Back to top

Az EGERERDŐ Zrt. gímbika trófeaszemléje

Az EGERERDŐ Zrt. vadászterületén elejtett gímszarvas bikák trófeáit október 16-án, a Mátrában, a Nagyhalmaj-tisztáson mutatta be az érdeklődőknek. Ebben az évben immáron kilencedik alkalommal lehetett szemügyre venni a kiállított trófeákat. Szerencsére a mustra napjára megkegyelmezett az időjárás, eső helyett napsütés, majd köd fogadta a több mint 100 érdeklődőt.

Fotó: Vigh Ilona
Az „agancserdő” nem mindennapi látványt nyújtott, összesen 69 db kiállított trófeát, illetve egy hajnalban elejtett, rendellenes agancspárt viselő fiatal bikát is megtekinthetett a vadász közönség.

A trófeaszemlén Dudás Béla, a szemlének helyszínt adó mátrafüredi erdészet vezetője köszöntötte a megjelenteket. Dobre-Kecsmár Csaba, az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatója az erdész-vadász kollégák szakszerű munkájának, és a bérvadászok elévülhetetlen szerepének fontosságát hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy 2020-ban gondos, válogató vadászat vette kezdetét az EGERERDŐ Zrt.-nél, amelynek eredményét remélhetőleg pár év múlva kamatoztatni tudják.

Végül Nagy Károly Imre, a társaság vadászati előadója adott tájékoztatást az idei év bőgési időszakának eredményéről. A trófeaszemle időpontjáig 73 db gímbika került terítékre. A mátrai vadászterületen 48 db, a bükkin 22, az egerbaktai területen pedig 3 bikát sikerült elejteni. Emellett 5 db elhullás is volt, köztük egy 7,84 kg-os, ígéretes trófea.

Fotó: Vigh Ilona

A trófeák alakzata, mérete és átlagsúlya is a szakmai selejtezésnek megfelelő eredményt mutat, melyek közül sok dárdás, villás formájú. A bírálat során 12 trófea kapott bronzérmet, amely 16 %-os érmes arányt jelent.

A legnagyobb trófea 8,62 kg volt, amely 189,31 CIC pontot kapott, és 10 évre becsülték a korát. A trófeák átlagsúlya 4,47 kg, amely alig marad el az elmúlt évitől.

A Covid-19 helyzetre való tekintettel vadászat céljára nem érkezhetett külföldi vadászvendég. A magyar vendégvadászok által elejtett trófeások közül a fiatal korosztályba bírált bika 26 db, középkorúnak ítélt 40 db, és az elmúlt pár év legtöbb öreg korosztályú gímbikája, 7db került puskavégre.

A hatósági trófeabírálat a trófeás vadak elejtését mind szakszerűnek és szakmailag indokoltnak ítélte, mely a vadász kollégák szakmai felkészültségét is minősíti.

Az EGERERDŐ Zrt. gratulációját fejezi ki minden vadászvendégnek és köszönetet mond a jól felkészült szakembereknek!

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Tűzveszély a „kertek alatt”

Sokan gondolják azt, hogy csak tőlünk távol lehetnek nagy kiterjedésű erdőtüzek, ugyanakkor a klímaváltozás miatt ez a veszély már itt van a „kertkapunkban”, a magyarországi erdők is veszélyeztettek, a keletkező erdőtüzek pedig egyre nagyobb kiterjedésűek.

Rengeteg szemetet szállítottak el ősszel az erdőkből

Az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. A munka azonban még korántsem ért véget, az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén év végéig folyamatos a hulladékmentesítés.

Érmes gúthi dámbikák a rendhagyó szezonban

A koronavírus járvány miatt rendhagyó dámszezont zárt a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete. A világhírű, kétszeres Edmond Blanc-díjas vadászterületen a megszokottnál jóval kevesebb, 64 lapátos bikát ejtettek el a vadászok.

Rekord vadlúdlétszám Tatán

A Tatai Vadlúd Sokadalom szerint az 1980-as évek közepétől nem számoltak össze annyi vadludat a természetvédelmi szakemberek a tatai Öreg-tavon, mint e hét hétfőjén. De a hét még újabb rekorddal kecsegtethet az elmúlt napok történései alapján, ugyanis már november 25-e óta érzékelhető volt az intenzív vadlúdvonulás.

Az erdőszegély dísze

Az Országos Erdészeti Egyesület által tavaly meghirdetett online szavazáson a három felterjesztett őshonos fafajunk közül a tatár juhar (Acer tataricum) kapta a legtöbb voksot. Így 2020-ban ez a nagyközönség által kevésbé ismert faj lett az év fája. Faanyagát nem sokra becsülik, ökológiai-állományszerekezeti szempontból azonban fontos faj, egyben kiváló parkfa.

Fiatal gazda - angus marhák, bio kömény és egy füstölgő puskacső

Le sem tagadhatná, hogy ízig-vérig a vidék gyermeke. Somogyország változatos természeti adottságait élvezi, amelyek sokszor bizony megpróbáltatások elé állítják e fiatal hölgyet. Na, nem mintha elmenekülne előlük, sőt keresi a kihívásokat. Első ránézésre is szembetűnik, nem mindennapos gazdával van dolgunk; és ezt csak tetézi kitartása, amit az élet különböző területein már többször bizonyított.

Rengeteg szemetet szállítottak el ősszel az erdőkből

Az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. A munka azonban még korántsem ért véget, az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén év végéig folyamatos a hulladékmentesítés.

Négyszáz év óta először épült hódgát az angliai Exmoor területén

Több mint négyszáz év után először épült hódgát a délnyugat-angliai Exmoor területén. A rágcsálókat január végén költöztették át Somersetbe egy skóciai vadpopulációból a National Trust nevű brit szervezet projektje részeként, amelynek célja a térség folyóinak helyreállítása és az áradások csökkentése - írja a BBC.