Ugyanakkor a minőségre nem lehet panasz, az időjárásnak köszönhetően kiváló évjárattal számolnak a gazdák. Míg a szőlőárak a tavalyihoz képest országosan alig változtak, egyes vörösboros borvidékeken jelenleg is zajlanak egyeztetések a felvásárlási árakkal kapcsolatban.
Borvidéki körkép
Schmidt Győző, a Pannon Borrégió elnöke elmondta, augusztus közepén megkezdődött a szüret, s a fehér szőlők zöme már a feldolgozókban van, a Chardonnay, a Zöld veltelini egy része a tőkéken várja a betakarítást. A mostani állapotot tekintve elmondható, növényegészségügyi gondok nem voltak. A csapadék hiánynak köszönhetően viszont kisebb lett a termés, miközben kiváló mustfokokat mértek. Míg a fehér szőlőknél a savakra kellett odafigyelni, a rozék esetében a színek lettek mélyebbek. Viszont ez azt is előre vetíti, hogy tetszetős vörösborok születhetnek.
A szüret zökkenőmentesen zajlott, ha az elkövetkező hetekben nem lesznek nagyobb esők, akkor mindenki megnyugodhat. A Merlot-nál ugyan okozhat gondot a csapadék, de a két Cabernet kevésbé érzékeny a bogyórepedésre.
A kézi szüret lassan kezd eltűnni a gyakorlatból, ami annak is köszönhető, hogy a költsége mintegy háromszoros mint amibe a szőlőkombájn munkája kerül. Ráadásul a gépi szüret minőségben sem marad el. A korszerűtlen, régi ültetvények helyét átveszik a kombájnnal szüretelhető területek. A kombájn nem csak a tőkével, hanem a szőlővel is kíméletesen bánik, ami meglátszik a feldolgozóba beérkező termés minőségén.
Az idei árak a tavalyihoz képest valamivel alacsonyabbak, de 2019-ben is az országos szint felett fizettek, az átlagár megközelítette a nettó 90 forintot. Idén a szőlőtermelők szemszögéből nem is az ár, hanem a mennyiség jelenti a legnagyobb gondot. A korai fajták esetében – Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres – 15-20 százalékkal termett kevesebb.
Ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet, a már elkészült újborokat kóstolva bizakodásra adnak okot.
„A szüretet a korai fajtákkal augusztus harmadik dekádjában kezdtük, de szeptember első hetére már minden fehér szőlő beérett” – magyarázta Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék elnöke. A fehérek szüretét befejezték a borvidéken, már pincékben forrnak az Olaszrizlingek, a Rajnai rizlingek is. A mennyiség mintegy 20 százalékkal marad el a várakozástól. A kiváló minőség pedig annak is köszönhető, hogy kevés volt a hőségnapok száma.
Növényegészségügyi szempontból panaszra nem volt okuk, s a szeptember végi csapadékot – addig szüreti időben nem volt esőnap – reményeik szerint a szél kiszárítja az ültetvényekből. A seregélyek egyre nagyobb gondot okoznak, ahogyan a napraforgót betakarítják, fokozott figyelmet kell rájuk fordítani.
A kézi szürettel egyre rosszabb a tapasztalatuk, a teljesítmény a felére esett vissza, miközben az elmúlt években duplájára nőtt a költsége. Kilónként akár 20 forinttal is lehet számolni, ráadásul esetenként gyengébb minőségben érkezik be a szőlő. Elsősorban az alkalmi dolgozók munkáját kifogásolják, miközben a saját alkalmazottaik – akik egész évben járják a szőlőt – kiváló munkát végeznek.
A szőlőárak a tavalyihoz képest alig változtak, jellemzően nem mentek 75 forint fölé. A kurrens fajták, mint a pezsgő alapanyag Chardonnay, Királyleányka, Szürkebarát kicsit magasabb volt. Akárcsak az Irsai Olivér, amit elsősorban nem is a borászatok, mint inkább a pálinkafőzők kerestek.
A Kunsági Borvidéken 85-90 százalékon áll a szüret, már csak kisebb tételek, mint például a Kövidinka, a Kékfrankos, a Cabernet-ek, maradtak a tőkéken. A tavalyihoz képest később kezdték a betakarítást, augusztus 18-20-a körül szedték az első Irsai Olivér fürtöket, s azóta szinte minden fajtát betakarítottak.
Frittmann János, a Kunsági Borvidék elnöke elmondta, a szőlő egészséges, a mennyiség viszont fajtafüggő, Irsai Olivérből, Kékfrankosból és Cserszegi fűszeresből kevesebbet szüreteltek, ami részben köszönhető a tenyészidőben érkezett fagyoknak.
Tavaly a szőlőárak mélyponton voltak, az ideiek viszont már jóval magasabbak, kilónként 70-140 forint között mozognak. Az Irsai Olivérért fizették a legtöbbet, míg a Kékfrankos és a Cserszegi fűszeres árban méltatlanul alul lett értékelve, reálisan közel kellene lenni a 120-130 forinthoz.
A szakember hozzátette, az éjszakák hűvösek voltak, kiváló, illatos, gyümölcsös borokra számítanak.