Back to top

Pici, pöttyös fürjtojások

A fürjet szeretetreméltónak tartom – éppúgy, mint a tojását, mert nagyon egészséges, és egyre keresettebb. Úgy látjuk, ezt mind többen felismerik, mert étkezési és tenyésztési céllal is egyre többen vásárolják mindkettőt – nyilatkozta lapunknak a cserszegtomaji Petőné Mák Anita.

Egy garázsban tartja a fürjeket, külön ketrecben a tojókat, és egy másikban a kicsiket, az ivarérettek szaporulatát. Jelenleg mintegy kétszáz egyed van a Cserszegi Fürjfarm állományában.

Petőné Mák Anita a fürjek szerelmese
Petőné Mák Anita a fürjek szerelmese

„A férjem viszonylag régóta, vagy 11 éve foglalkozik fürjekkel. Amikor egyre több embertől hallottuk, hogy érdekli őket a fürjtojás, sőt rendszeresen vásárolnának, úgy gondoltuk, megpróbálkozunk nagyobb állomány tartásával – idézte fel a kezdeteket Petőné Mák Anita. Mint elmondta, idén nyáron szerezték be a szükséges engedélyeket. A lépés előtt természetesen alaposan utánanéztek a fürjekkel kapcsolatos ismereteknek. – Tulajdonképpen egy félvad fajról van szó, amelynek sokkal több köze van a fácánhoz, mint a domesztikált baromfifélékhez. Szakszerűen fogalmazva, a fürj a madarak osztályának tyúkalakúak rendjébe és a fácánfélék családjába tartozik. Európában és Ázsiában őshonosként költ. Az Eurázsiában költő vad alfajai vonulnak, az Európában költő madarak a telet Észak-Afrikában töltik. A sík- és dombvidéki mezőgazdasági területek a természetes élőhelyeik. Főleg gabona- és lóheremezőkön, extenzíven művelt és parlagon hagyott réteken élnek.

A fürj aprócska állat, testhossza mindössze 16–18, szárnyfesztávolsága 32–35 centiméter, a tömege pedig 57 és 135 gramm között van. A hím kicsit kisebb, mint a tojó. Nyaka és begye rozsdabarna, fehér foltokkal, fekete pettyekkel, háta vörhenyesbarna, finom fekete mintázattal, alsó teste fehéres sárga, csőre szürke, lába rózsaszín. Nyaranta kora hajnalban hallatja jellegzetes pity-palaty hangját, amiről a népies pitypalatymadár elnevezését kapta. Felröppenésekor halk krak-krak hangot is hallat.

Petőné Mák Anita tapasztalatai szerint a fürj szapora madár. – Fészekalja 9–13 to­jásból áll, és 16–17 napig kotlik rajta. A madarak három-négy hónapos korukban válnak ivaréretté, és évente kétszer-háromszor raknak tojást. A fürjtartás nem túl helyigényes, de a tisztaságra, az állatok etetésére nagyon oda kell figyelni. Nyitott vagy zárt helyen is tarthatók. Előbbi inkább csak nyáron, jó időben célszerű, utóbbi természetesen egész évben lehetséges. A helyiségválasztásnál az a legfontosabb szempont, hogy semmiképp ne legyen huzatos, sem vizes, és az esőtől óvva legyen. Fontos, hogy legyen árnyékos helyük, ahol a hőségben megpihenhetnek.

Ha minőségi fürjtojást szeretnénk – már­pedig nyilván ez a cél –, akkor kiemelt figyelmet kell fordítani az etetésükre. Mi magunk keverjük az ennivalójukat szemes takarmányokból, meszet és takarmánykoncentrátumot keverünk hozzá. Természetesen a lehető leggyakrabban adunk nekik tiszta vizet.

A fürj naponta átlagosan egyet tojik. Ez a mi esetünkben, mivel negyvenöt tojónk van – a többi madár a szaporulatuk – napi 41–42 tojást jelent.

Egy fürjtojás mindössze 10 grammot nyom, és alig 15 kilokalória az energiatartalma
Egy fürjtojás mindössze 10 grammot nyom, és alig 15 kilokalória az energiatartalma

Kis érdekességként megemlítem, hogy azt olvastam, a második világháborúban, 1940 körül az oroszok fürjeket tartottak a napi tojásszükségletük biztosítására. Nagy hely nem kellett hozzá, a konyhában elfértek a ketrecek, és nagyobb munka nélkül megoldották vele az ellátást. A kis madarak nem puszta táplálékot jelentettek, hanem egészséges és tartalmas táplálékot.

Kétségtelen, hogy napjainkban elsősorban a tojása miatt vált ismertté és keresetté a fürj.

