Back to top

Lemken – 240 éve a mezőgazdaság szolgálatában

A minőségi talajművelő-, vető- és permetezőgépeiről híres, talajművelő gépeivel számos európai országban vezető pozíciókat szerzett családi vállalkozás is, mint mezőgépgyártó, 240 évvel ezelőtt egy kovácsműhelyben kezdte működését. Kezdetben lópatkolással, lóvontatású eszközök (ekék, boronák, gereblyék, szekerek stb.) javításával és egyedi gyártásával foglalkozott.

Az 1800-as évek második felétől kezdődően fogatos ekék, lókapák, kissorozatú gyártását és regionális értékesítését végezte, majd ezt követően a gőzgépes szántás megjelenésével, a gőzgépes szerelvényekhez gyártott kötél vontatta ekéket.

Az 1900-as évektől a traktorok megjelenésével, elsősorban a traktorvontatású ágyekék, boronák és kultivátorok szerepeltek a gyártási palettájukon. Az első traktorvontatású klasszikus váltvaforgató ekéjük 1930-ban készült el, ezeket boronák, kultivátorok és hengerek követték. Később magágykészítők (kombinátorok) szántóföldi kultivátorok (grubberek, majd a forgóboronák) is a palettájukra kerültek.

Az eddig alapvetően talajművelőgép-profiljukat vetéstechnikával, főleg sorvetőgépekkel, majd 2005-től permetezőgépekkel bővítették.

Jelenleg mintegy 30 termékcsoportban 240 féle terméket gyártanak, csak ekékből több mint 50 félét, tarlóhántó eszközből több mint 60 félét, vető aggregátból is 50-nél többet.

A Lemken GmbH & Co. KG-nak Németországban, Franciaországban és Indiában vannak gyáraik, a központja a németországi Alpen-ben található. Az utóbbi években 360 millió euró körül alakult az árbevételük és a foglalkoztatottak száma elérte az 1500 főt. A gyártott gépeik 77 százalékát exportálják, mintegy 50 országban dolgoznak kereskedőik.

A cég életének utolsó évszázadában meghatározó volt a család hatodik generációs tagjának, Viktor Lemkennek a munkássága, aki 50 évig vezette a vállalatot.

Jelenleg Nikola Lemken igazgatósági elnök áll a családi vállalkozás élén. Az operatív irányítást pedig Anthony van der Ley végzi, aki a fejlesztésért, a gyártásért, az értékesítésért és a finanszírozásért is felel. Jelenleg ő az elnöke a CEMA-nak (az Európai Mezőgépgyártók Szövetségének) is.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ausztrália több mint 30 millió tonnára becsüli az idei búzatermést

Az ausztrál gazdálkodók, ha minden jól alakul, több mint 30 millió tonna búzát fognak betakarítani ebben a szezonban. Az elmúlt időszak kedvező időjárása, a sok eső miatt 10 százalékkal több termést jósolnak a szakemberek, mint szeptemberben.

Új mobilalkalmazás méri a növényvédelmi termékek környezeti hatását

Egy olyan új mobilalkalmazás vált elérhetővé, amely segíti a termelőket a növényvédelemben és abban, hogy alkalmazkodóképesebb és fenntarthatóbb mezőgazdasági termelési rendszereket alakítsanak ki.

Az importsertés nyomja mélyre az árakat

Elsősorban az import hatására tovább esett az élő sertés ára, ami a magas kukorica- és szójaárakkal tetézve sok termelőnek már önköltség alatti értékesítést jelent - írta a Világgazdaság csütörtökön.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Oroszország gabonaexport-kvótáját 17,5 millió tonnára nőhet

Oroszország 15 millió tonnáról 17,5 millió tonnára növelheti a február 15-től június 30-ig tervezett gabonaexport-kvóta mennyiségét – közölte az orosz agrárminisztérium.

Még a virághagymák is karanténba kerülnek

Új-Delhiben 55 000 darab virághagymát helyeztek karantén alá. Az ültetést a lehető legbiztonságosabb körülmények között szeretnék elvégezni.

Nagyteljesítményű traktort adott át az AGRI CS Magyarország Kft. Mezőhegyesen

Az AGRI CS Magyarország Kft. egy nagyteljesítményű CASE IH Quadtrac traktort adott át Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek 2020. november 12-én. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. egyik alaptevékenysége a szántóföldi növénytermesztés és azon belül is a búza, árpa, hibridkukorica vetőmagtermesztés.

Öt országban hódít a legújabb nyári alma, a SweeTango

Tavaly vezették be az európai piacra a SweeTango® nevű almafajtát, amelyet klubfajtaként termesztenek spanyol, olasz, svájci, osztrák és német gazdák. Az idei teljes kereskedelmi évről szóló jelentés szerint a fogyasztók örömmel fogadták az új fajtát. A SweeTango® igazi nyári almaként kerül a boltokba.

Többéves börtönbüntetés mezőgazdasági támogatások elcsalása miatt

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt többéves börtönbüntetéseket szabott ki mezőgazdasági támogatások jogosulatlan igénybevételével zajló csalások ügyében a Pécsi Ítélőtábla - közölte a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség.

Agrárszakma iránytű segíti a pályaválasztást

Agrárszakma iránytű címmel készített kiadványt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), mely az új szakképzési rendszer mezőgazdasági és élelmiszeripari képzéseit mutatja be. A NAK minél több fiatallal, illetve pályamódosítást tervezővel szeretné megismertetni az új szakképzési rendszer keretében kialakult agrár szakmastruktúrát, képzéseket.