A Washington Állami Egyetem kutatója, Amit Dhingra több mint egy évtizede kezdte vizsgálni a körte érését szabályozó genetikai hátteret azzal a céllal, hogy új érésszabályozó anyagot találjon. A korábbi vizsgálatok szinte csak az etilénre koncentráltak, mert ez a vegyület szabadul fel az érő gyümölcsből és a továbbiakban ez befolyásolja az érésmenetet az utóérő gyümölcsök esetében.
Emiatt lehet etilénkezeléssel egyöntetűbbé tenni egyes körtefajták érését,
ennek ellenére nem lehet pusztán vele magyarázni a folyamatot.
Frissen szedett, érett körtében több tucat gént vizsgáltak, és a váratlan génaktivitásokra fókuszáltak, az olyanokra, amelyek az alternatív oxidáz (AOX) úton ismertek. Ezek a folyamatok a Bartlett és az Anjou fajtában is beindultak hideg környezetben. Amit Dhingra szerint ugyanis szedés után a körtében még nincs meg az az energiamennyiség, ami a keményítő cukorrá lebontásához szükséges.
Ezt az energiát az alternatív légzési úton szerzi meg a gyümölcs, és ez indítja be az érés folyamatát.
A körtetermesztők régóta tudják, hogy a hideg kifejezetten fontos a körte sikeres beérleléséhez, és most kiderült, hogy azért, mert hidegben kezdődik el az alternatív légzés, ami azután a jobban ismert etilénvezérelt érést indítja el. Ez különbözik a legtöbb klimaktérikus gyümölcs érésmenetétől, ahol szintén létezik az alternatív légzés, de az etilénfelszabadulás után kezdődik.
A kutatók a folyamat megismerése után azt kezdték vizsgálni, mely anyagok válthatnak ki hasonló hatást, és öt évvel ezelőtt megtalálták a glioxilsavat.
A vegyület gyakorlati hasznosítására a legjobb lehetőség a szeletelt körte forgalmazása lett:
a glioxilsavas kezelés után végbemegy az 1-MCP-vel leblokkolt érés a körteszeletekben.
(Az 1-MCP adagolásával blokkolni lehet a gyümölcs etiléreceptorait, így leállítható a további érés. SmartFresh technológia néven hazánkban is hozzáférhető a kezelés.) Egyelőre egész körtére nem sikerült kidolgozni a glioxilsavas érésindítást, az adagolás nehézségei miatt, annyira kis mennyiségben kellene használni a vegyületet.