A húspótlóval készült hamburgerek már nem jelentenek meglepő látványt az üzletek polcain, a laboratóriumban termesztett hús viszont még elfogadásra vár. Most laboratóriumban előállított halfilékkel állt elő egy hongkongi stratup cég, az Avant Meats, amely
Az újdonságot az ázsiai-csendes-óceáni agrár-élelmiszeripari innovációs csúcstalálkozón mutatták be, ahol a séf burgerben tálalta. A tesztelők dicsérték az omlósságát és a halhoz hasonlító ízvilágát.
ezáltal tehermentesítse a környezetet, hiszen az emberiség növekvő táplálkozási igényei túlságosan kihasználják a tengeri erőforrásokat. Ahogy Carrie Chana, a startup társalapítója a FoodNavigator-Asia című lapnak adott interjúban kifejtette, mivel maga is vegetáriánus, teljesen megérti, hogy sok ember számára a lemondás a húsról, már csak az étkezési preferenciák vagy az adott környezet étkezési kultúra miatt sem könnyű választás.
A cég a kutatásai során a tenger gyümölcseire és a halakra fókuszált, amelyek gyakran megtalálhatók a hongkongiak asztalain. Tavaly a vállalat a laboratóriumban kifejlesztett úszóhólyagot mutatott be. A hal ezen hártyás szervét egészségmegőrző tulajdonságai miatt Ázsiában nagyra értékelik, különleges csemegének számít, és a hal típusától függően változik az áruk.
A vállalat úgy döntött, hogy az úszóhólyagot a sejtreplikációs kísérletek első szakaszába helyezi egyszerű és homogén szerkezete miatt. A halfilé bonyolultabb felépítése viszont több munkát igényelt.