– Hogy mit kell tudni a fürjtojásról? Ezt bizony hosszú órákon át tudnám taglalni. A fürjtojás mindössze 10 grammot nyom, ami egy átlagos tyúktojás tömegének a negyede. Az energiatartalma kicsi, összesen 15 kilokalóriát tartalmaz, ami a tyúktojásénak ötöde-hatoda. Viszont apró méretéhez képest kimagasló a beltartalmi értéke: igen gazdag proteinekben, A-, B1-, B2-, C-, D3-, E-vitaminokban és ásványi anyagokban, például foszforban, káliumban, vasban, cinkben. Koleszterin viszont kevés van benne, így szív- és érrendszeri betegségben szenvedők is fogyaszthatják. A nyers fürjtojás fogyasztásának számos gyógyhatást tulajdonítanak, például a vérnyomásra és keringési zavarokra gyakorolt pozitív hatását emelném ki. Azonkívül gyulladáscsökkentő és gyomorszekréciót javító hatással is bír. A szíven, a vérkeringésen és a gyomron kívül a fürjtojás fogyasztása igen kedvező hatással van a májra és a vesére is. Ugyanígy egészségesnek tart­ják gyomorfekély, érelmeszesedés, cukorbe­tegség, vér­szegénység, asztma, tüdőbaj, fejfájás, szívinfarktus esetén. A fürjtojásnak tehát jelentős élettani hatásokat tulajdonítanak, mert a benne felhalmozott értékes anyagok oda koncentrálódnak az emberi szervezetben, ahol szükség van rájuk, képes pótolni azokat a hiányokat, amikre a szervezet működéséhez szükség volna. Erősíthető vele a test és helyreállítható vele az immunrendszer egyensúlya. Gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt megmutatkozik a fürjtojás hatása. A kicsiknél érdemes lehet akut légzőszervi fertőzések megszüntetése érdekében, nátha, influenza ellen fogyasztani. Ellenállóvá teszi a szervezetet, vagyis megelőzési célra is kitűnő. Emellett felfrissít és fiatalon tart. Nem csoda, hogy a fürjtojást nemcsak a gyógyászat, hanem a szépségipar is előszeretettel használja.

Petőné Mák Anita elmondta, hogy nemcsak létezik, hanem egyre többen veszik igénybe a fürjtojáskúrát.

A kúra körülbelül két hét elteltével kezdi el kifejteni jótékony hatását, de tartós eredményt természetesen csak rendszeres, megszakítás nélküli, ténylegesen kúraszerű fogyasztástól érdemes várni. A fürjtojás nyersen fogyasztva a leghatékonyabb.

A fürj testhossza mindössze 16–18, szárnyfesztávolsága 32–35 centiméter, tömege 75–130 gramm között alakul
A fürj testhossza mindössze 16–18, szárnyfesztávolsága 32–35 centiméter, tömege 75–130 gramm között alakul

– A fürjtojáskúra lényege, hogy éhgyomorra és nyersen kell fogyasztani a tojásokat, csak így érvényesül maradéktalanul a hatásuk. A kúraszerű alkalmazás logikusan napi fogyasztást jelent, felnőtteknek alkalmanként négy-öt, gyerekeknek két-három fürjtojás elfogyasztása ajánlott.

Az a tapasztalatunk, hogy egyre többen keresik a fürjtojást, bár sokan maguk is belefognak otthoni tartásukba. Ezt onnan tudom, hogy nemcsak az étkezési, hanem a tenyésztojás is keresetté vált. Úgy gondolom, megérte, megéri, hogy belevágtunk a fürjtenyésztésbe. A férjemnek és nekem is van főállásunk – bár én jelenleg gyesen vagyok –, ennek ellenére nemhogy folytatni szeretnénk ezt a tevékenységet, hanem a továbbfejlesztésén is gondolkodunk. Ez egyelőre elsősorban az állományunk növelését jelenti.

De még meglátjuk, hogy miként alakul a kereslet.

Hogy a családban fogyasztunk-e a fürjtojást? Természetesen igen, nagyon szeretjük, sokat használjuk. A 2 éves kislányunk kimondottan imádja a pici, pöttyös tojásokat.”

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/49 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Tovább nő a grill termékek piaca

A grillkolbászok piaca átlépte a 4,5 milliárd forintos forgalmat a tavaly márciustól ez év februárjáig tartó időszakban, ami 7 százalékos értékbeli növekedés az egy évvel korábbihoz képest - írta a Világgazdaság kedden a Nielsen adatai alapján.

Piros lé karajáron

A hazai sertéstermelők panaszkodnak az emelkedő költségekre, az alacsony átvételi árakra, és arra is, hogy a külföldről érkező importhús leszorítja az árakat. Ez vásárlóként még akár jó is lehet, ha az ember nem fut bele olyan húsba, amiből a sütés végére jóformán semmi sem marad.

Két kanadai rókában megerősítették a madárinfluenzát

Kanadában először fordult elő magas patogenitású madárinfluenza-vírus emlősökben – adta hírül a wattpoultry.com. A vírust két vörösróka kölyökben találták meg.

Csibemájast hívtak vissza

Idegen anyag kerülhetett az 500 grammos kiszerelésű Dárdás Csibemájasba, ezért ezt a terméket Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) visszahívja - jelentette be a hivatal szombaton a honlapján.

Hiánycikk lehet a tojás a briteknél

A brit tojástermelők azzal riogatják az ország fogyasztóit, hogyha a kiskereskedelmi láncok nem hajlandóak kompenzálni a termelési költségek emelkedését, akkor veszélybe kerülhet a tojásellátás. Már korábban is kérték a kiskereskedőket, hogy a tojástermeléshez szükséges takarmányok és energia drágulása miatt legalább 40 pennyvel emeljék az egy tucatos kiszerelésű tojás árát.

Kína ritka, 66 millió évvel ezelőtti dinoszaurusz embriókat fedezett fel

Dinoszaurusz tojások a világ minden táján megtalálhatók, de az embriókat hordozó tojások rendkívül ritkák. Ez nagymértékben korlátozza a dinoszauruszok fejlődéséről alkotott képünket, ezért van annyi rejtély, amit a paleontológusoknak meg kell fejteniük.

A baromfitartók csak egy lúd- és kacsatenyésztő-szövetséget ismernek el legitimnek

Május közepén tartotta legutóbbi rendes közgyűlését a Baromfi Terméktanács. A meghatározott időpontban nem volt határozatképes a közgyűlés, ezért a fél órával később kezdett ismételt közgyűlésen részt vevő 42 tag tanácskozott. Csorbai Attila elnök-igazgató beszámolt róla, hogy a 2021-re tervezett 136 millió forintos működési költségből csak 129 millió forintot költöttek.