0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Drón mint madárijesztő? A washingtoni egyetemen kipróbálták

A drónok megijesztik a madarakat, és a Washington Állami Egyetem kutatója megpróbálta ezt a gyümölcstermesztők javára fordítani. Manoj Karkee, az egyetem munkatársa három éve vizsgálja, hogy egy drón mozgása hogyan befolyásolja a madarak népességét egy szőlő-, illetve egy áfonyaültetvényben.

Megállapította, hogy sikerrel tartja távol a madarakat a drón, olykor a kontrollhoz képest ötszörös hatékonysággal. A kutató reméli, hogy hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülhet ilyen automata drónos madárriasztó rendszer, bár hátráltató tényező, hogy az állami szabályozás megköveteli a drónok emberi felügyeletét. Manoj Karkee szeretné, hogy amikorra a szabályozás megengedi, készen álljon a kiforrott technológia.

A kutatók igazolták, hogy ez a módszer alkalmas és megvalósítható a madárkár csökkentésére, és valószínű, hogy hosszabb távon is megoldást nyújt, szemben a létező módszerekkel.

A kísérlet nagyon egyszerű volt: a kutatók kamerákat helyeztek el a kísérleti parcellák fölött és biológusok segítségével számolták meg az oda érkező és elszálló madarakat. Legtöbbjük gyümölcsevő vörösbegy és pinty volt. A méréseket drón röptetésével és anélkül végezték el, és hatalmas különbséget észleltek.

Amikor zavartalanul érkeztek a madarak, óránként 700-1000 példányt is megszámoltak a 2,6 hektáros szőlőterületen, a drónok hatására viszont 200 köré csökkent a számuk.

Hasonló eredményre jutottak a 7 és 10 hektáros áfonyásokban is.

A kutatást a washingtoni áfonyatermesztők és az egyetem támogatta.

Az eredmények természetesen vitathatók, hiszen az időjárás alakulásától is függ a madarak viselkedése, elképzelhető, hogy amikor a drónokat használták, maguktól sem mentek volna a kísérleti területre. Valószínű, hogy más körülmények közt nem ugyanez az eredmény születne, ráadásul a madarak alkalmazkodóképesek. Bármelyik farmer bizonyíthatja, hogy megszokják a legtöbb eszközt, amit bevetnek ellenük, legyen az villogó szalag, lézer, hangágyú, óriás felfújható madárijesztő vagy cukorbevonat. A drónok legnagyobb előnye, hogy véletlenszerű útvonalon járhatják be a területet. A következő lépés az automata kifejlesztése. A jelenlegi szabályok szerint mozoghat automata módon a drón, de mindenképpen emberi felügyeletre van szükség, nehogy valami baj történjen.

Az a cél, hogy a drón fölismerje az ültetvényre érkező madarakat és elriassza őket, saját maga alakítva ki az útvonalát, majd térjen vissza a töltőre.

Már vannak kereskedelmi forgalomban lévő madárriasztó drónok például a Bird-X, a Flock Free és a RoBird cégektől. Némelyik a ragadozó röptét és hangját utánozza, egy másikat sólyomalakúra és -színűre készítettek. Ezek a tulajdonságok még hatékonyabbá teszik a drónokat.

Az Amerikai Ornitológiai Társaság folyóiratában megjelent cikk szerint ugyanis a repülőgép alakú drónok jobban megijesztették a madarakat, mint a többrotoros változatok.

A feketerigók hamarabb és gyakrabban riasztottak a hatásukra, később tértek vissza táplálkozni és általában éberebbek voltak a ragadozó madárhoz jobban hasonlító gépek használata esetén.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com