Back to top

Konfliktus van az emberek táplálása és az éghajlat stabilizálása között

A Nature című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői szerint a globális élelmiszer-termelés egyre nagyobb klímaveszélyt jelent, ugyanis a jelenlegi mértékű nitrogén-oxidul-kibocsátás miatt nemhogy az iparosodást megelőző hőmérsékletet mindössze 1,5 °C-kal fogja meghaladni a hőmérséklet, hanem a globális hőmérséklet-emelkedés 3 °C fölött lesz.

Műtrgyaszórás
Fotó: pixabay.com
Az amerikai Auburni Egyetem szakemberei által vezetett, 14 ország 48 kutatóintézete tudósainak részvételével végzett kutatás célja az volt, hogy az eddigi legátfogóbb értékelést készítsék el az erős üvegházhatású gáz, a nitrogén-oxidul összes forrásáról és elnyelőiről.

Megállapították, hogy a nitrogén műtrágyák növekvő felhasználása az élelmiszer-előállítás során világszerte növeli a nitrogén-oxidul (N2O), közismert nevén kéj- vagy nevetőgáz koncentrációját a légkörben.

Ez az üvegházhatású gáz 300-szor erősebb, mint a szén-dioxid, és körülbelül 120 év alatt bomlik le. (A másik két leginkább üvegházhatású gáz közül a szén-dioxid akár 200 évig is a légkörben marad, a metán lebomlási ideje 8-12 év.)

Trágyadomb
Fotó: pixabay.com
„A légköri nitrogén-oxidul növekedésének meghatározó része a mezőgazdaságból származik, és az állatok táplálékára és takarmányára vonatkozó növekvő kereslet tovább növeli a globális N2O-kibocsátást" - magyarázza a tanulmány vezető szerzője, Hanqin Tian, a Nemzetközi Éghajlati és Globális Központ igazgatója.

A kutatási eredmények a klímaváltozást tekintve riasztó tendenciára utalnak: a N2O-kibocsátás 2018-ra 20 százalékkal nőtt az iparosodás kora előtti időszakhoz képest: az 1750-es 270 ppb-ről 331 ppb-re.

A leggyorsabb növekedést az utóbbi 50 évben figyelték meg az emberi tevékenység által előidézett kibocsátás miatt.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a globális nitrogén-oxidul-kibocsátás legnagyobb mértékben Kelet-Ázsiából, Dél-Ázsiából, Afrikából és Dél-Amerikából származik. A szintetikus műtrágyák kibocsátása Kínában, Indiában és az Egyesült Államokban dominál, míg az afrikai és dél-amerikai N2O-kibocsátás nagy részét az állati trágya felhasználása adja. A kibocsátás növekedése a legnagyobb mértékben a feltörekvő gazdaságokban tapasztalható, különösen Brazíliában, Kínában és Indiában, ahol nőtt a növénytermesztés és az állatállomány. A tanulmány legmeglepőbb eredménye azonban az volt, hogy a nitrogén-oxidul-kibocsátás jelenlegi tendenciái nem kompatibilisek a Párizsi Megállapodás éghajlati célkitűzéseivel.

Hígtrágya-kijuttatás
Fotó: pixabay.com
„Európa az egyetlen régió a világon, amely az elmúlt két évtizedben sikeresen csökkentette a nitrogén-oxidul-kibocsátást.

Az üvegházhatású gázok és a levegőszennyezés csökkentésére, valamint a műtrágya-felhasználás hatékonyságának optimalizálására irányuló ipari és agrárpolitika hatékonynak bizonyult. Ennek ellenére további erőfeszítésekre lesz szükség Európában és globálisan is.” – mondja Wilfried Winiwarter a tanulmány társszerzője, az IIASA Levegőminőségi és Üvegházhatásúgáz-program vezető kutatója.

„Ez a tanulmány azt mutatja, hogy most átfogóan megértettük a nitrogén-oxidul hatásait, ideértve az éghajlatra gyakorolt hatásokat is” - teszi hozzá Rona Thompson, a Norvég Légkutató Intézet vezető tudósa. „Képesek vagyunk felmérni és számszerűsíteni a nitrogén-oxidul-kibocsátás csökkentésére irányuló intézkedéseket, és ezek közül számos intézkedés javítja a víz és a levegő minőségét is, előnyös mind az emberi egészség, mind az ökoszisztémák számára.”

