0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Szibériában épít gigaüzemet az amerikai PepsiCo

A járványhelyzet okozta krízis dacára nagy fába vágta fejszéjét az amerikai élelmiszeripari cégóriás, a PepsiCo: mintegy 50 milliárd forintnak megfelelő amerikai dollárból építik meg legújabb üzemüket, méghozzá a szibériai Novoszibirszkben. A beruházás a tervek szerint nagy lendületet ad majd a térség burgonyatermesztő ágazatának.

A PepsiCo-t 1965-ben alapították az Amerikai Egyesült Államokban, az ezt követő évtizedekben pedig a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalatává vált. A tulajdonában álló márkák – például a Pepsi, a Lay’s, a Lipton vagy éppen a Gatorade – termékei szinte mindenütt kaphatók, éppen ezért az sem nagy meglepetés, hogy szinte nincs olyan ország, ahol a cégóriás ne lenne jelen üzemeivel.

Oroszországban például több mint 20 gyártóhellyel rendelkezik, ezek sora pedig most egy újabb üzemmel bővül: az ország harmadik legnépesebb városában, a szibériai Novoszibirszkben készülnek felhúzni egy, főként sós snack típusú termékek előállítására fókuszáló gyárat.

A beruházás a tervek szerint 160 millió amerikai dollárból – ez nagyjából 50 milliárd forintnak felel meg – készül majd el 2021 végére, s az üzem évente több mint 60 ezer tonnányi burgonya chips és kruton előállítására lesz alkalmas.

A PepsiCo regionális igazgatója, Neil Sturrock nyilatkozatában hangsúlyozta, a térség a világjárvány okozta krízishelyzet közepette is kedvező feltételeket kínál a külföldi befektetők nagyszabású beruházásaihoz. Mint mondta az új üzemüket a cég alapelveihez hűen építik meg, így az megfelel majd a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is. Továbbá fontosnak tartják azt is, hogy az alapanyagokat helybéli termelőktől szerezzék majd be.

A PepsiCo egyébként Oroszország legnagyobb burgonyafelvásárlójának számít, mindemellett számos továbbképzést is szervez a gazdáknak,

akiket nem mellékesen vetőmagokhoz, műtrágyákhoz és növényvédő-szerekhez is segít hozzájutni. A cég a novoszibirszki üzemmel 900 új munkahelyet teremt a régióban.

Forrás: potatobusiness.com