Back to top

Az elfeledett fűszernövény

A francia, a flamand és az angol konyha előszeretettel használja a turbolyát, ezt a kellemes, enyhén ánizsos aromájú fűszernövényt. Régi magyar receptek összetevőjeként is gyakran találkozhatunk vele, mára viszont nálunk elfeledett és kevésbé ismert fűszer- és gyógynövény, pedig érdemtelenül mellőzzük. Most ősszel is vethetjük, és cserépben is nevelhetjük télen.

A turbolya egynyári növény, kissé hasonlít a petrezselyemhez. Világoszöld, finom tollas levelei és kb. 50 cm magas bordás szárai vannak, felül elágazóak. Május végén és június elején fehéren virágzik, nyár végén levelei lilává válnak. Ennek a növénynek a levelei bocsátanak ki intenzív, enyhén ánizsszerű illatot.

Kora tavasszal, vagy késő ősszel is vethetjük, a magok már fagypont felett csírázásnak indulnak. Az optimális csírázási hőmérséklet 12-14 °C, a növény fejlődéséhez pedig 10-15 °C szükséges. A zöldségágytól elkülönítve vessük, mert egész évben magot szór, és a magok még késő ősszel is kikelnek.

Friss turbolya télire is biztosítható, ha a növényt cserepekbe vagy szaporító-ládába vetve a konyhában helyezzük el.

Nyáron erkélyen, teraszokon virágládában is nevelhetjük.

A turbolya könnyen növekszik, félárnyékos helyeken érzi magát a legjobban. A túl intenzív napfény miatt hajtásai szálkássá válnak. Érdemes gondoskodni arról, hogy termékeny szubsztrátumon nőjön.

Termeszthető az erkélyen is virágládában vagy cserépben. Ellenáll a betegségeknek és a kártevőknek, nem igényli a növényvédő szerek használatát.

A turbolyát egészségmegőrző tulajdonságai miatt gyógynövényként is értékelik. A levelei gazdag C-vitamin, bioflavonoid, karotin, kalcium, vas, magnézium és antioxidánsok forrása. Nem csoda, hogy  régóta használják a gyógyászatban: emésztési problémák, májbetegségek esetén, magas vérnyomás kezelésére. A turbolya levél főzete enyhíti a köhögést, megfázást, csökkenti az influenza és asztma tüneteit.

Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert.

Kenőcsök összetevőjeként bőrgyulladás, nehezen gyógyuló sebek, harapások gyógyítására használják.

Jellegzetes aromája miatt nagyon sokféle módon felhasználható a gasztronómiában. A finom íz leginkább a fiatal levelekben jelentkezik, és sok étel tökéletes kiegészítője lehet. A francia, flamand és angol konyhában főként levesek, mártások ízesítésére használják. Kulcsfontosságú összetevője a berni mártásnak. Az aromás turbolyalevelek gazdagítják a hús- és halételek ízét.

Remekül illik a lazachoz és a pisztránghoz, valamint zöldségekhez, például burgonyához, sárgarépához és babhoz. Tökéletes saláták vagy saláták kiegészítéseként,

különösen jól alkalmazható sárgarépa, zeller, zöldborsó vagy paradicsom mellé. Íze remekül érvényesül a túróban és feldobja egy sima omlett ízét is. Ételekben jól társítható tárkonnyal, bazsalikommal, kakukkfűvel, petrezselyemmel és a snidlinggel.

A turbolyát nem szabad tartósan hőkezelni, mert akkor elveszíti értékes tulajdonságait, érdemes az ételhez csak a készítés legvégén hozzáadni.

A növény szárítás közben is elveszíti aromájának nagy részé, ezért a tartósítás legjobb formája a fagyasztás.

A turbolyaleveleket legjobb közvetlenül a használat előtt leszedni, mivel gyorsan hervadnak. Legízletesebb frissen felhasználni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Új rózsafajták kaptak ADR minősítést

A világ legszigorúbb rózsaminősítő rendszere a német ADR rendszer. A minősítés menetét és értékelési szempontokat több évtizede dolgozták ki, a minősítésre javasolt újdonságokkal évente egyszer lehet nevezni. Ezt követően népes szakemberekből álló bizottság, 3 éven keresztül, évente 6 alkalommal vizsgálja, 11 eltérő adottságú kertben a virágcsodákat.

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zártan tartását

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos azonnali hatállyal, országszerte elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását. A megelőzés érdekében, a zárt tartás mellett, a további járványvédelmi előírások szigorú betartása is kiemelten fontos!

Újabb húspótló termékkel rukkolt elő a Beyond Meat

A Beyond Meat vállalat bejelentette új növényalapú darált sertéshúst helyettesítő termékét, melynek forgalmazását Kínában kezdi el. Növényalapú húspótól gyártóként arra törekszik a cég, hogy belépjen a jövedelmező ázsiai piacra termékeivel, melyeknek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Kínában.

„Jobbak lehetünk, mint a versenytárs” - Interjú az EXIM elnök-vezérigazgatójával

Komoly zuhanást élt meg a világkereskedelem az idei évben, de fontos különbség a mostani helyzet és a 2008-as válság között, hogy ma meglehetősen nagy mennyiségű forrás áll rendelkezésre, ráadásul kedvező feltételek mellett – mondta el lapunknak Jákli Gergely. Az EXIM elnök-vezérigazgatója értékelte a tavasszal bejelentett Kárenyhítő csomag eddigi eredményeit.

Az emberek 8,9%-a éhezik és ez az arány folyamatosan növekszik

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) sürgeti a világ 20 legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoportot (G20), hogy a vírus időszak alatt is juttassanak elegendő élelmiszert a rászorulóknak.

Haltermelők: bővült a halválaszték, az árak változatlanok

Nagyobb a karácsonyi halválaszték az idén az elmúlt évhez képest, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) tájékoztatása szerint a kiváló minőségű halat a tavalyihoz hasonló áron lehet beszerezni.