Back to top

Emelkedő nyerstejárak a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a január 29. és február 4. közötti tőzsdenapokon a búza legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 4 dollárral 234 dollár/tonnára mérséklődött, miközben a kukoricáé 6 dollárral csaknem 217 dollár/tonnára nőtt.

A szójabab, a szójaolaj és a szójadara fronthavi jegyzése egyaránt 7 dollárral emelkedett a megfigyelt periódusban, sorrendben 504 dollár/tonna, 477 dollár/tonna és 990 dollár/tonna volt.

A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a búza kurzusa a legközelebbi lejáratra vonatkozóan az egy héttel korábbihoz képest 5 euróval 225 euró/tonnáig csökkent, miközben a kukoricáé 2 euróval magasabb, 218 euró/tonna volt. A repcemag 2021. májusi jegyzése 5 euróval 439 euró/tonnáig emelkedett a megfigyelt tőzsdenapokon. A pénzügyi befektetők az augusztus–novemberi szállítású olajmaggal 400–401 euró/tonnáért kereskedhettek február 4-én.

A lipcsei árutőzsdén (EEX) a vaj legközelebbi határidőre szóló jegyzése 3533 euró/tonna, a sovány tejporé 2358 euró/tonna volt február 4-én.

A vaj fronthavi jegyzése 2020. december 31. óta 8 százalékkal, a sovány tejporé 2020. november 9. óta 10 százalékkal nőtt.

Veronában a nyers tej azonnali (spot) piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 2021. 2–5. hét között 7 százalékkal 37 euró/100 kilogrammra nőtt. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyers tej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel 2020. 52. és 2021. 5. hét között 20 százalékkal 36,5 euró/100 kilogrammra emelkedett.

Búza: étkezési, takarmány, extra és durum együttvéve.
Fotó: AKI PÁIR
Az ármozgások hátteréről bővebben az NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján rendszeresen közzétett Gabona és ipari növények, valamint Tej és tejtermékek című Agrárpiaci jelentésekből tájékozódhat.

Pásztor Zsuzsanna, Mándi-Nagy Dániel

AKI Agrárközgazdasági Intézet

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

AgroUni agrár-felsőoktatási konferencia

Közös online konferenciát szervezett a Doktoranduszok Országos Szövetségének Agrártudományi Osztálya, a Magyar Tudomány- és Innovációmenedzsment Alapítvány, valamint a Digitális Jólét Program AgroUni – Fókuszban az agrár-felsőoktatás aktuális kérdései címmel.

Szemeskukorica - Szuperkorai és silóhibridek

A Gabonakutató Nonprofit Kft. széles hibridportfólióval áll a termelők rendelkezésére, a szuperkorai fajtáktól egészen a középérésű silóhibridekig. Cikkünkben a GK Kukorica- és Ciroknemesítési Osztályának szemeskukorica-hibridjeit mutatjuk be. A szemestakarmány-előállítás elsődleges szempontjai a magas terméshozam és az alacsony toxintartalom.

A Csatorna-szigetek marhái

A La Manche-csatornában fekvő Csatorna-szigetek nemcsak arról híresek, hogy Victor Hugo itt töltötte száműzetését, de innen származnak a világ legkiválóbb tejelő marha fajtái, a jersey és guernsey.

Őszi kalászosok áttelelés után

Idén húsvét után kétszer is esett a hó. Igaz, gyorsan elolvadt, de április 6–7-én, szinte mentsvárként, lehullott 4–6 milliméternyi csapadék, amikor már valóban szomjaztak a földek. A naptárra nézve az lehet a meggyőződésünk, hogy az ilyenkor szokásoshoz képest az őszi kalászosok lemaradtak a fejlődésben.

Már csak a meleg hiányzik

A hét első felében hazánk fölé helyeződött légörvénynek köszönhetően országszerte megáztak a talajok, de a csapadék mellett jelentős lehűlés is érkezett. Ugyanakkor a borult, csapadékos időben a károkozó hajnali fagyok eddig az ország nagy részére nem tértek vissza, de a felhőzet elvonulása után péntek hajnalban többfelé, szombaton már kevesebb helyen hűl majd -2 - -3 fokig a levegő.

A zord időjárás a cukorrépát sem kíméli

Franciaország nagy részén a fagyos hőmérséklet súlyos károkat okozhat az újonnan elültetett cukorrépában, mellyel tovább fokozódnak a növénytermesztési ágazat nehézségei a növénybetegségek és a termések alacsony árai mellett.

Horvátország szenved a fagyoktól

A mínusz 12 Celsius-fokos hideg elpusztította a gyümölcsöket, a cseresznye 90 százaléka oda lett.

Továbbra is kockázati alap létrehozását várják

Az utóbbi évek éghajlati változásai, a kiszámíthatatlanná vált időjárás kilengései jócskán megnehezítik a szlovákiai agrártermelők munkáját és életét. A kíméletlen szárazság és az azt követő, özönvízszerűen lezúduló esőzések nem csupán megtizedelték a termést, hanem a megmaradt termés minőségében is komoly kárt okoztak.

Napelemek a termőföldeken: Kettős földhasznosítás

A termőföld felelős és fenntartható hasznosításának egyik, az éghajlatváltozás elleni intézkedésekkel is összhangban lévő módja a napelemrendszerek telepítése.

Értéktőzsde: Emelkedő gabonaárak

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a március 31. és április 8. közötti tőzsdenapokon a takarmánykukorica (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica) májusi jegyzése 75 000, a november–decemberi 60 000 forint/tonna volt. A termény a júliusi tőzsdei elszámolóára 1300 forinttal 75 000, a 2022. márciusi 1500 forinttal 60 500 forint/tonnára csökkent.