0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Nyitott ökológiai gazdaság

A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.

Mivel amúgy is szeret főzni és volt gyógynövényes tapasztalata, fűszer- és gyógynövénykertet hoztak létre, és a termesztett alapanyagokat fel is dolgozzák.

A 6,5 hektáros gazdaság egy része a fűszerkert, amelyben közel húsz fajt termesztenek, emellett tízfélét gyűjtenek a saját erdejükben és gazdasági területeiken.

A termesztésben a kakukkfű és citromfű van túlsúlyban, a gyűjtött növények közül a bodzavirág, akácvirág, csalán, dió- és gingkolevél a legfontosabbak.

Közel ötvenféle termékük van: fűszerek, fűszerkeverékek, gyógynövényalapú élvezeti és terápiás teák, gyógyhatású készítmények. Ugyanaz a növény fűszerként és gyógynövényként is megtalálható a termékekben. Így például Zsóka személyes kedvence, az orvosi zsálya fantasztikus fűszer, az olaszos ételek elképzelhetetlenek nélküle, és egyúttal csodás gyógynövény, hiszen antibakteriális hatása mellett számos betegségre, valamint hölgyeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Iskolásokat is fogadnak

Vállalkozásában ettől ez évtől már nem egyedül dolgozik a szakember (idényben 12-14 órát, szezonon kívül 8-10-et), a birtokon folyó munkákba és a feldolgozásba négyórás állásban egy munkatársa is besegít, az értékesítő kollégája pedig alkalmanként, projektszinten segíti a vállalkozást. Foglalkoztat még egy megváltozott munkaképességű munkavállalót is. Mivel a birtokon nyitott gazdálkodást folytatnak, áprilistól októberig várják a kertészkedni vágyókat is, sokan vették igénybe ezt a szolgáltatásukat idén. Az érdeklődők néhány órán át bekapcsolódhatnak az általuk kiválasztott munkafolyamatokba. Idén a járvány miatt ez annyiban változott, hogy egy időben csak az egy háztartásban élők lehettek jelen.

Zsóka ezeknek az interaktív foglalkozásoknak a keretében fontosnak tartja a tudás átadását, még akkor is, ha valaki csak két cserépnyi bazsalikommal kezd majd foglalatoskodni.

A nyitott birtok programjaikra leginkább a környékbeliek jelentkeznek, de meglátogatta már a kertet a lettországi agrárkamara küldöttsége is.

Workshopjaik többféle témában elérhetőek: vegyszermentes kert, illóolajok a háztartásban és a birtokon, fűszer- és gyógynövényismeret. Gyermekek számára két korosztályra dolgoztak ki programokat, általános iskolás alsós és felsős diákokat várnak. A szakember szerint a leglátványosabb változást úgy érhetik el a gyerekekkel, hogy mindent megkóstoltatnak velük, a körömvirág szirmától a pitypang száráig. Ezután lelkesen és élményekkel telve mennek haza és elmesélik a Sudár Birtokon hallottakat, látottakat.

Nőtt az érdeklődés

Sudárné Boros Zsóka úgy tapasztalta, hogy a koronavírus kapcsán határozottan nő a gyógynövények iránti érdeklődés. Sokan megértették, hogy a kötelező kézfertőtlenítés, a maszk viselése mellett nem hátrány ellenálló képességünk erősítése sem, és akinek erős az immunrendszere, jobb a közérzete is.

Fűszereik, fűszerkeverékeik egész évben keresettek, a teák értékesítésében több a szezonalitás.

Elsősorban főzni szerető hölgyek és urak a vásárlóik, illetve a kakukkfűszirupjuk az egyik legnagyobb vevőcsalogató, aki egyszer kóstolta, többnyire visszatérő vásárlóvá válik. Kulináris, élvezeti célból, és a gyógyhatásuk miatt is keresik a termékeiket. Az egyik legfontosabb küldetésük, hogy megszerettessék a gyógynövényeket a vásárlókkal és tudatos használókká neveljék őket. Ehhez alapvető a termékek kiváló minősége. A vevők jártassága igencsak eltérő a gyógynövények terén, de a lelkesedés és a további tudás iránti vágy mindenkinél megvan. Sokan keresik fel azzal a szakembert, hogy itt-ott olvastak valamelyik gyógynövény gyógyhatásáról és szeretnék azt kipróbálni. Minden esetben felhívják a figyelmet, hogy krónikus betegség és egyéb panaszok esetén keressék fel a kezelőorvosukat, és vele egyeztessenek a gyógynövények használatról.

Kosárközösség

A vásárlók nagy része Győr környékén hajlandó magasabb árat fizetni a minőségi, kézműves termékekért, legyen szó akár szörpről, lekvárról vagy tejtermékről. Éppen ezért hozták létre a Kisalföldi Kosárközösséget, ahol csak minősített termelők kínálhatják termékeiket.

A közösség szemmel láthatóan fejlődik, egyre több tudatos, környezetünkre is figyelő vásárlójuk van.

A kosárközösséget nyíregyházi mintára indították el augusztusban. A közös honlapon 18 termelő portékáit kínálják, és a leadott megrendeléseket hetente vehetik át a vevők. Alkalmanként körülbelül kétszáz megrendelést tud kezelni a rendszer. Jelenleg az átadási időpontokra esetenként körülbelül húsz vevő érkezik, és a rendszernek már mintegy száz regisztrált vásárlója van. A közösség többi tagja szintén nyitott gazdálkodást folytat, azaz meglátogathatók, és bio- vagy vegyszermentesen termesztett termékeket kínálnak.

A vevők mézet, tejtermékeket, fűszereket, zöldségeket, gyümölcsöket vásárolhatnak az online felületen.

A közösség aktivistái szortírozzák a megrendeléseket, a vevő egyben fizet, majd ezt az összeget a termékek arányában visszaosztják a termelőknek.

Az ár-érték arány dönt

A nagyüzemi és a kézműves készítményeknek is megvan a maguk szerepe a piacon, fontos, hogy a vásárló eldönthesse, mennyit tud, mennyit akar áldozni ezekre a termékekre. Sudárné Boros Zsóka szerint nekik ezért nem versenytársaik a nagy gyártók, forgalmazók. Az érdeklődők az ár-érték arány alapján választanak, és jóleső visszajelzés, amikor a vásárlók megjegyzik, hogy mennyivel aromásabb az általuk kínált tea, ízletesebb a fűszer, még ha elsőre drágának is tűnik. Viszonteladó partnereik Győr-Moson-Sopron megyében és a fővárosban is vannak, és részt vesznek projektnapokon, egészségpiacokon, egyéb rendezvényeken is, elsősorban Győr környékén, illetve Budapesten.

A vendéglátóipar képviselőiből elsősorban a gourmet éttermekkel van kapcsolatban a Sudár Birtok.

Főként friss fűszereiket keresik, illetve speciális igényeket is ki tudnak elégíteni, például mikrozöldeket és különleges zöldségeket, egyebek között piros labodát is termesztenek.

Fesztiválokon, rendezvényeken is értékesítenek. A helyi alkalmak jellemzően megfizethetőek, emellett nagy látogatottságúak, így mindenképp érdemes részt venni rajtuk. Termékeiket aroma- és fényzáró csomagolásba töltik, szavatossági idejük három év, és a megnövekedett keresletnek köszönhetően nem kell attól tartaniuk, hogy készleten maradnak.

Forrás: Kertészet és Szőlészet