyékot: a vele való érintkezés súlyos, akár maradandó sérüléseket is okozhat. Mindezeket figyelme véve különösen fontos a természetvédelmi szakemberek eme növény visszaszorítása érdekében tett törekvéseik.

Magyar hagyma: a piaci részesedés növelése a cél

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara égisze alatt működő hagyma munkacsoport hiánypótló szerepet tölt be a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben. A versenyképes termesztéshez technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.

Új hobbikerti zöldségfajták

A Beekenkamp Plants Ornamentals bemutatta az Alfrescót, a hobbikerti zöldségek és fűszernövények új sorozatát. Az oltott és nem oltott zöldség- és fűszernövény-palántákat gondosan kiválasztott magokból nevelik, és a SKAL higiéniai szabályok szerint termesztik.

Ünnepélyes keretek között megnyitott az új Kis-Balaton Látogatóközpont

Mintegy 1,2 milliárd forintból épült meg Fenékpusztán a Kis-Balatont bemutató kiállítási tér. A Kis-Balaton Látogatóközpont kialakításának keretében már tavaly megújult a Diás-szigeten a Fekete István Emlékhely, a most átadott beruházás pedig modern, 21. századi módon mutatja be a nagy jelentőségű, fokozottan védett nemzeti parki tájegység értékeit.

Vadon termők reneszánsza

Megnőtt az érdeklődés a vadon termő gyümölcsök iránt, mert egészségesek, növényeik pedig a kertben is mutatósak.

Kedvenc körtéink

A körte nem tartozik a könnyen termeszthető gyümölcsök közé, különösen a koronaalakítását és a szüreti idő meghatározását tekintve. Ráadásul páraigénye is nagyobb, mint a többi hazai gyümölcsfajnak, és érzékeny a nem kiegyenlített vízellátásra.