0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A tündérfa és ehető virága

Ehető virágok kapcsán többnyire lágyszárúak virágaira gondolunk, pedig sok fának is megkóstolhatjuk a virágát. Az alma, körte, meggy cseresznye, vagy az akác virága is fogyasztható, csak úgy mint a dísznövényként kedvelt tündérfáé is… Ez hamarosan szirmot bont.

Ősszel még a cserjék és a fák többsége is visszahúzódik egy kis jól megérdemelt pihenésre. Amikor a természet lényei visszavonulnak, a színpompás bőség után ez számunkra úgy hat, mintha minden kissé elkomorult volna a táj. Valójában erről szó sincs, hanem csak pihennek és felkészülnek.

Néhány növény azonban nem rest virágozni még télvíz idején sem.

Közéjük tartozik az illatos tündérfa (Chimonanthus praecox) is, mely nemcsak látványával gyönyörködtet, de néhány szippantás a csodálatos illatából a lelkünket is felüdíti.

A tavaszünnep kedvence

A holdújév az egyik legjelentősebb ünnep Kelet-Ázsia országaiban. Évente változik az időpontja, melyet bonyolult számításokkal határoznak meg, idén február 12-én ünneplik meg a tavaszt, vagyis a kínai újév kezdetét.

A kínaiak számára oly jelentős, már több mint 1000 éve termesztett virág a télszépe, vagyis a tündérfa ilyenkor még kedvesebb.

A tél virága

A fűszercserjefélék családjába tartozó, Kínában őshonos illatos tündérfa egy 2-3 méteresre növő, lombhullató cserje. Neve a görög cheimon tél és az anthos virág szavakból tevődik össze. Kedveli a gazdag, jó szerkezetű, nyirkos talajt. A kissé fagyérzékeny növényt védett, napos vagy félárnyékos helyre érdemes telepíteni, és esetleg némiképp megóvni, amikor túlzottan zord időt jósolnak. Fagyzugos, erős szeleknek kitett vagy árnyékos helyen, illetve túl száraz és sovány talajban nem fogja igazán otthonosan érezni magát.

Ami a legnagyobb értékét adja ennek az egész évben diszkréten meghúzódó növénynek, hogy a virágzása éppen télen, -december végétől február végéig- lombfakadás előtt esedékes.

Ekkor a kicsiny méretű, de annál illatosabb virágai krémsárga ruhás tündérekként táncolják körbe a csupasz ágakat.

Bőséges virágzásra forró, száraz nyár után számíthatunk, míg hűvösebb feltételek mellett általában csekély eredményre van kilátás. Mivel kicsit szeszélyes, metszeni csak igen megfontoltan érdemes, ezért kizárólag a legszükségesebb alakítást végezzük el rajta tél végén, virágzást követően.

Ehető csengettyűk

Kínában elterjedt az alkalmazása gyógynövényként és kozmetikumokban.

A csengettyűre emlékeztető virágokat illatosító gyanánt potpourrikba és vászonzacskókba is teszik.

A felfőzött virágokat leöblítés után szívesen fogyasztják, illetve szirmaik szárítás után teaízesítésre is szolgálnak.

Tündértea: egy evőkanál szárított tündérfavirágra öntsünk egy csésze forró vizet, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük át és kortyolhatjuk. Csak tiszta helyről gyűjtsünk virágot, és csak abban az esetben, ha teljes bizonyossággal felismertük.

Gyógyító tündérek

A hagyományos kínai orvoslás a virágokat és a rügyeket ízületi gyulladásra, köhögésre, mandula- és garatgyulladásra, szédülésre, émelygésre, depresszióra, lázra, megfázásra és méregtelenítésre használta.

A levelek és a gyökerek zúzódások, vérzések, vágások, lumbágó, reuma, zsibbadás és megfázás esetén alkalmazhatók.

A viaszos virág 0,5% esszenciális olajat tartalmaz, mely antibakteriális és antioxidáns aktivitást mutatott. A virágok stimulálják a nyálmirigyeket, hogy több nyálat termeljenek, ami védelmet jelent a szájnyálkahártya számára, valamint csökkenti a fogszuvasodás, és egyes fertőzések kialakulásának esélyét.

A fenolos vegyületeknek köszönhetően gyulladáscsökkentő, serkenti az immunrendszert és kardiovaszkuláris rendszert.

Ezeken felül még számos hatóanyagot azonosítottak benne, melyek hatásainak tanulmányozása további vizsgálatokat igényel.

A virágzó tündérfa azon túl, hogy igazán megnyerő látvány és a tél egyik különös kis „csodája” még a gyógyhatásai is figyelemreméltók.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu