Back to top

Drón mint madárijesztő? A washingtoni egyetemen kipróbálták

A drónok megijesztik a madarakat, és a Washington Állami Egyetem kutatója megpróbálta ezt a gyümölcstermesztők javára fordítani. Manoj Karkee, az egyetem munkatársa három éve vizsgálja, hogy egy drón mozgása hogyan befolyásolja a madarak népességét egy szőlő-, illetve egy áfonyaültetvényben.

Megállapította, hogy sikerrel tartja távol a madarakat a drón, olykor a kontrollhoz képest ötszörös hatékonysággal. A kutató reméli, hogy hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülhet ilyen automata drónos madárriasztó rendszer, bár hátráltató tényező, hogy az állami szabályozás megköveteli a drónok emberi felügyeletét. Manoj Karkee szeretné, hogy amikorra a szabályozás megengedi, készen álljon a kiforrott technológia.

A kutatók igazolták, hogy ez a módszer alkalmas és megvalósítható a madárkár csökkentésére, és valószínű, hogy hosszabb távon is megoldást nyújt, szemben a létező módszerekkel.

Szőlőben hatalmas kárt okoznak a madarak, nálunk a seregélyek
Fotó: Pixabay

A kísérlet nagyon egyszerű volt: a kutatók kamerákat helyeztek el a kísérleti parcellák fölött és biológusok segítségével számolták meg az oda érkező és elszálló madarakat. Legtöbbjük gyümölcsevő vörösbegy és pinty volt. A méréseket drón röptetésével és anélkül végezték el, és hatalmas különbséget észleltek.

Amikor zavartalanul érkeztek a madarak, óránként 700-1000 példányt is megszámoltak a 2,6 hektáros szőlőterületen, a drónok hatására viszont 200 köré csökkent a számuk.

Hasonló eredményre jutottak a 7 és 10 hektáros áfonyásokban is.

A kutatást a washingtoni áfonyatermesztők és az egyetem támogatta.

Az eredmények természetesen vitathatók, hiszen az időjárás alakulásától is függ a madarak viselkedése, elképzelhető, hogy amikor a drónokat használták, maguktól sem mentek volna a kísérleti területre. Valószínű, hogy más körülmények közt nem ugyanez az eredmény születne, ráadásul a madarak alkalmazkodóképesek. Bármelyik farmer bizonyíthatja, hogy megszokják a legtöbb eszközt, amit bevetnek ellenük, legyen az villogó szalag, lézer, hangágyú, óriás felfújható madárijesztő vagy cukorbevonat. A drónok legnagyobb előnye, hogy véletlenszerű útvonalon járhatják be a területet. A következő lépés az automata kifejlesztése. A jelenlegi szabályok szerint mozoghat automata módon a drón, de mindenképpen emberi felügyeletre van szükség, nehogy valami baj történjen.

Az a cél, hogy a drón fölismerje az ültetvényre érkező madarakat és elriassza őket, saját maga alakítva ki az útvonalát, majd térjen vissza a töltőre.

A legjobb, ha ragadozó madárhoz hasonlít a riasztó
Fotó: Pixabay
Már vannak kereskedelmi forgalomban lévő madárriasztó drónok például a Bird-X, a Flock Free és a RoBird cégektől. Némelyik a ragadozó röptét és hangját utánozza, egy másikat sólyomalakúra és -színűre készítettek. Ezek a tulajdonságok még hatékonyabbá teszik a drónokat.

Az Amerikai Ornitológiai Társaság folyóiratában megjelent cikk szerint ugyanis a repülőgép alakú drónok jobban megijesztették a madarakat, mint a többrotoros változatok.

A feketerigók hamarabb és gyakrabban riasztottak a hatásukra, később tértek vissza táplálkozni és általában éberebbek voltak a ragadozó madárhoz jobban hasonlító gépek használata esetén.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Kukoricaszemle zárt kapuk mögött

A lehető legkomolyabban veszi a koronavírus-járványt a KITE Zrt. Ám nem állt le náluk az élet, még fajtabemutatókat is tartanak – de nem a hagyományos módon, hanem virtuálisan. A KITE Zrt. hibridkukorica-­ajánlásaira azért érdemes mindenképpen odafigyelni, mert az 1,2 millió hektáros magyarországi kukorica-vetésterület több mint egyharmadára a vállalat ad vetőmagot.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Új búzatermesztési világrekord született

Eric Watson új-zélandi farmer új búzatermesztési világrekordot állított fel 17,398 t/ha hozammal az idén, ami 607 kilogrammal haladta meg a korábbi 16,791 t/ha-os hozamot, amelyet szintén ő tartott. A rekordtermést ez év februárjában takarította be egy 8,6 hektáros táblájáról.

Határőrkutyák a természet- és egészségvédelem szolgálatában

Több mint negyedszázada őrködnek keresőkutyák Ausztrália környezeti biztonságán, derül ki a FAO híradásából, amit a Növényegészség nemzetközi éve alkalmából állítottak össze.

A gyönyörű gránátalma

A gránátalma mediterrán növény, de közép-ázsiai őshazájából meghódította Európa déli vidékeit, Dél-Amerikát, Észak-Afrikát és termesztik Indiában, Indonéziában trópusi, szubtrópusi éghajlaton is. Könnyen szaporítható magról vagy gyökérsarjakról, viszonylag ellenálló, gyönyörűen virágzó növény. Ahogy melegszik az idő, hazánkban is mind többfelé lehet termeszteni.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

Vadászpókok szerepe az almakártevők szabályozásában

A pókok az almaültetvények lombkoronájában a leggyakoribb és legnagyobb fajszámban előforduló nagytestű ízeltlábú ragadozók közé tartoznak. Tömegesen jelennek meg a környezetkímélő növényvédelemben részesített vagy ökológiai almaültetvényekben.

Ezt tegyük, hogy többé ne okozzon bosszúságot az őszi avar

Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradtságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység lehet. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához! A STIHL szakértői szerint ugyanis mindez jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.

Önjáró gabona- és silóbetakarító gépek

Egyre kevesebben vannak a magyar mezőgazdaságban, akik még nem hallottak a mind nagyobb teret nyerő precíziós gazdálkodásról. Ez a gazdálkodási forma megkívánja a különböző szakmák és területek szoros együttműködését, hogy valamilyen informatikai feltérképezés és tervezés alapján minél magasabb fokon ki tudjuk szolgálni a növények igényeit.