0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

90 tonna élelemmel vonult át Budapesten az Élelmiszerkonvoj

Ma, az Élelmezési Világnapon tizenötödik alkalommal vonult át a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a FAO által szervezett élelmiszerkonvoj Budapesten. Húsz cég felajánlásából 90 tonna élelmiszer juthat el ezúttal a rászorulókhoz. Az egyesület az idén már 6000 tonna élelmet gyűjtött össze.

Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese a konvojt bemutató sajtóeseményen azt hangsúlyozta, hogy a világszervezet sokszor közvetlenül nyújt segítséget az éhezőknek, bajbajutottaknak, amire az idén a koronavírus-járvány miatt még nagyobb szükség volt. Az éghajlatváltozás a másik fontos tényező, ami a világ népeinek táplálkozását befolyásolja, ezért az élelmiszersegélyek mellett a jó mezőgazdasági gyakorlatok megosztására, a farmerek képzésére is nagy súlyt fektet a FAO.

Hasonlóképp nagyon fontos az élelmiszer-pazarlás csökkentése, hiszen nagyon sok embert el lehetne látni azzal a hatalmas mennyiségben veszendőbe menő élelemmel, ami a termelés, a kereskedelem és háztartási fogyasztás során veszendőbe megy.

A Magyar Élelmiszerbank összegyűjti a fölösleges élelmiszert partnereitől és nonprofit szerveztek segítségével eljuttatja a rászorulókhoz. Ezzel a munkával a közvetlen segítségen kívül a fölösleg megsemmisítésére fordítandó energiát is megtakarítja, így környezetvédelmi jelentőségű is a munkája.

Tavaly több mint 11 ezer tonna élelmiszert juttattak el 300 ezer embernek, amiben 400 partnerszervezet működött közre.

Részt vett az eseményen az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Belánszky-Demkó Zsolt, aki elmondta, hogy a szaktárca a segélyakciók mellett hosszú távú megoldásokra törekszik, ennek jegyében fogadjuk a FAO-ösztöndíjprogramja keretében 41 fejlődő országból érkező több száz hallgatót, akik felsőfokú mezőgazdasági végzettséget szereznek nálunk, majd hazatérve segíthetik országuk élelmiszer-termelését. emellett Magyarország 2017 óta agrár-szaktanácsadási projektet valósít meg Ugandában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu