Back to top

A méz népszerűsítése barátaink körében

Sok mindenen gondolkoztam az elmúlt pár hétben, a karantén ideje alatt. Legfőképpen azon, hogy hogyan lehetne még inkább népszerűsíteni a mézet és ösztönözni az embereket a fogyasztására. Hol máshol tudnánk ezt elkezdeni, ha nem a saját otthonunkban? Barátaimat szívesen szoktam vendégül látni a lakásunkban, és ezeken az alkalmakon mindig megkínálom őket valami általam készített finomsággal.

Miért ne tehetném ezt úgy, hogy közben az egészségüket próbáljam megőrizni, illetve ösztökélni őket arra, hogy fogyasszanak termelői mézet? Amellett, hogy elmeséljük nekik, hogy mi minden jóság található a mézben, meg is kóstoltathatjuk velük. Kezdeném is egy komplett menüsorral.

Levesnek ajánlom a különböző gyümölcs krémleveseket, hiszen a nagy hőségben ezek nagyon jó választások lehetnek.

Eperkrémleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg eper (fagyasztott is jó)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 tk méz
  • ½ db citrom reszelt héja
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • csipet fahéj

Elkészítés:

A hozzávalókat jól összeturmixoltam, majd vaníliafagyival, csokireszelékkel és eperöntettel tálaltam.

A főfogást illetőleg bajban voltam, hiszen nem mindenki szereti az édeset vegyíteni a sóssal, de aztán eszembe jutott a tökéletes fogás.

Kínai szezámmagos csirkemell

Hozzávalók:

Tésztabundához:

  • 10 ek finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál só
  • 250 ml víz
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 700 g csirkemell filé
  • só ízlés szerint

A mázhoz:

  • 10 ek méz
  • 8 ek ketchup
  • 4 ek szezámmag
  • 2 ek chilliszósz

Elkészítés:

A hozzávalókból a palacsintatésztánál sűrűbb tésztát készítünk. Legalább 20 percet pihentetjük, hogy dolgozzon a liszt és a folyadék. Tojás szándékosan nincs benne, hisz így marad ropogós a bunda sülés után.

Közben a csirkét 2-3 cm-es kockákra vágjuk, majd sózzuk, és hagyjuk állni kicsit.

Miután letelt a 20 perc, olajat hevítünk, majd egyesével belemártjuk a tésztamasszába a csirkemelldarabokat, és szép pirosra sütjük az összeset, majd konyhai papírtörlőre kiszedjük. Az így kapott ropogós bundájú csirkemellfalatokat egyesével beleforgatjuk a mázba (a hozzávalókat csak alaposan össze kell keverni), és tésztával vagy rizzsel tálaljuk.

Desszertet is készítettem, arról a következő számban számolok be.

Kocsis Vivien

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2020/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Értékből értéket Tokaj-Hegyalján

Az ecetesedés borhiba, már ha nem borecetet készítünk. Az utóbbihoz ugyanis kívánatos jelenség. A borecetet már az ókori Görögországban is használták emésztési gondok enyhítésére, napjainkra pedig tudományos vizsgálatok igazolták az emberi szervezetre gyakorolt számos kedvező hatását. A Borecet Műveknél évente 50 ezer liter borecetet készítenek Bodrogkeresztúron.

A francia kormány is ösztönzi a közvetlen értékesítést

Mintegy 8000 mezőgazdasági, kertészeti termelő szerepel azon az online felületen, amelyet a helyi gazdák és főként a városlakó fogyasztók egymásra találása céljából indított a francia kormány. A Friss és helyi (Frais et local) nevű honlapon a termékek árusítóhelyeit is feltüntették, hogy mindenki megtalálja az otthonához legközelebbit.

Ötmilliárd forintos pályázat indul élelmiszeripari cégeknek

Ötmilliárd forintos pályázat indul hazai élelmiszeripari vállalkozások beruházásainak támogatására - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában hétfőn.

Az Aldi 4-8 százalék között emelte a béreket idén

Idén is az inflációt meghaladó mértékben emelte az Aldi az áruházi és a logisztikai munkavállalói bérét, a legtöbb pozícióban legalább 4 százalékkal nőttek a bérek január 1-jétől, de egyes munkakörökben az emelés a 8 százalékot is elérte - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. hétfőn az MTI-vel.

Tudományos kutatás a fenntarthatóbb környezetért

Az európai országok agrárminisztériumainak részvételével működő Agrárkutatás Állandó Bizottsága (Standing Committee of Agricultural Research, SCAR) idén bemutatta az 5. Előretekintés (Foresight) tanulmányt. Az Agrárminisztérium javaslatára Báldi Andrást, az MTA doktorát is felkérték a rangos nemzetközi szakértői körbe, ami a hazai fenntarthatósági kutatások jelentős elismerése.

A kertészkedők tovább élnek - egy kis növényalkímia...

A hosszú élet „ritka”, de sokan, sokszor kutatták a hosszú élet titkát. És ebben a növények gyakran szerepet kaptak, ami nem véletlen: sok közülük gyógyhatású, másrészt a táplálkozás milyensége nagyban befolyásolja az egészségi állapotot. A szanatóriumoknak általában nagy kertje van, a műtősök ruhája pedig zöld: mindnek köze van a növényekhez, és az egészséghez...

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Turistaparadicsom a Mátra szívében

Bár a 964 méter magas Galyatető az ugyancsak a Mátrában található Kékes és Hidas-bérc után csak a harmadik csúcsa hazánknak, mégsem érheti vád, hogy ő lenne a legkisebb királyfi. A tetején trónoló Galya-kilátó teraszáról 360 fokos körpanoráma nyílik: kelet felé a kéklő Bükk, nyugatra a Börzsöny és a Cserhát, északra pedig a szlovák hegyvonulatok láthatók.

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.