Back to top

Megválasztották az ország legjobb pálinkáját

Noha az idei esztendőben a pálinkafőzdék is megannyi kihívással szembesülnek, mégis rekordszámú tétel érkezett az Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyre, melynek díjátadó gálájára Budapesten került sor. Ezen kiderült: a Kadarka Törkölypálinka lett idén az ország legjobb pálinkája.

Az ünnepségen, melynek a Corinthia Hotel Budapest díszterme adott helyet, köszöntőt mondott Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke. Emlékeztetett: az Országgyűlés 2008-ban egyhangú döntéssel fogadta el a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló törvényt. Utóbbi szervezet hirdeti meg évről évre az ország legrangosabb pálinkaversenyét, mely a legmagasabb minőséget, egyszersmind a mércét jelenti, köszönhetően annak, hogy a szervezők kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a bírálóbizottság is a legmagasabb színvonalat képviselje.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy bár az idei, rendhagyó esztendőt megannyi kihívás jellemzi, melyek a pálinkafőzdéket sem kíméltél, mégis rekordszámú tétel érkezett az érzékszervi bírálatra, melynek idén Miskolc adott otthont.

A 32 szakértő 48 pálinkaház összesen több mint 400 tételét bírálta; idén 18 champion, 71 arany-, 175 ezüst- és 113 bronzérmet osztottak ki a főzdék között.

Ezek alapján a 2020-as esztendő legeredményesebb pálinkafőzdéje az 1 Csepp Pálinka lett, megelőzve az ezüstérmes Lunczer Pálinkaházat és a bronz minősítést kapott Zimek Pálinka Manufaktúrát. Magyarország legjobb 10 ezer palack feletti pálinkájának idén a Szicsek Pálinkafőzde Irsai Olivér Szőlő pálinkáját választották. A rendezvény végéhez közeledve fény derült arra is, hogy

Magyarország legjobb pálinkája idén a Brill Pálinkaház Kadarka Törkölypálinkája lett.

Végül, de nem utolsó sorban a Pálinka Nemzeti Tanács életműdíjat adott át a szakma három kiválóságának: elismerést kapott Font Sándor, valamint Piros László, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere és Varga László pálinkafőző-mester.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

Egy galamb átrepült Oregonból Ausztráliába, meg akarják ölni

Egy galamb tizenháromezer kilométert tett meg az Egyesült Államoktól Ausztráliáig. A hatályos ausztrál előírások szerint a Csendes-óceánt átszelő madarat meg kellene ölni.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Beengedik az idénymunkásokat

A világjárványból eredő súlyos munkaerőhiány miatt Ausztráliában számos gyümölcstermesztő kénytelen volt az ültetvényen hagyni a termést, vagy a betakarítás után megsemmisíteni.

Biológiai gombaölő szert fejlesztettek ki tárolási betegségek ellen

A Decco Italia forgalmazza a Nexy nevű biológiai gombaölő szert, amivel az alma, körte és a citrusfélék tárolási betegségeit lehet megelőzni. Az új készítmény szermaradék nélkül akadályozza meg a Botrytis cinerea, a Colletotrichum musae, vagy a Penicillium-fertőzést.

A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak

A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.

Kell-e öntözni a szőlőt? - A Kertészet és Szőlészetről szubjektíven

Milyen költségeket rejt az élelmiszerek valódi ára? Milyen kreatív megoldásokkal hidalták át a ciklámennemesítők, hogy nem lehet élőben fajtabemutatót tartani? Mi a közös a forró égövi és a hazai szőlőtermesztésben? Mi az egyetlen eset, amikor nem számít borhibának az ecetesedés? A 2021/2. héten is érdekes olvasnivalókkal jelent meg a Kertészet és Szőlészet.

Emberi fogyasztásra alkalmas a lisztbogár lárvája - hivatalosan is

Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerdán közreadott véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek.

Jelentősen megdrágultak az élelmiszerek

Tavaly decemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál és 0,3 százalékkal az előző havinál; 2020-ban az előző évhez képest átlagosan 3,3 százalékkal nőttek az árak - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).