0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Új vírust észleltek a dél-franciaországi cukkinitermesztők

A francia mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint a paradicsom levélgöndörödés újdelhi vírust (Tomato leaf curl New Delhi virus, ToLCNDV) ugyan már több dél-európai országban (Spanyol-, Olasz-, Görögország, Portugália) észlelték, Franciaországban eddig ismeretlen volt. A közelmúltban Okcitánia és a Provence-Alpes-Côte-d'Azur térségekben azonosították fóliás cukkiniállományokban.

A vírust Európában a cukkini-, uborka-, és sárgadinnyeállományok kórokozójaként tartják számon, emlékeztet a reussir.fr hírportál. Indiában azonban a paradicsomtermesztésben is gondot okozhat. 

A kórokozót most négy cukkiniparcella (3 Okcitániában és 1 Provence-Alpes-Côte-d’Azur térségben) növényein azonosították, kizárólag vetőmagtermesztő üzemekben,

ezek a vetőmagokat még nem a kiskereskedelmi forgalomba szánták. A gyanús levéltünetek miatt a szakminisztérium térségi növényvédelmi szolgálatának szakemberei  mintákat vettek a növényekről a kórokozó azonosítására.  Az említett vírus ugyanis karantén kórokozó, amelynek megjelenését kötelező jelenteni. 

Az uniós növényegészségügyi előírásoknak megfelelően szigorú higiéniai intézkedéseket hoztak, hogy megakadályozzák a kórokozó esetleges továbbvitelét a növényápoló eszközökkel, vagy a vírusvektor Bemisia tabaci dohány molytetűvel. A fertőzött állományt az állami szakszolgálat felügyeletével megsemmisítik. 

Vizsgálják azt is, hogy a kórokozó hogyan kerülhetett az állományokba, a következő termesztési idényben pedig még körültekintőbben járnak el az esetleges fertőzés megakadályozására.

A hír kapcsán megkérdezett hazai virológus megerősített, hogy a geminivírusok, amely csoportba a ToLCNDV is tartozik délszaki vektorokkal érkeznek. 

Egyelőre ezt a vírust nem találták meg hazánkban, rokon fajt azonban már nálunk is kimutattak uborkán és paradicsomon.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/reussir.fr