0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Termőföldtől az asztalig – Új elnök a Copa élén

A COPA Christiane Lambertet választotta meg az európai gazdálkodók szervezetének élére. Lambert kritikus időszakban lép hivatalába, mivel számos, a jövőt érintő döntést az elkövetkező hónapokban hoznak meg, egyebek mellett az Unió következő hét éves költségvetéséről és a jövőbeli KAP-ról. Christiane Lambert az elmúlt 3 évben az elnöki tisztet betöltő német Joachim Rukwiedet váltja a poszton.

Megválasztását követően Christiane Lambert elmondta:

„Megtisztelő számomra európai kollégáim bizalma, de tisztában vagyok az elnökséggel járó felelősséggel is.

A mezőgazdasági termelők Európa-szerte aggódnak, és sok a bizonytalanság.

Legyen szó a KAP-ról, a „Termőföldtől az asztalig” stratégiáról, a zöld megállapodásról, a Brexit folyamatáról vagy a helyreállítási tervről, minden területen a közeljövőben kollektív válaszokat kell találnunk uniós szinten.

Meggyőződésem, hogy a mezőgazdaság stratégiai ágazat Európa számára – a COVID-válság ezt megmutatta. Európának újra kapcsolatot kell kiépítenie a saját mezőgazdaságával.”

Christiane Lambert, aki egyébként main-et-loire-i sertéstenyésztő, elődje munkájára kíván építeni és büszkén védeni az összes európai gazda érdekeit. Az új Copa-elnök felsorolta mandátuma legfontosabb prioritásait, amelyek között első helyen áll az az előfeltétel, hogy a mezőgazdasági termelők tisztességesen megélhessenek. Szerinte csak így érhetők el „Az EU rendkívül magas ambíciói, amelyek néha elérhetetlennek tűnnek”.

A zöld megállapodást kommentálva Lambert elmondta:

„Copa-ként meg vagyunk győződve arról, hogy az európai mezőgazdaság képes egyszerre produktív, versenyképes és fenntartható lenni.

A KAP-nak és a zöld megállapodásnak olyan termelési célt kell kitűznie az EU számára, hogy mindenki számára garantálja az egészséges és nyomon követhető élelmiszert. Európának meg kell védenie a termelését, és nem csökkentésre köteleznie a mezőgazdasági ágazatot.”

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Copa Press Service