Back to top

Ezért kellene több libát ennünk!

Ha a csirke, a kacsa, a pulyka és a liba vágóhús árát vetjük össze vitathatatlan, hogy a liba áll torony magasan a dobogó tetején: a többi szárnyashoz képest két-háromszoros ártöbblettel kell számolnunk, ha libasültet akarunk az asztalra tenni. Ám vannak, akik vallják, megéri!

Fotó: BNE
Ha sorra vesszük, hogy a Márton napi hagyományok ápolásán túl, milyen előnyöket kínál a libahús és máj fogyasztása az

alacsony koleszterin és magas ásványi anyag tartalmat kell említeni.

Ugyan telített zsírsavakban is gazdag, ám jó hír, hogy ezek a zsírok elsődlegesen a bőrén és alatt halmozódnak fel. S ugyan mennyei ízű étel a libazsíros kenyér, vagy éppen a libatöpörtyű, ám ha egészségünket óvni akarjuk, akkor ne fogyasszunk belőle többet, mint a napi energia bevitelünk maximum 10%-a. Ha pedig a hazánkban leggyakoribb házilúd helyett például a Szibériából és Észak- Ázsia más területeiről származó bütykös, vagy más néven sisakos ludat sikerül beszereznünk, akkor a túl sok kisülő és ínyenckedésre csábító zsírral se kell számolnunk. Húsa viszont igazi csemegének számít. Egyrészt a házilúdnál sokkal nagyobb mozgásigénye is sejteti, hogy izmosabb fajta, húsa zsírban szegény, porhanyós és nagyon ízletes. S mivel a zárt tartás nem igazán tűri a legelőn tartás garantálja az egészséges táplálkozást és sok mozgást számára, nekünk meg a kiváló és egészséges libahúst.

MMG - Bütykös lúd, sisakos lúd

A bütykös ludat kiváló tojáshozama miatt is tenyésztik Ázsiában. Egy lúdtól évente 60-70 darab, körülbelül 120 grammos tojást remélhetünk. Látványnak is szép, sokan akár e miatt is tartják. Nyaka karcsú, csaknem olyan hosszú, mint a törzse, a hattyúéhoz hasonlóan ívelt. Viselkedése nagyon hasonlít a házilúdakéra. Remek „házőrző”, éles, hangos, trombitaszerű hangot hallat az idegenek láttán. Rendkívül jó rágóképességű: faólak, gyümölcsfák kérgei eshetnek áldozatává. A tojó jól kotlik és nevel, ám ebben az időszakban kissé agresszív, amelynek néha még a tyúkokat is megkergeti. Igényli a legelőn tartást a bezárt tereket nem kedveli.

Persze az se keseregjen, aki nem jut hozzá ily különleges lúdhoz, hiszen

a házilibák húsának (bőr nélkül) fogyasztása is kedvező a szív és érrendszernek, vitaminjai kedvező hatást biztosítanak az idegrendszernek, valamint a gyomor- és bélrendszernek.

A népi gyógyászatban a libazsírt az ekcéma tüneteinek enyhítésére is használták.

A hízott libamáj kedvelőknek ugyancsak mélyen a zsebükbe kell nyúlni, hiszen egy kilogrammért akár 6-12 ezer forintot is elkérnek. Viszont a gasztronómiai élményen túl, magas vitamin-, valamint vas, réz, cink tartalma kedvező hatással van a vérképzésre és növeli a vér - oxigénszállító - hemoglobinszintjét.

Fotó: pixabay

Néhány apró trükk a mennyei libamáj ételekhez:

A libamájat 20 perccel a sütés előtt vegyük ki a hűtőből és forró vízbe mártott nagyon éles késsel lassan óvatosan szeleteljük. Így nem roncsolódik a szövete.

Ne áztassuk tejbe a májat sütés előtt, a tejbe áztatást a májpástétom készítésekor alkalmazzuk, amikor a májban lévő erekből akarjuk a vért eltávolítani.

