Back to top

A projekt véget ért, a munka folytatódik

Magyar kutatási hálózat a biztonságos élelmiszerekért és az egészségesebb fogyasztókért. Az Állatorvostudományi Egyetem, a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kara, valamint a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara közös kutatási programon dolgozott 2017. július 1. és 2020. október 31. között.

A kutatás célja az egészséges táplálkozásba jól beilleszthető, funkcionális élelmiszer-termékpályák modern, komplex vizsgálata volt, nagy hangsúlyt fektetve az élelmiszerlánc-biztonságra. A program keretében számos kiemelkedő tudományos eredmény született, új együttműködések alakultak ki az oktatásban, és sok új közös terv körvonalazódott. 

A táplálkozás és az egészség kapcsolata egyre nagyobb jelentőségűvé válik a mindennapokban.

A fogyasztók ma már tudatosan keresik a legfrissebb információkat, tanulmányokat ebben a témában, és azokat az élelmiszereket részesítik előnyben, amelyek jól beilleszthetők az egészséges étrendbe. A termékfejlesztési ötletek nagy része is ezen a téren születik, és jelentős tudományos érdeklődés irányul a funkcionális élelmiszerekre, vagyis az olyan termékekre, amelyeknek valamilyen kiemelkedően jó élettani hatása van.

A projektben részt vevő egyetemek célja olyan gyakorlatban is hasznosítható eredmények elérése volt, amelyek alapján új egészséges élelmiszerek kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. A különböző profilú kutatóhelyek együttműködése lehe­tővé tette, hogy a kísérleteket élelmiszerlánc-szemléletben végezzék, ami lehetővé tette mind a táplálkozás-élettani szempontból hasznos anyagok, mind a szennyezőanyagok nyomon követését a termőföldtől egészen az asztalig.

A kutatások a talajtani elemzésekkel kezdődtek, azután kiemelt hangsúlyt kaptak a növénytermesztés és az állattenyésztés kérdései, az élelmiszer-feldolgozás és a tartósítás lépései, emellett a végtermékeket is alaposan vizsgálták. A piaci igények feltérképezése érdekében fogyasztói felméréseket is végeztek.

A 3 éves program a magyar állam és az Európai Unió 1 milliárd 350 millió forint társfinanszírozásában realizálódott, és megvalósítása érdekében mindhárom benne részt vevő intézmény jelentős beruházásokat hajtott végre.

Az Állatorvostudományi Egyetemen és a Neumann János Egyetemen a projekthez szükséges mérőeszközöket szereztek be a támogatás segítségével, utóbbi intézményben pedig nagy volumenű öntözőrendszer-fejlesztést is megvalósítottak. A Széchenyi István Egyetem telephelyén modern technológiai laborkomplexumot alakítottak ki a pályázatnak köszönhetően, amiben egy tej- és gyümölcsfeldolgozó, egy állományvizsgáló, valamint egy érzékszervi vizsgálatok lebonyolítását szolgáló labor is helyet kapott.

A projekt keretében több száz cikk született nemzetközi és hazai tudományos folyóiratokban, továbbá számos konferencia-elő­adást tartottak.

A kutatási hálózat bekapcsolódott a nemzetközi tudományos vérkeringésbe, a részt vevő tanszékek több külföldi intézménnyel kötöttek együttműködési megállapodást, vendégkutatókat fogadtak és külföldi kutatókkal dolgoztak együtt, azonkívül bekapcsolódtak egy élelmiszer-biztonsággal foglalkozó Horizont 2020 kutatási konzorciumba, amely 14 ország 32 intézményét fogja össze.

A tudományos kutatáson felül az oktatásban is együttműködnek az intézmények. A közös gyakorlatokon az eddiginél átfogóbb ismereteket tudnak megosztani a hallgatóikkal, és jobban ki tudják használni a program keretében beszerzett laboratóriumi berendezéseket. A kutatási programba számos fiatal kutató bekapcsolódott, amit a projekt keretében kiírt ösztöndíjpályázat is segített. Az ő bekapcsolódásukkal TDK-pálya­művek, szakdolgozatok, diplomamunkák, első tudományos cikkek, PhD-munkatervek és disszertációk készültek. Ennek köszönhetően a program kiemelkedő segítséget nyújtott az intézményeknek a kutatói utánpótlás kinevelésében.

Az eredmények piaci hasznosítását és a vállalkozásokkal való együttműködést innovációmenedzsment-képzés támogatta, amiben elismert nemzetközi és hazai előadók vettek részt.

A program hivatalosan véget ért, de a kutatók motiváltak a megkezdett munka folytatására, a kutatási ötletek körének kiszélesítésében és további közös pályázatok benyújtásában, mind hazai, mind nemzetközi színtéren, ugyanis a kutatói hálózat működtetésére létrehozott platform jó alapot teremtett az intézmények hatékony együttműködéséhez. (x)

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Csaknem 3 milliárd forintos beruházással nyitott és újított fel üzleteket a Spar

Két új City Spar szupermarketet nyitott és négy áruházát felújította a Spar Magyarország, a fejlesztések összértéke megközelíti a 3 milliárd forintot - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.

Újabb húspótló termékkel rukkolt elő a Beyond Meat

A Beyond Meat vállalat bejelentette új növényalapú darált sertéshúst helyettesítő termékét, melynek forgalmazását Kínában kezdi el. Növényalapú húspótól gyártóként arra törekszik a cég, hogy belépjen a jövedelmező ázsiai piacra termékeivel, melyeknek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Kínában.

Az emberek 8,9%-a éhezik és ez az arány folyamatosan növekszik

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) sürgeti a világ 20 legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoportot (G20), hogy a vírus időszak alatt is juttassanak elegendő élelmiszert a rászorulóknak.

Édességgyártók: idén csökken a karácsonyi édességek forgalma

Tíz százalékkal, 9-9,5 milliárd forintra csökkenhet idén a karácsonyi szezonhoz köthető édességek forgalma, a belföldi édességpiacon pedig 5-6 százalékos visszaesésre számítanak idén az előző évek 250-260 milliárd forintos teljesítménye után - közölte a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke az MTI érdeklődésére.

Újraindul a termelés a csongrádi sütőüzemben - A Nébih is megerősítette

Újraindul a termelés csütörtökön Csongrádon a sütőipari üzemben, miután megszüntették a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által november közepén feltárt hiányosságokat - tájékoztatta Horváth Lajos, a Tisza Élelmiszer Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője az MTI-t szerdán.

Vegyes kisgazdaság - A haszon nézőpont kérdése

Pottyondy Ákos és felesége, Patricia 2018-ban alapították meg saját vállalkozásukat Pannonhalmán. A település Tóthegynek nevezett részén, egy régi parasztudvaron hozták létre a több lábon álló családi gazdaságot, az Ürmös Portát. Nem piacra dolgoznak, a saját szükségleteik kielégítésére, vegyszerek felhasználása nélkül termesztenek zöldség- és gyógynövényféléket, gyümölcsöt.