Back to top

Japánbirsek: nemcsak dísz-, gyógynövények is

A japánbirsek kedvelt díszcserjék, ám termésükről kevesen tudják, hogy feldolgozva fogyaszthatóak, sőt gyógyhatással is rendelkeznek. Régen befőttek, lekvárok savanyúságának beállítására gyakran használták ezeket az aranyszínű almácskákat.

Az ősz szenzációs terményekkel kápráztat el minket, azonban a színpompás káposztafélék, sütőtök hegyek és burgonya halmok mellé odakívánkozik egy szerény, de fantasztikus gyümölcs, melyről még mindig kevesen tudják, hogy fogyasztható, sőt jelentős gyógyhatásokkal is rendelkezik.

Minden szempontból szerethető

Chaenomeles speciosa termése
Fotó: wikipedia
A birs (Cydonia oblonga) „kistestvére” a japánbirs (Chaenomeles ssp.) közkedvelt díszcserje. Szereti a napot, de félárnyékos helyen is egész jól eléldegél, kedveli a jó vízellátású, humuszos talajt, viszont érzékeny a magas mésztartalomra.

Tavasszal gazdag virágtengerrel kápráztat el, piros, rózsaszín, vagy fehér színben, melyért rajonganak a méhek és más pollinátorok.

Különleges látványosság a Toyo-Nishiki nevű fajta, amely egyszerre különböző színű virágokat hoz. Kedvelt sövénynek, szoliterként, csoportosan, és bonsai készítéshez is remek alany lehet. Az év közben a formálódó gyümölcsök megbújnak a sűrű lombozatban.

Kőkemény kincs

Tavasszal virágjukkal díszítenek
Fotó: wikipedia
A japánbirs gyümölcse nagyon kemény, markánsan savanyú, kissé fanyarkás, olykor meglepően masszív viaszréteggel bevont. Az „aranyalmák” fajtától függően különböző méretűek, formájúak, és zamatúak. Az illata finom, fűszeres és egzotikus gyümölcsös jegyekkel bír. Hűvös helyen akár hónapokig tárolható. A magas pektintartalmú termés elsősorban hőkezelve használható fel hasonlóképpen, mint a birsalma.

Készülhet belőle ízletes szirup, lekvár, zselé, sajt, önmagában vagy akár némi almával társítva.

Megszárítva teakeverékekhez is adhatjuk, préselhető belőle lé, ami akár a citromlé helyettesítésére is alkalmas, vagy keverhető más gyümölcslevekkel.

Elismert gyógynövény

A Chaenomeles japonica és a Ch. speciosa őshazája Japán, míg a Ch. sinensis Kínából származik. Japánban nem csupán díszítő értéke miatt termesztik ezeket, hanem kulináris élvezetet nyújtó alapanyagnak tekintik, és nagyra becsülik a gyógyhatásait is.

Szívesen használják gyulladáscsökkentő hatása végett különböző akut és krónikus gyulladásos folyamatok enyhítéséhez.

Az egyik fő alkalmazási területe a légúti tünetek, köhögés, torokgyulladás kezelése és a váladékoldás elősegítése, ezért a megfázásos, influenzás időszakokban óriási segítség. A Ch. sinensis-t antivirális hatása miatt még vizsgálják az influenza elleni hatékony védekezés szempontjából, határozottan ígéretes jelöltnek tűnik. Hatóanyagai gátolják az egyebek mellett a mandula-, torok-, és garatgyulladást is okozó Streptococcus pyogenes-t, továbbá a baktériumok által termelt hialuronidáz enzim képződését is, mely az érzékeny és fájdalmas duzzanatért tehető felelőssé.

Felfedezték, hogy jelentős antioxidáns, immunstimuláns és általános tonizáló hatással is rendelkezik.

Segíti az emésztést valamint csökkentheti a vérnyomást is.

Tápanyagtartalma

Az egyik legszebb változat a Toyo-Nishiki fajta.
Fotó: wikipedia
Figyelemre méltó a C-vitamin tartalma, mivel 100 g nyers gyümölcs kb. 127 mg-ot tartalmazhat. Gazdag rostokban, ásványi anyagokban (vas, réz, cink, mangán, molibdén, magnézium, kalcium, kálium, nátrium, és egyéb hatóanyagokban (flavonoidok, polifenolok, triterpének, szerves savak). Az egyik legegyszerűbb kivonatolási eljárás, amikor szirupot készítünk belőle.

Aranyalmaszirup

Két- három megmosott japánbirs termést vékony szeletekre vágunk és egy befőttes üvegbe teszünk. A magokat a biztonság kedvéért inkább hagyjuk ki.

Annyi mézet öntünk rá, amennyi ellepi, és lezárjuk, majd egy arra alkalmas, kibélelt edénybe állítjuk.

Az üveg feléig vizet töltünk a fazékba, majd a legalacsonyabb hőfokon, nagyon kíméletesen melegítjük egy órán keresztül. Miután elzártuk a hőforrást, és hagytuk kihűlni, átszűrjük egy tiszta üvegcsébe és már fogyasztható is. A gyümölcs nedveitől felhígul a méz, ezért a művelet után feltétlenül ajánlott hűtőszekrényben tartani, és mielőbb elfogyasztani. Érdemes inkább többször kisebb adagokat készíteni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

Betiltanák a tőzegen termesztést

Norvégiában az üvegházi zöldségtermesztésben tilos lesz tőzeget használni, ugyanakkor 150 %-kal szeretnék növelni a termelést. Minderre 2030-ig adtak határidőt.

Piros ciklámenek

Legutóbbi hírlevelében a Halios sorozat két új nagyvirágú piros ciklámenfajtáját mutatta be a francia Morel nemesítőház. A Halios típusba tartozó ciklámenek népszerű kultúrák, a hazai termesztők is jól ismerik az őszi/téli értékesítésre való, egységes állományt adó, folyamatosan nyíló, stressztűrő, energiatakarékosan termeszthető fajtákat.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Még a virághagymák is karanténba kerülnek

Új-Delhiben 55 000 darab virághagymát helyeztek karantén alá. Az ültetést a lehető legbiztonságosabb körülmények között szeretnék elvégezni.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.

Gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa

22 európai nyelven, köztük magyarul is elérhető a talajban kórokozó gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa a www.best4soil.eu honlapon keresztül.

A nagy dilemma: milyen portrét hozzon magáról a Mikulás

A portré természetesen csokiból készüljön, de milyenből? Gyakorló anyukaként én magam általában nagyság és esztétikum alapján döntök a csokimikulásról, de a szülői munkaközösség tagjaként minden évben rájövök, hogy rosszul csinálom. Mert igenis számos szempont van, amit figyelembe kell(ene) venni.

A téli időszak egyik legkedveltebb hagymás dísznövénye

Amaryllis, Hippeastrum, lovagcsillag, hölgyliliom - a sok elnevezés mind ugyanazt a pompás, hatalmas virágú hagymás dísznövényt takarja, ami ráadásul hosszan díszíti otthonunkat. Hajtatása, gondozása, könnyebb mint gondolná!