Back to top

Eldőlt: mégsem jöhetnek a külföldi vadászok!

Miután szeptember 1-jével hazánk határai lezárásra kerültek, a külföldi vendégvadászok nem juthattak be az ország területére. Ez nagy érvágás a vadgazdálkodási ágazat, a vadásztársaságok szempontjából, különösen mert a gímbika vadászati idénye szeptemberrel vette kezdetét, ami jelentős financiális bevételt jelentene az érintettek részére.

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) egy eljárásrendet dolgozott ki a külföldi bérvadászok járványvédelmi előírások betartásával történő fogadására, amit az Agrárminisztériumhoz be is nyújtott. Ideig-óráig úgy tűnt, hogy a döntés értelmében gazdasági megközelítésből, valamint figyelembe véve, hogy a külföldi vadászok nem a turizmus által népszerű helyeket látogatják, hanem vidékre utazva minimális emberrel kerülnek kontaktusba, kivételt tesznek a külföldi vendégvadászokkal, ám a héten közölt OMVK-közlemény szerint a kormány végül mégis elutasította kérelmüket.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón egyértelművé tette, hogy a külföldi bérvadászok nem jöhetnek Magyarországra.
A Vadászkamara továbbra is fenntartja a véleményét, miszerint a külföldi bérvadászok fogadása a járvány szempontjából nem jelentett volna komoly kockázatot, különösen abban az esetben, ha erre a Vadászkamara által kidolgozott protokoll alkalmazása mellett kerülhetett volna sor.
Egyes vélemények szerint a döntés óriási csapásként éri a vadgazdálkodást, amelynek következményei egyelőre még beláthatatlanok. Továbbá felmerül a kérdés, hogy ki, mikor és miként fogja a vadászatra jogosultakat kártalanítani.

A vélemények szerint érthetetlen az, hogy a szarvasvadászat, mint nem tömegsportnak tekintető esemény (a külföldi vadászok legfeljebb 3-5 emberrel érintkeznek ittlétük során), tehát minimális a fertőzésveszély esélye, miért nem engedélyezhető tevékenység. Emellett nem utolsó sorban a vadászatra jogosultaknak jelentős anyagi kieséssel kell kalkulálniuk.

Amit csak tetőz az ASP elleni küzdelem, illetve az első vírushullám ideje alatti szintúgy külföldi vendégvadászok beengedésének a tilalma, mikor is őzbakvadászatok alkalmával újfent további jelentős anyagi bevételtől estek el a vadásztársaságok. Kérdés, hogy az ágazat mikor és miként vészeli át ezt a finoman fogalmazva is terhes időszakot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mesél a besenyői erdő

A SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskoláját az elsők között alakították ki hazánkban. A Sziágyon eltöltött napok megalapozzák a fiatalok természetismeretét, természetszeretetét, fejlesztik környezettudatosságukat, -érzékenységüket. A Nagyatád térségében, a somogyi erdő rengetegében működő erdei iskola minősített programjaihoz szorosan kapcsolódik a közeli tanösvényhálózat.

Lángba borult erdők

Biztos, hogy elfújtam a gyertyát? Szalonnasütés után elég vizet öntöttem a tűzre? Bezártam jól a kályha ajtaját? Bizonyára a kedves olvasókban is felmerültek ilyen és ehhez hasonló kérdések. Otthonunkban az esetek többségében a saját odafigyelésünkön múlik, hogy „meleg helyzetbe” kerülünk-e vagy sem. De nemcsak a lakásaink válhatnak a tűz martalékává, hanem a természeti környezet is!

Rejtelmes sziget

Verne Gyula se kívánhatna ideálisabb helyszínt egy titokzatos hős számára, mint a rejtett, ám könnyen elérhető, a főutakhoz közeli terület.

Hölgy puskával

Örültem, hogy a találkozónkra Juhász Lenke nem erdész egyenruhában érkezett. A legtermészetesebb módon viseli elegáns vadász kosztümjét, a Diana Vadászhölgy Klub tagjaként remekül illik rá. Finom rajzolatú ékszerei szintén mestermunkák. A csinos külső határozott egyéniséget rejt.

Természetfotó pályázat - "Négy évszak az erdőben"

A Mecsekerdő fotópályázatot hirdet "Négy évszak az erdőben" címmel. Olyan képeket várnak, melyek bemutatják az erdők és az erdei világ sokszínűségét. A pályázatra 2020. október 16-ig lehet jelentkezni a fotók beküldésével.

A megtévesztés bajnoka

Erdei barangolásaink során gyakorta lehetünk figyelmesek a szajkó igen kellemetlen, messze hangzó, éles riasztására. Ezt követően vajmi kevés esélyünk lesz, hogy más madarat vagy emlőst meglessünk a közelben, mert a hang hallatán az állatok tudják, hogy valami nincs rendben – veszély közeledik.

Teljesen átalakulhat a budapesti állatkert működése

Gazdasági társaságként szeretné a továbbiakban működtetni a Fővárosi Állat- és Növénykertet Budapest vezetése. Az átalakítást az új igazgató vezényli majd le, akit hamarosan pályázaton választanak ki.

Agrárminiszteri találkozó és élelmiszeripari kiállítás Poznanban

Egy kiszámítható, megvalósítható, a gazdálkodói és tagállami pénzügyi kockázatokat csökkentő Közös Agrárpolitika irányába mutató javaslatokat tartalmazó nyilatkozatot fogadott el tizenegy ország agrárminisztere a Visegrádi Csoport kibővített agrárminiszteri ülésén Poznanban. Ugyanitt, a POLAGRA FOOD kiállításon a lengyel agrárminiszter közreműködésével megnyílt a magyar stand.

Díjak és kitüntetések az Erdő Világnapja alkalmából

Az Erdők Világnapja alkalmából adományozott elismeréseket Nagy István agrárminiszter és átadták az Országos Erdészeti Egyesültet díjait is a mátrafüredi Vadas Jenő Erdészeti és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolában.

Koronavírus: Peking aggódik a fagyasztott élelmiszerek miatt

Noha a hivatalos adatok alapján Kína kifelé tart a koronavírus-járványból, nyugalomra nincs ok a távol-keleti országban: az elmúlt napokban ugyanis több alkalommal is kimutatták a vírust külföldről importált fagyasztott élelmiszerek csomagolásán.