A baromfiágazat is másodjára néz szembe a Covid–19 járvánnyal és a vírus terjedése miatt elrendelt korlátozásokkal – írja a Magyar Nemzet. A debreceni Tranzit Csoport, a víziszárnyaspiac, így összességében a baromfiágazat egyik legnagyobb hazai szereplője a járvány ellenére folytatja a tervezett beruházásait. Szabó Ákos, a Tranzit Csoport vezérigazgatója a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta, a megfelelő finanszírozás érdekében a vállalatcsoport jelentős tőkeemelést hajtott végre, osztalékot pedig idén nem fizet. A maszkviselés és az egyéb járványügyi intézkedések pedig az elmúlt évek állatbetegségei és a területi sajátosságok miatt nem idegenek a munkavállalóknak.
A kiskereskedelmi láncoknak viszont húsz-harminc százalékkal nőtt a forgalmuk a korlátozások idején. A vendéglátóhelyek zárva tartása miatt megnőtt az igény a bolti forgalomban a feldolgozott és konyhakész termékek iránt, például az elősütött csirkére és kacsára – emelte ki Szabó Ákos.
A baromfineveléssel, feldolgozással és értékesítéssel is foglalkozó családi vállalkozás vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyasztók jelentős árkülönbségekkel találkozhatnak: a nyers húsnál az előállítási költségeknél jóval drágább a félkész, például panírozott és elősütött baromfitermék.
A járvány őszi, második hullámára a tavaszi tapasztalatok mellett fel lehetett ugyan készülni, viszont a baromfiágazat helyzetét tovább nehezíthetik az egekbe szökő takarmányárak – részletezte Szabó Ákos. Példaként említette, hogy a kukorica ára a rekordokat döntő termés ellenére rövid idő alatt 16 százalékkal emelkedett.
A vállalkozás az áremelést úgy kívánja végrehajtani, hogy a többletkiadásokat egyenletesen teríti szét a vertikum szereplői között.
A vezérigazgató a lap kérdésére elmondta, bíznak benne, hogy mielőbb sikerül megállítani a világjárványt. Szabó Ákos úgy látja, a vendéglátás újbóli megnyitását követően – hasonlóan a kiskereskedelmi forgalom gyakorlatához – az éttermeket is kötelezni kellene arra, hogy feltüntessék az adott élelmiszer útját a termőföldtől az asztalig.
Ez garantálná, hogy a fogyasztók jó minőségű alapanyagokból készült ételeket fogyaszthassanak az éttermekben is.