Ha zsírjában sült libamájat készítünk, a zsír lepje el a májat legalább egy ujjnyira, tegyünk hozzá 5-10 százaléknyi vajat vagy sertészsírt is. (jobb lesz a kihűlés utáni dermedése). Helyezzük a serpenyőt a tűzre, de ha felbugyog vegyük le a tűzről és 20 percig hagyunk pihenni, majd ez még kétszer ismételjük meg.

Ha sütőben sült libamájat készítenénk, néhány percre előtte helyezzük forró vízbe, majd kivéve szeleteljük fel a mehet 5 percre a 180-200 Celsius fokos sütőbe.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Felkészül egy nyelvész és egy szakmabeli - generációváltás a borászatban

Szerencsésnek mondhatják magukat a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészetnél, hiszen a családból ketten is készen állnak arra, hogy tovább vigyék a szülők által felépített borászatot. A fiatalok, Gestas-Gál Zsuzsa és ifj. Gál Csaba pedig azért érzik magukat szerencsésnek, mert szüleikkel együtt, támogató, megértő környezetben készülhetnek fel a vállalkozás felelősségteljes vezetésére.

Káposztából „gyógy feles”

A földkerekség egyik legelismertebb zöldsége mégis gyakran mellőzött és alábecsült, pedig számos gyógyhatása is van: nyersen és fermentálva is. Külsőleg is használható… Az ókori görögök különösen jól értettek a nemesítéshez, ezért nekik köszönhető a jelenlegi fajták őseinek kifejlesztése. Végül a mai fejes káposzta a VIII-IX. században, a vörös viszont csak a XII. században jelent meg.

Erdei gombára rálelni is élmény

Erdei gombát keresni, hát még rátalálni nagyszerű dolog. Enni is jó, ráadásul egészséges – mondja a hévízi Benkő Lajos, aki nemcsak a piacon ellenőrzi a gombákat, hanem ismeretterjesztő túrákat szervez és vezet, hogy oktassa a résztvevőket.

Kevesebb burgonyára lesz szükség a jövőben?

Korlátozni kell a feldolgozásra szánt burgonya termesztési területét a jövőben, vagy új piacokat kell keresni az EU Copa-Cogeca szervezetének szakértői szerint.

Konyhai bakik a tudósok szemével

Egy sor konyhai bakira hívják fel a figyelmet a precíz német higiéniai szakemberek és tudósok, amit főzősműsorok elemzése alapján tárnak elénk.

A zöldfűszerek a lakásba költöznek

Az ősz beálltával ideje gondoskodnunk arról, hogy télen is legyenek zöldfűszereink – ha nem elégszünk meg a szárított változatokkal. Nyáron a kertből egyszerűen begyűjthettük a frissen használatos fűszereket, ám a hideg hónapokra a lakásba kell költöztetnünk ezekből.

Egészséges, környezetkímélő, de még Amerikában sem fogy eléggé

Egy felmérést követően kiderült, hogy az amerikai polgárok nem fogyasztanak kellő mennyiségű halat, emiatt az egészségre való jótékony hatásait sem tapasztalhatják meg. A halban található tápanyagok biztosítják a szív és az agy erőteljes, hatékony működését. Ám az amerikaiak kevesebb, mint 11 kilogramm halat fogyasztanak évente, közölték a szakértők.

Kulináris élmény, egyenesen az erdőből

Hamarosan országos hálózatú áruházláncban is elérhetők lesznek a VADEX Zrt. vadfeldolgozójából származó termékek.

Legendás lovak, virtuskodó csikósok, és a pásztorok kutyája

Ópusztaszeren egy ősi aranyszőrű lófajtát tenyésztenek, amelyhez hasonló lehetett a honfoglalók lova is. A hortobágyi pásztorok kutyafajtájának a sinkának a pontos leírása, fajtává nyilvánítása még nem történt meg, ám a puszta legkeresettebb kutyája. Lehet fodros, fehér vagy szürke tollú, egy bizonyos, tányérba kell kerülnie Márton napján. Mindez a Kistermelők Lapja novemberi számában.