Back to top

Tovább mérséklődhetett az árnyomás

Tovább mérséklődhetett októberben a fogyasztói árindex, ami mozgásteret biztosíthat a Magyar Nemzeti Banknak, hogy fellépjen a koronavírus-járvány második hullámának negatív hatásai ellen. Októberben 3,1 százalék lehetett az éves alapon mért infláció a Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint.

A fogyasztói árindex ezzel megközelítheti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos inflációs célját. A hivatalos szám kedden jelenik meg, amikor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzéteszi a tényadatot - írja a Világgazdaság.

A pénzromlás augusztusban még a jegybanki toleranciasáv tetejét jelentő 4 százalék közelében alakult.

Akkor 3,9 százalékot mért a KSH, azonban szeptemberben jelentősen esett a dinamika, és szakértői vélemények szerint az októberi adat a fogyasztói árindex további 0,3 százalékpontos mérséklődését jelezheti.

Az éves maginfláció az előző havi 4 százalékról 3,7 százalékra csökkenhetett, az MNB által kiemelten figyelemmel kísért adószűrt maginfláció pedig 3,5-ről 3,3 százalékra mérséklődhetett. Az előző felméréshez képest az idei átlagos inflációs várakozás 0,2 százalékponttal, 3,4 százalékra csökkent, amit a minden várakozásnál alacsonyabb szeptemberi drágulási ütem indokol.

A tavalyi magas októberi bázis és az üzemanyagok árcsökkenése következtében süllyedhet tovább a fogyasztói árindex – magyarázta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

A szolgáltató szektor árazását jelentősen befolyásolhatta a koronavírus-járvány második hulláma, és az élelmiszerárak alakulása is az alacsonyabb dinamika felé mutat.

A szakértő szerint 2,8 százalékra eshet az infláció, ami 0,6 százalékpontos esés. Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője viszont nem számít érdemi változásra az előző hónaphoz képest, 3,3 százalékos fogyasztói árindexet vár.

A gyenge forint és az olajárak mozgása felfelé tolja a pénzromlást, míg a járvány által okozott bizonytalanság és a gyengébb kereslet, illetve az élelmiszerárak alakulása lefelé mozgatja az inflációt – tette hozzá az elemző.

Az élelmiszerek drágulása a következő időszakban gyorsulhat, ez pedig emelhet a fogyasztói árindexen.

Regős Gábor szerint az előrejelzési horizonton a jegybanki célsávon belül alakulhat az infláció, jövőre az olajár alacsony bázisa határozhatja meg a mutatót.

Az infláció további csökkenése növelheti az MNB mozgásterét, ami a második járványhullám miatt különösen fontos, azonban várhatóan decemberig nem tesz érdemi lépéseket a jegybank – magyarázta Virovácz Péter. Jövőre a visszafogott kereslet következtében tovább mérséklődhet az inflációs nyomás.

Az elemző hozzáfűzte: a várhatóan gyengülő munkaerőpiac, az alacsony bérkiáramlás szintén csökkentheti az inflációs várakozásokat, miközben továbbra is felesleges kapacitások mellett működik majd a gazdaság, távol a potenciális teljesítményétől.

Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató tudományos főmunkatársa rámutatott: nagy segítség volt az MNB-nek az infláció szeptemberi csökkenése, ennek nemcsak az idén, hanem még jövőre is érezni lehet a hatását.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az első széndioxid semleges tejüzem

A klímaváltozás hatásai miatt számos országban - például Ausztráliában - kiemelt figyelmet fordítanak az agrárszektorban jelentkező káros anyag kibocsátásra, ezért több kezdeményezés indult a fenntartható élelmiszerellátás megteremtésére.

Évindító agrárgondolatok

„Mi várható 2021-ben a magyar agráriumban?” – e címmel szervezte meg évindító szakmai beszélgetését a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztálya. Előadást tartott Udovecz Gábor és Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet két korábbi főigazgatója, valamint Vajda László, a szakosztály alelnöke, a Földművelésügyi Minisztérium volt főcsoportfőnöke.

Kevesebb cukor lesz, nyár végére elfogyhatnak a készletek

A tavalyi cukorrépa termés Európában, különösen Franciaországban és Lengyelországban jóval kevesebb volt az előző évieknél, ami felveti azt a lehetőséget, hogy nyár végre elfogynak a cukorkészletek. A cukortermelés beleértve az izoglükózt, azaz az élelmiszeripar által használt, kukoricából készített édesítőszert is az Európai Unióban 16,3 millió tonna volt tavaly.

Elmarad a 2021-es ProWein a COVID-19 járvány miatt

A Covid-19-hez kapcsolódó korlátozások miatt a ProWein 2021-et - a világ vezető és legjelentősebb bor- és szeszesital-vásárát - nem tervezik megszervezni március 19-23 között. A következő ProWein kiállítást Düsseldorfban 2022. március 27-29 között tartják meg.

Konzultáció az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról

Az Európai Bizottság az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról szóló konzultációs oldalán nyilvánosságra hozta az élelmiszerek címkézése, a tápanyagprofilok meghatározása és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok (FCM-ek) jogszabályi felülvizsgálatának témájában indított felhívásait.

A járvány ellenére nőtt az utasok száma a Pálházi Állami Erdei Vasúton

Felemás esztendőn vannak túl az ÉSZAKERDŐ Zrt. által fenntartott kisvasutak. A Lillafüredi Állami Erdei Vasúton (LÁEV) csökkent, a Pálházi Állami Erdei Vasúton (PÁEV) viszont növekedett az utasok száma, a 2019-es esztendőhöz viszonyítva. A LÁEV szerelvényein több mint 152 ezren utaztak, a PÁEV-nél pedig meghaladta a 43 ezret a jegyet váltók száma.

Illegális a műanyagot és bambuszt együttesen tartalmazó termékek forgalmazása

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a forgalmazók figyelmét, hogy az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a forgalmazása, amelyeket műanyag és bambusz alapanyagok együttes használatával állítanak elő.

Mi volt a Lidl sztárterméke a brit piacon?

Pizsamát, kényelmes otthoni ruhákat, pezsgőt és süteményt vettek a karácsonyt megelőző időszakban a britek. A koronavírus-járvány jelentősen átalakította az év végi menetrendet is. A szigorú korlátozások miatt máshogyan alakult a karácsonyi időszak Nagy-Britanniában is, a BBC cikkében arról ír, milyen termékek voltak a legkelendőbbek az ünnepi időszakban.

Csaknem 200 millióból fejlesztette egyik kiskereskedelmi egységét a Mecsek Füszért Pécsen

Csaknem 200 millió forintos ráfordítással korszerűsítette a Coop üzletlánc Pécs belvárosában, a Konzum Áruház földszintjén lévő egységét a Mecsek Füszért Zrt. (MF Zrt.) - közölte Nagy Lajosné, a társaság vezérigazgatója kedden a szupermarket sajtónyilvános bemutató eseményén.

Új beruházás a zöldségágazatban: Ötmilliárdos feldolgozó épül

Új zöldségfeldolgozó üzemet létesítenek Magyarországon, amely jelentős keresletet biztosíthat a magyar termelőknek. A belga tulajdonú zöldségfeldolgozó a Sugo Food Kft. beruházása, és jó irányt jelent a hazai zöldségágazatban, amelynek elsősorban a feldolgozás, illetve a feldolgozók és a termelők viszonya terén kellene fejlődnie.