0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Állatvédő tüntetők állták el a vágóhíd bejáratát, a gazdák ellenakcióba lendültek

Mintegy hatvan aktivista helyezett blokád alá egy észak-németországi vágóhidat, azt követelve, hogy vessenek véget az iparszerű állattartásnak és húsiparnak. Közben tíz sertésszállító teherautó állt a kapuk előtt, bejutásra várva. Idővel az állattartók is megjelentek a kapuk előtt, ellentüntetésük keretében a másik oldal nézőpontjára mutattak rá – számolt be a Norddeutscher Rundfunk hírportálja.

„Le a takarmányimporttal”; „Zárják be az állatgyárakat!”, „Igazságos éghajlatpolitikát!” – olvasható az állatvédő aktivisták transzparensein. A tüntetők a Schleswig-Holstein tartománybeli Kellinghusen vágóhídjára jutottak be november 2-án, és megakadályoztak minden befelé irányuló forgalmat, számol be róla az ndr.de portál.

Akciójukkal több órára sikerült megbénítaniuk az életet a Tönnies konszernhez tartozó üzemben, és tíz, sertésekkel teli teherautó bejutását is megakadályozták. Végül a rendőrség szabadította fel a bejáratot.

Közben mintegy száz gazdálkodó is összegyűlt a helyszínen, spontán demonstrációjuk célja az volt, hogy rámutassanak, a koronavírus-járvány miatt sorra zárnak be a vágóhidak hosszabb-rövidebb időre, több tízezer plusz sertés van emiatt az állattartó telepeken, a malacoknak alig van hely, a húsárak pedig sosem látott mélységben.

„A tüntetés teljesen oké a demokráciában, viszont a vágóhíd blokád alá helyezésének semmi köze az állatvédelemhez” – nyilatkozta a gazdák egyik képviselője az online lapnak.

A németországi sertéstartók érdekképviselete is közleményt adott ki, amelyben döbbenetesnek nevezik az akciót, és úgy fogalmaznak, hogy „az állítólagos állatvédők éppen azt akadályozzák, amiért elvileg kiállnak, vagyis az állatvédelmet”.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu