Back to top

Új vírust észleltek a dél-franciaországi cukkinitermesztők

A francia mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint a paradicsom levélgöndörödés újdelhi vírust (Tomato leaf curl New Delhi virus, ToLCNDV) ugyan már több dél-európai országban (Spanyol-, Olasz-, Görögország, Portugália) észlelték, Franciaországban eddig ismeretlen volt. A közelmúltban Okcitánia és a Provence-Alpes-Côte-d'Azur térségekben azonosították fóliás cukkiniállományokban.

A kép csak illusztráció
A vírust Európában a cukkini-, uborka-, és sárgadinnyeállományok kórokozójaként tartják számon, emlékeztet a reussir.fr hírportál. Indiában azonban a paradicsomtermesztésben is gondot okozhat. 

A kórokozót most négy cukkiniparcella (3 Okcitániában és 1 Provence-Alpes-Côte-d'Azur térségben) növényein azonosították, kizárólag vetőmagtermesztő üzemekben,

ezek a vetőmagokat még nem a kiskereskedelmi forgalomba szánták. A gyanús levéltünetek miatt a szakminisztérium térségi növényvédelmi szolgálatának szakemberei  mintákat vettek a növényekről a kórokozó azonosítására.  Az említett vírus ugyanis karantén kórokozó, amelynek megjelenését kötelező jelenteni. 

Az uniós növényegészségügyi előírásoknak megfelelően szigorú higiéniai intézkedéseket hoztak, hogy megakadályozzák a kórokozó esetleges továbbvitelét a növényápoló eszközökkel, vagy a vírusvektor Bemisia tabaci dohány molytetűvel. A fertőzött állományt az állami szakszolgálat felügyeletével megsemmisítik. 

Vizsgálják azt is, hogy a kórokozó hogyan kerülhetett az állományokba, a következő termesztési idényben pedig még körültekintőbben járnak el az esetleges fertőzés megakadályozására.

A hír kapcsán megkérdezett hazai virológus megerősített, hogy a geminivírusok, amely csoportba a ToLCNDV is tartozik délszaki vektorokkal érkeznek. 

Egyelőre ezt a vírust nem találták meg hazánkban, rokon fajt azonban már nálunk is kimutattak uborkán és paradicsomon.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/reussir.fr

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az erdő örök, de nem hagyhatjuk magára

Az állami kezelésben lévő erdők jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett, védett vagy Natura 2000 rendeltetésű erdők esetében gazdasági szempontok helyett a természetvédelmi elvárásokat előtérbe helyezve kell meghatározni az erdőkezelés céljait.

Szőlőtermesztés: itthon is hasznos dél-amerikai tapasztalatok

A klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt hatása az egyik legdivatosabb téma manapság, sokan szeretnek róla nyilatkozni. Mi, akik a trópuson dolgoztunk Dél-Amerikában, és még ma is kapcsolatban vagyunk az ottani munkatársakkal, kissé másként látjuk a kérdést, mint azt Magyarországon kezelik.

Európa "zöldség-gyümölcs" kapuja Hollandia: 120 országból importálnak

Hollandia 2020-ban ismét bebizonyította, hogy a zöldség-gyümölcs világkereskedelem fontos szereplője. Külföldi eladásai 6%-kal, 12,9 milliárd euróra emelkedtek a GroentenFruit Huis adatai szerint. Ez elsősorban a rotterdami kikötőn keresztül érkező áruk továbbértékesítésének köszönhető.

Áruellátás hiány, kikötői káosz, egyszóval: Brexit

A brit szupermarketek zöldség- és gyümölcspolcai konganak az ürességtől, ez jól szemlélteti a brexit, illetve a koronavírus együttes hatását az áruszállításra és ellátásra, ugyanis a kikötőkbe érkező kamionosokra az eddigieknél sokkal több papírmunka vár.

Drónok a növényvédelemben - miként használhatjuk őket?

Az innováció alapvetően meghatározza a mezőgazdaság jövőjét is. A drónok már jó ideje segítik a monitorozást, információgyűjtést és remélhetően nemsokára lehetőség nyílik arra, hogy permetezhessünk is velük. A drónok használatához kapcsolódó új szabályozást, azaz a pilóta nélküli légi járművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot a Parlament decemberben elfogadta.

Kell-e öntözni a szőlőt? - A Kertészet és Szőlészetről szubjektíven

Milyen költségeket rejt az élelmiszerek valódi ára? Milyen kreatív megoldásokkal hidalták át a ciklámennemesítők, hogy nem lehet élőben fajtabemutatót tartani? Mi a közös a forró égövi és a hazai szőlőtermesztésben? Mi az egyetlen eset, amikor nem számít borhibának az ecetesedés? A 2021/2. héten is érdekes olvasnivalókkal jelent meg a Kertészet és Szőlészet.

A csiga sem fogy

A francia csigatenyésztők számára is nehéz év volt a tavalyi. A koronavírus okozta krízis miatt minden idényjellegű rendezvényt lemondtak, elmaradtak a turisták, becsuktak az éttermek, visszaesett az üzlet – a csigák nagy örömére.

Cigánycsuk lett idén az Év madara

Természetvédelmi problémákkal érintett madárfajokra hívja fel a figyelmet 1979 óta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az Év madara programjával. A négy évtizede futó program során minden évben három madárfaj közül választhatta ki a lakosság azt a fajt, amelyik az adott évben kiemelt figyelmet kap természetvédelmi szempontok alapján. Idén a cigánycsuk lett a győztes!

Új évi növényvédőszer-újdonságok

Az idén három új növényvédő szert vezet be a Syngenta. Az Amistar Prime a kalászosok gombás betegségei, az Orondis Ultra szőlőperonoszpóra ellen hatékony készítmény, a Force Evo pedig talaj­fertőtlenítő és teljes értékű startertrágya kombinációja. Utóbbit elsősorban csemegekukorica és hibrid kukorica, illetve burgonya termesztéséhez ajánlják, hangzott el a cég online bemutatóján.

Kisebb-nagyobb lépések a fenntarthatóság érdekében

A fenntartható mezőgazdaság és élelmezés szempontjából nagy jelentőségű a zöldség-gyümölcs termesztés, áll a Fruit Logistica Trend Report 2020-as kiadásában. Számítások szerint 2050-re kétszer több friss terméket kellene fogyasztanunk, hogy elérjük a kívánt célt.