Back to top

Csökkent az olívaolaj előállítás idén

Olaszországban az olívaolaj előállítás idén 26%-kal csökkent a múlt évhez képest, közölte az olasz mezőgazdasági szektort képviselő csoport, a Confagricultura. Azonban nem Olaszország az egyetlen az olívaolajat előállító országok között, mely negatív eredményt ért el, Portugália 35%-os, Görögország pedig 25%-os visszaesést produkált az elmúlt időszakban.

Spanyolország más mediterrán országokkal ellentétben idén megszilárdította vezetőhelyzetét a szektorban - 27%-os növekedést értek el az olívaolaj piacon.

Olaszország több mint egy millió hektárnyi olívabogyót termeszt, mintegy 400 különböző fajtából. A becslések alapján várhatóan 270 000 tonna olívaolajat állítanak elő idén. Puglia régió a legmeghatározóbb termelő, valamint területen tartják számon nagyjából az olasz olívaolaj gyártás felét.

Pozitív eredményeket vártak Közép- és Észak-Olaszországban is, de ezek a régiók mindössze a 20%-át tették ki az országos termelésnek.

A Confagriculture rámutatott, hogy az olasz olívaolaj export 50%-a négy országra központosul: az Amerikai Egyesült Államokra (a teljes export 32%-a, 420 millió euró), Németországra (12,8%,168 millió euró), Japánra (8%) és Franciaországra (7,4%).

Magas árak

Olaszország a második legnagyobb olívaolaj export kereskedelmet folytató ország Spanyolországot követően, mégis 59%-kal magasabb eladási árakkal dolgozik, mint mediterrán konkurensei. Ennek ellenére a világtermelés 15%-át állítja elő, míg Spanyolország 45%-ot, ahol az átlag árak közel sem ilyen magasak.

A helyi olívaolaj előállítók szövetsége felhívta a figyelmet a hatékony politikai támogatásokra, amelyek szükségesek ahhoz, hogy növekedjen az extra szűz olaj előállítása az olasz és a nemzetközi piacokon is.

Az olívabogyó termesztő szektor a nehéz piaci körülmények miatt jelentős szerkezetmódosítással szembesült világszinten, jellemzően a hatalmas termékkészlet az, amely visszatartja az árakat.

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Ausztrália több mint 30 millió tonnára becsüli az idei búzatermést

Az ausztrál gazdálkodók, ha minden jól alakul, több mint 30 millió tonna búzát fognak betakarítani ebben a szezonban. Az elmúlt időszak kedvező időjárása, a sok eső miatt 10 százalékkal több termést jósolnak a szakemberek, mint szeptemberben.

Pálmaolajmentes karácsonyi sütemény forgalmazásába kezd a Spar

Az osztrák Spar közleménye szerint új, saját márkás karácsonyi sütemény forgalmazásába kezd, amely nem tartalmaz pálmaolajat. A termékkínálatban megtalálhatóak a vaníliás croissantok, a fűszeres mézeskalácsok és az ízletes fahéjas csillagok.

Az importsertés nyomja mélyre az árakat

Elsősorban az import hatására tovább esett az élő sertés ára, ami a magas kukorica- és szójaárakkal tetézve sok termelőnek már önköltség alatti értékesítést jelent - írta a Világgazdaság csütörtökön.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Oroszország gabonaexport-kvótája 17,5 millió tonnára nőhet

Oroszország 15 millió tonnáról 17,5 millió tonnára növelheti a február 15-től június 30-ig tervezett gabonaexport-kvóta mennyiségét – közölte az orosz agrárminisztérium.

A Főmenüben a humor is az alapanyagok között szerepel

Főmenű címmel új gasztroműsor indul karácsonykor Széll Tamással és Anger Zsolttal a Dunán, amelyben jobbnál jobb, otthon is elkészíthető receptekkel készülnek a nézőknek

Még a virághagymák is karanténba kerülnek

Új-Delhiben 55 000 darab virághagymát helyeztek karantén alá. Az ültetést a lehető legbiztonságosabb körülmények között szeretnék elvégezni.

Árutőzsde - Csökkent a repce ára

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Nagyteljesítményű traktort adott át az AGRI CS Magyarország Kft. Mezőhegyesen

Az AGRI CS Magyarország Kft. egy nagyteljesítményű CASE IH Quadtrac traktort adott át Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek 2020. november 12-én. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. egyik alaptevékenysége a szántóföldi növénytermesztés és azon belül is a búza, árpa, hibridkukorica vetőmagtermesztés.