Back to top

Drón mint madárijesztő? A washingtoni egyetemen kipróbálták

A drónok megijesztik a madarakat, és a Washington Állami Egyetem kutatója megpróbálta ezt a gyümölcstermesztők javára fordítani. Manoj Karkee, az egyetem munkatársa három éve vizsgálja, hogy egy drón mozgása hogyan befolyásolja a madarak népességét egy szőlő-, illetve egy áfonyaültetvényben.

Megállapította, hogy sikerrel tartja távol a madarakat a drón, olykor a kontrollhoz képest ötszörös hatékonysággal. A kutató reméli, hogy hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülhet ilyen automata drónos madárriasztó rendszer, bár hátráltató tényező, hogy az állami szabályozás megköveteli a drónok emberi felügyeletét. Manoj Karkee szeretné, hogy amikorra a szabályozás megengedi, készen álljon a kiforrott technológia.

A kutatók igazolták, hogy ez a módszer alkalmas és megvalósítható a madárkár csökkentésére, és valószínű, hogy hosszabb távon is megoldást nyújt, szemben a létező módszerekkel.

Szőlőben hatalmas kárt okoznak a madarak, nálunk a seregélyek
Szőlőben hatalmas kárt okoznak a madarak, nálunk a seregélyek
Fotó: Pixabay

A kísérlet nagyon egyszerű volt: a kutatók kamerákat helyeztek el a kísérleti parcellák fölött és biológusok segítségével számolták meg az oda érkező és elszálló madarakat. Legtöbbjük gyümölcsevő vörösbegy és pinty volt. A méréseket drón röptetésével és anélkül végezték el, és hatalmas különbséget észleltek.

Amikor zavartalanul érkeztek a madarak, óránként 700-1000 példányt is megszámoltak a 2,6 hektáros szőlőterületen, a drónok hatására viszont 200 köré csökkent a számuk.

Hasonló eredményre jutottak a 7 és 10 hektáros áfonyásokban is.

A kutatást a washingtoni áfonyatermesztők és az egyetem támogatta.

Az eredmények természetesen vitathatók, hiszen az időjárás alakulásától is függ a madarak viselkedése, elképzelhető, hogy amikor a drónokat használták, maguktól sem mentek volna a kísérleti területre. Valószínű, hogy más körülmények közt nem ugyanez az eredmény születne, ráadásul a madarak alkalmazkodóképesek. Bármelyik farmer bizonyíthatja, hogy megszokják a legtöbb eszközt, amit bevetnek ellenük, legyen az villogó szalag, lézer, hangágyú, óriás felfújható madárijesztő vagy cukorbevonat. A drónok legnagyobb előnye, hogy véletlenszerű útvonalon járhatják be a területet. A következő lépés az automata kifejlesztése. A jelenlegi szabályok szerint mozoghat automata módon a drón, de mindenképpen emberi felügyeletre van szükség, nehogy valami baj történjen.

Az a cél, hogy a drón fölismerje az ültetvényre érkező madarakat és elriassza őket, saját maga alakítva ki az útvonalát, majd térjen vissza a töltőre.

A legjobb, ha ragadozó madárhoz hasonlít a riasztó
A legjobb, ha ragadozó madárhoz hasonlít a riasztó
Fotó: Pixabay
Már vannak kereskedelmi forgalomban lévő madárriasztó drónok például a Bird-X, a Flock Free és a RoBird cégektől. Némelyik a ragadozó röptét és hangját utánozza, egy másikat sólyomalakúra és -színűre készítettek. Ezek a tulajdonságok még hatékonyabbá teszik a drónokat.

Az Amerikai Ornitológiai Társaság folyóiratában megjelent cikk szerint ugyanis a repülőgép alakú drónok jobban megijesztették a madarakat, mint a többrotoros változatok.

A feketerigók hamarabb és gyakrabban riasztottak a hatásukra, később tértek vissza táplálkozni és általában éberebbek voltak a ragadozó madárhoz jobban hasonlító gépek használata esetén.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kerti tavak szerepe

Magyarországon az emberek majdnem háromnegyede városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként működnek, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Mi legyen a lehullott levelekkel?

Őszi lombhullás idején felmerül a kérdés, mit kezdhetünk a lehullott levelekkel. A zsenge hajtásokról, a gyepről ajánlott összegereblyézni, mert alatta a fű kirohadhat, a fényhiány miatt pedig barna foltok képződhetnek.

Digitalizált szőlő ültetvények

„Minden innovatív törekvés egyben precíziósnak is tekinthető. Ugyanakkor tisztán precíziós mezőgazdaságról nem beszélhetünk, csak mezőgazdaságról, mert aki nem fejleszt, lemarad” - fogalmazta meg Szabó Péter a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Komposzt, mulcs és megelőzés

Októberben már őszies arcát mutatja a természet. A kiskertekben a termés jó része már leérett, zajlik a betakarítás, vannak, akik már a jövő évi szezonra készülnek. A kertben keletkezett növényi hulladékot felhasználhatjuk talajtakarásra is. Emellett ne feledkezzünk el gyümölcs- és díszfáink védelméről sem!

Gatyáskuvik tévedt Magyarországra

Magyarországon rendkívül ritkán megfigyelhető gatyáskuvikot (Aegolius funereus) gyűrűztek Szeged mellett, a Fehér-tónál kedden reggel - tájékoztatta a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportjának titkára az MTI-t.

Száz éves a Rauch

Hermann Rauch 100 év­vel ezelőtt alapította a Rauch Landmaschinen GmbH-t Badenben, de a mű­trágyaszórókat, pneumatikus vetőgépeket és téli útkarbantartó berendezéseket gyártó vállalat gyökerei még ennél is messzebbre, a 19. század második felébe, Franz Rauch kovácsműhelyéig nyúlnak vissza.

Hibrid traktort mutattak be

A litván Auga vállalatcsoport, Európa egyik legnagyobb bioélelmiszer-gyártó cége mutatta be a világ első biometán-elektromos hibrid traktorát, amit a mezőgazdaság okozta légszennyezés csökkentése érdekében fejlesztettek ki.

Új körülmények, új megoldások

A zöldfelület-gazdálkodás szakembereit nem csak a klímaváltozás nyomán kialakuló időjárási szélsőségek állítják komoly kihívások elé.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.