Műtágya
Fotó: pixabay.com
„Ez az új elemzés teljes körű újragondolást követel meg a nitrogén műtrágyák globális felhasználásának és visszaélésének módjairól, és arra ösztönöz bennünket, hogy fenntarthatóbb gyakorlatokat alkalmazzunk az élelmiszer-előállítás módjára, ideértve az élelmiszer-pazarlás csökkentését is”

- jegyzi meg Josep “Pep” Canadell, az ausztráliai Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet Klímatudományi Központjának vezető tudósa. „Ezek az eredmények hangsúlyozzák a N2O-kibocsátás világszerte történő csökkentésének sürgősségét és lehetőségeit, hogy elkerüljék a legsúlyosabb éghajlati hatásokat.”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/IIASA Press

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Rekord vadlúdlétszám Tatán

A Tatai Vadlúd Sokadalom szerint az 1980-as évek közepétől nem számoltak össze annyi vadludat a természetvédelmi szakemberek a tatai Öreg-tavon, mint e hét hétfőjén. De a hét még újabb rekorddal kecsegtethet az elmúlt napok történései alapján, ugyanis már november 25-e óta érzékelhető volt az intenzív vadlúdvonulás.

Nagyteljesítményű traktort adott át az AGRI CS Magyarország Kft. Mezőhegyesen

Az AGRI CS Magyarország Kft. egy nagyteljesítményű CASE IH Quadtrac traktort adott át Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek 2020. november 12-én. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. egyik alaptevékenysége a szántóföldi növénytermesztés és azon belül is a búza, árpa, hibridkukorica vetőmagtermesztés.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.

Gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa

22 európai nyelven, köztük magyarul is elérhető a talajban kórokozó gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa a www.best4soil.eu honlapon keresztül.

Indiai kutatók uborka héjából állítanának elő csomagoló anyagot

Ne dobjuk el az uborka héját! Csomagolóanyagnak még jó lehet. Az (IIT) indiai Kharagpur Technológiai Intézet kutatói a magas cellulóz-tartalmú uborkahéjból cellulóz nanokristályokat hoztak létre, amelyek élelmiszer-csomagolóanyagok előállítására alkalmasak.

Fiatal gazda - angus marhák, bio kömény és egy füstölgő puskacső

Le sem tagadhatná, hogy ízig-vérig a vidék gyermeke. Somogyország változatos természeti adottságait élvezi, amelyek sokszor bizony megpróbáltatások elé állítják e fiatal hölgyet. Na, nem mintha elmenekülne előlük, sőt keresi a kihívásokat. Első ránézésre is szembetűnik, nem mindennapos gazdával van dolgunk; és ezt csak tetézi kitartása, amit az élet különböző területein már többször bizonyított.

Döntéstámogató rendszerek az állattartásban

Manapság a nagy cégek leginkább az SAP vállalatirányítási rendszert használják a cég folyamatainak ellenőrzésre. Összességében világszerte 12 millió felhasználó alkalmaz SAP-rendszert, amely az ügyviteli megoldások területén kimagasló szám. Azonban a NAK TechLab programjában számos olyan startup „kerül elő”, amely előbb-utóbb akár komoly konkurenciája is lehet az SAP-nak.

Robottechnika sírápolásra is

Egy holland felmérés szerint a kertészeti termesztéssel foglalkozó cégek mintegy 11 százaléka használ robotot valamely munkafolyamatban. A kertészetek jelenleg elsősorban permetezésre, ültetésre, dugványozásra, valamint betakarításkor alkalmazzák a legmodernebb technológiai fejlesztéseket.

A törpemalacok és a kutyák viselkedését hasonlították össze etológusok

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói legújabb kutatásuk során azt hasonlították össze, hogy mennyire keresik a családban élő fiatal kutyák és a törpemalacok az ember közelségét egy új környezetben.