0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Személyi okok miatt kerül közvetlen miniszteri irányítás alá az élelmiszerlánc-felügyelet

Október elsejétől az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A szakmai irányításért Bognár Lajos országos főállatorvos felel majd.

A változást egy személycsere okozta, miután a feladatot eddig ellátó Zsigó Róbert, aki korábban nagyon eredményesen végezte a feladatát, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter államtitkára lesz a jövőben – mondta az InfoRádióban Bognár Lajos országos főállatorvos. Tartalmi szempontból pedig az élelmiszerlánc-felügyelet megnövekedett felelőssége kívánja meg azt, hogy közvetlen miniszeri irányítás alá kerüljön a terület.

A szakember emlékeztetett, a koronavírus-járvány is rámutatott a biztonságos élelmiszerellátás szerepének fontosságára, az előállítást illetve a minőségi ellátást nemzetbiztonsági kérdéssé téve.

Bognár Lajos azt is közölte, egyelőre csak jogszabályi változásokra lehet számítani az élelmiszerlánc-felügyelet rendjével kapcsolatban, de mivel a globális kereskedelem miatt újabb és újabb veszélyek jelennek meg, ezek tükrében, adott esetben szükséges lehet szigorításokról gondoskodni – fűzte hozzá. Ugyanakkor azt is felidézte, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény az idei évben már módosult, büntethetővé téve például az élelmiszerrel kapcsolatos hamisítási eseteket, visszaéléseket.

Az országos főállatorvos nem tartja szükségesnek, hogy a szigorítások akár a háztartásokig is elérjenek. Mint fogalmazott, nem jogszabályokkal kell szigorítani a működésüket, hanem legfeljebb szemléletformálással, ennek mentén a Nébih, mint a központi élelmiszerlánc-felügyeleti szerv, ahogyan a korábbi években, a jövőben is nagy hangsúlyt fektet majd az ilyen jellegű kampányokra.

A közeljövőben elindul a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy is, amely – meglátása szerint – alapvetően segíteni fogja a családokat, hogy kiváló minőségű és hazai termékeket vásároljanak.

Bognár Lajos megjegyezte, a háztartások részéről a legfontosabb az élelmiszer-pazarlás csökkentése lenne, hiszen mint kiemelte: az élelmiszerrel nagyon komoly, pénzben kifejezhető értéket is kidobunk, ha nem gondosan kezeljük.

Forrás: Inforádió