A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozáshoz fehérjére van szükségünk. A hús és a hal a jó minőségű fehérjék fontos forrása, azonban nemcsak ezekből, hanem bizonyos növényekből is hozzájuthatunk értékes fehérjékhez. A szójáról általában úgy vélik, hogy a növényi fehérjék legjobb forrása, mivel aminosav-összetétele különösen előnyös. A szójához képest a repce is egyre több figyelmet igényel, ugyanis annak több más előnye is van:
Húsz résztvevővel végzett vizsgálatban egy kutatócsoport az elfogyasztott repce- és szójafehérjék emberi metabolizmusra gyakorolt hatását vizsgálták. A repcefehérje a szójafehérjéhez hasonló hatásokat indukált a metabolikus paraméterekre és a kardiovaszkuláris faktorokra. A repce még kissé előnyösebb inzulinválaszt is kiváltott, a repcefehérje fogyasztása után a résztvevők tovább érezték jóllakottnak magukat. A szójafehérjéhez képest a repce egyetlen hátránya a mustár íz. Ennélfogva, az édes ételek helyett a repcét jobb inkább a pikáns ételekben felhasználni.


