Back to top

Kereskedelem, termelés, misszió - A Hunland nemzetközi útja

Családi vállalkozásként, kis telephelyű cégből nőtt igazán komoly cégcsoporttá a Hunland, amely mára a hazai agrárium meghatározó szereplőjévé vált. Az eredetileg csak élőállat-kereskedelemmel foglalkozó cég ma már termelő kapacitásokkal is bír, legyen szó húsmarhatartásról, tejelő tehenészetről vagy takarmánygyártásról. (x)

A meghatározó tevékenység azonban továbbra is az élőállat-export, amelyben a Hunland jelentős szereplőnek számít a mediterrán térségben, a Közel-Keleten, Oroszországban és a környező országokban is. Janssen Jos tulajdonos szerint, mindebben komoly segítséget jelent egy hozzáértő pénzügyi partner, mint az EXIM.

A Hunland tipikus családi vállalkozásként már csaknem három évtizede aktív szereplője a magyar agráriumnak.

A holland, tradicionális állatkereskedő családból származó Janssen Jos és felesége 1992 óta élnek és dolgoznak Magyarországon.

A munka a szarvasmarhák kereskedelmével kezdődött, és ma is ez a meghatározó a cégcsoport állatforgalmi tevékenységében. „Mára már ennél sokkal bővebb az érintett állatok köre, így malaccal, hízósertéssel, báránnyal és juhok kereskedelmével is foglalkozunk” – mondta el lapunknak Janssen Jos.

Az egykor kis teleppel rendelkező kereskedő cég mára komoly cégcsoporttá, jelentős agrárszereplővé nőtte ki magát.

Egy teljes hajó

Persze hosszú út vezetett idáig. „Az első nagy fordulópont 1998-ban következett be, amikor a Hunland első alkalommal tudott egy teljes élőállat-szállító hajót elindítani a Földközi-tengeren. Magyar exportőr cég­nek addig még sohasem sikerült egy teljes hajónyi élőállat-exportot egyszerre lebonyolítani. A másik nagy mérföldkő az volt, amikor 2007-ben már Dél-Amerikából tudtunk elindítani egy teljes hajónyi élőállatot” – idézi fel a legfontosabb állomásokat a tulajdonos.

„Stabil, biztos működésünk háttere az, hogy az árbevételünk mintegy 65–70 százalékát az export adja, amely ráadásul több országgal bonyolódik.

Ez a diverzifikált partneri kör biztonságot ad az üzleti működésben is” – mondta el Janssen Jos. Hozzátette: a Hunland kiemelt szereplőnek számít egyebek mellett a mediterrán és közel-keleti régióban. Rendszeresen bonyolít élőállat-exportot Törökországgal, Libanonnal, Egyiptommal, Jordániával és Izraellel is, de Oroszország is fontos vevőnek számít.

Termelési ágazat

Fontos leszögezni, hogy a Hunland csoport nem csupán exportőr, hanem ma már termelő agrárszereplő is.

Az évente mintegy 30 ezer húshasznú szarvasmarha mellett takarmánygyára is van, amely főleg saját céljaira, valamint belföldi értékesítésre termel.

A Hunland stratégiai célja az, hogy a jövőben ez a takarmánytermelés bővebb, az értékesítés pedig szélesebb körű legyen. A 2015-ben átadott takarmánygyár szintén jelentős beruházás volt a cég fejlesztéseinek történetében.

Fontos szegmense a cégcsoport működésének a két tejelő tehenészet is, ahol az összesen mintegy 2500 darabos tejelő állomány naponta 70 tonna tejet ad.

Legújabb beruházásuk az idén átadott, 4600 férőhelyes borjúistálló, amely húshasznú borjaknak ad otthont.

Értékesítés távoli tájakra

A cégcsoport legmeghatározóbb tevékenysége azonban továbbra is az élőállat-kereskedelem. Az ebből származó árbevétel mintegy 60 százaléka mögött a szarvasmarhák adásvétele áll. „Ez leginkább a húshasznú marhák értékesítését jelenti, de fontos szerep jut a tenyész­állat értékesítésének is, amit főleg vemhes üszőkként adunk el újonnan épült telepeknek, illetve olyan meglévő gazdaságoknak, amelyek frissíteni akarják genetikai állományukat” – mondta a tulajdonos.

„A magyar marhaállomány jó, sőt, egyre jobb. Ezt támogatni, fejleszteni a mi küldetésünk is” – fogalmazott.

A marhakereskedelem mellett fontos szegmens még a malac- illetve sertésértékesítés, amely az árbevétel mintegy 30 százalékát teszi ki, és nagyjából 5–5 százalékot ad a bárány- és juhkereskedelem, valamint húsértékesítés. A malac és hízósertés legfontosabb piaca Magyarország, de a környező országokba – Szerbiába, Romániába, Szlovákiába – is értékesítenek. A bárányexport zömmel Olaszországba megy.

Janssen Jos fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a Hunland nem csupán követi az állatjóléti szabályozást, hanem annak úttörője is kíván lenni. „Saját kamionflottával szállítunk, a törvényi minimumon túl a belmagasság, a pihentetők, valamint az etetés és az itatás terén is többet teljesítünk, mint a jogszabályban elvárt norma.

Gyakorlatunkat az állatvédelmi szervezetekkel közösen alakítottuk ki, és követendő példának szánjuk a szakmában” – szögezte le a tulajdonos.

