0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A paradicsom lehet a kulcsa az aranka fajok elleni védekezésnek

A nünbergi Friedrich-Alexander Egyetem kutatói a Tübingeni Egyetem, a Tromsøi Egyetem, az UC Davis és a norwichi Sainsbury laboratórium munkatársaival együttműködve felfedezték, hogy egyes paradicsom fajták hogyan védekeznek a kártékony aranka fajok ellen. Egy idáig ismeretlen receptor segítségével azonosítják a parazitát.

Az aranka (Cuscuta) a szulákfélék családjába tartozó nemzetség, melyhez közel 201 élősködő gyomnövény faj tartozik. Az aranyfonálfűként vagy herefojtóként is ismeretes gyom igen komoly károkat képes okozni a termesztett növényi kultúrákban, ezért irtani kell.

A parazita arankák rátekerednek más növényekre és speciális dudor alakú szívókat fejlesztenek, melyek segítségével elvonják a vizet, az ásványi anyagokat és a szénhidrátokat az áldozatul esett gazdanövénytől.

Az élősködő gyomok a repcét, a csemegekukoricát, a szóját, a lent, illetve a lóherét is károsítják.

Bár az aranka „támadását” a gazdaszervezet általában nem fedezi fel, mégis egyes paradicsom fajták képesek aktívan védekezni ellene, mégpedig úgy, hogy egy fa szövetet képeznek, mely megakadályozza, hogy a szívók behatoljanak a növénybe. Korábbi kutatások során a Friedrich-Alexander Egyetem biológusai felfedezték, hogy ezek a paradicsomok egy speciális receptorral rendelkeznek, amely beindítja a védekezési mechanizmust. Ez az úgynevezett Cuscuta receptor 1 (CuRe1). Mindazonáltal eddig nem volt világos, hogyan ismeri fel a receptor az aranka fajok fenyegetését.

A kutatóknak most sikerült megválaszolniuk ezt a kérdést: az arankák sejtfalában egy speciális marker van, mely egy glicinben gazdag fehérje (GRP).

A Cuscuta receptor segítségével a paradicsom képes felismerni a fehérje molekuláris mintázatát, így az arankát kórokozóként azonosítja, és kiváltja az immunreakciót. 

Az aranka marker és a paradicsom receptor közötti molekuláris párbeszéd új felfedezései hozzájárulhatnak a szántóföldi növények parazita növényekkel szembeni ellenálló képességének növeléséhez.

Forrás: www.sciencedaily.com