Sokat jelent a partnerség

Janssen Jos elmondta: az EXIM partnersége még egy évtizedek óta exportáló cégcsoportnak is komoly segítséget jelent. „Főleg az exportbiztosítási konstrukcióval élünk, amely a külföldi értékesítés jelentette vevőkockázatokat képes kezelni.”

Az EXIM nemcsak banki, hanem biztosítási szolgáltatásokat is nyújt az exportra termelő hazai cégeknek, hiszen célja a magyar áruk és szolgáltatások külpiaci értékesítésének támogatása.

A mezőgazdaságnak pedig külön jól jöhet ez a konstrukció, amelynek keretében rövid futamidejű exportbiztosítást kínálnak az ügyfelek számára. A rövid lejáratú biztosítások különösen fontosak az agrárium szereplőinek, hiszen az általuk kínált áru gyakran gyorsan forgó, romlandó termék.

Mérsékelt kockázat

Az EXIM tehát kulcsszerepet vállal az agrárexport külföldi fizetési kockázatainak kezelésében a biztosítások révén is. A termék egy forgalmi típusú biztosítás, rövid lejáratú, halasztott fizetésű exportértékesítéshez. Alapesetben ugyanis az exportőr kénytelen folyamatosan vállalni a vevő nemfizetési kockázatát, a részére nyújtott áruhitel miatt.

Értik a logikát

A konstrukciónak köszönhetően főleg az orosz piac vált biztossá a Hunland számára. „Az elmúlt években az EXIM kiemelt finanszírozási partnerré vált a Hunland számára” – jegyezte meg a tulajdonos.

Ennek oka a jó konstrukción túl az, hogy „az EXIM érti az export logikáját, kellően rugalmas és kifejezetten gyorsan képes reagálni.

Ez azért is fontos, mert ebben az üzletben a kínálkozó lehetőségeket ki kell használni, hosszas adminisztratív folyamatok esetén akár meg is hiúsulhat a kivitel.” (x)

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság / Pénzmag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mennyasszony segített világra egy borjút a saját esküvőjén

A hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető esküvőn a menyasszony az 1200 dolláros ruhájában sárba bukott, az esküvői fogadáson pedig 100 vendég előtt megszületett egy borjú.

Csak lánycsibéket keltetnek

Kikelt az az első 150 000 csibe, melyekből csak tojók lesznek. A csibéket egy új technológiája használatával keltették ki, amelynek eredménye az állatbarát nemi meghatározás.

Tíz hónap felfüggesztett börtönt kapott állatkínzás miatt egy érdi férfi

Az Érdi Járásbíróság állatkínzás bűntette miatt tíz hónap - végrehajtásában 2 évi próbaidőre - felfüggesztett börtönbüntetésre és négy év állattartói foglalkozástól eltiltásra ítélt egy érdi férfit.

Oroszország a hajdinaexport korlátozását fontolgatja

Oroszország azt fontolgatja, hogy egy ideig korlátozza a hajdina exportját annak érdekében, hogy stabilan tudja tartani a hazai árakat – közölte az orosz mezőgazdasági minisztérium.

Takarmánnyal a klímakatasztrófa ellen

Akár 38 százalékkal csökkentheti a tehenek metánkibocsátását a svájci Mootral takarmánykiegészítő terméke, a Mootral Ruminate, amit a tehenek Teslájának is neveznek.

Május 17-ig van lehetőség az egységes kérelmek beadására

Az Agrárminisztérium ezúttal hívja fel minden érintett gazdálkodó figyelmét, hogy az egységes kérelmek elektronikus rögzítésére 2021. május 17-ig van lehetőség. Május elejére 1,6 millió hektár után közel 100 ezer termelő adta be az egységes kérelmét.

Fertőtlenítőszert adományoz állatvédő civil szervezeteknek a MOL

Mintegy 1500 liter fertőtlenítőszerrel segíti az állatvédő civil szervezeteket a MOL - jelentette be hétfőn a Pomázi Állatvédő és Állatsegítő Egyesület telephelyén Ovádi Péter miniszteri biztos és Bakos Piroska, a MOL Nyrt. szóvivője.

A Nagykunsági szilvapálinka uniós oltalmat kapott

Az Európai Bizottság május 3-ai döntésével a „Nagykunsági szilvapálinka” védett elnevezés lett az Európai Unióba.

Mesterséges erszényben nevelkedik Prücsök, a szegedi kengurubébi

Kiváló hírrel örvendeztetett meg mindenkit csütörtök este a Szegedi Vadaspark, amely honlapján és Facebook-oldalán is arról számolt be, hogy Prücsök szépen cseperedik és jó egészségnek örvend. Prücsök nem más, mint egy idén született Bennett-kenguru, akinek anyja születése után elpusztult, ám szerencsére már elég nagy volt ahhoz, hogy a gondozója átvegye a nevelését.

Génmegőrzés és bivalyhústermékek

Szurdokpüspöki határában, a Mátra nyugati kapujának egyik legnagyobb fennsíkján bivalyok élnek szabadtartásban a Mátrai Bivalyrezervátumban, ahová nem vezet kiépített út. Egy turistaút és egy vízmosás mentén jutnak oda azok is, akik gondozzák az állatokat. A szélsőségek tanyájának nevezi a tulajdonos ezt a helyet, hiszen igazi kihívás a bivalyok megközelítése.