Back to top

Ismerkedjünk meg a big data fogalmával

Mi is az a big data, és valójában milyen előnyökkel, kihívásokkal jár az emberek, a vállalkozások és a környezet számára?
Egyre növekszik az elektronikus eszközök használata, és a gyártási folyamatok is egyre inkább digitalizálódnak. Ennek eredményeként minden nap hatalmas mennyiségű digitális adat keletkezik mind a gazdaságban, mind az emberek személyes és szociális tevékenységei által.
Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az adatok teljes és globális mennyisége 2025-re 530%-kal nő majd 2018-hoz képest.

Az adatok fontos részét képezik az EU digitális átalakulásának. A mesterséges intelligencia, amely egyike az uniós prioritásoknak az adatokra támaszkodik, és fejlődése attól függ, hogy Európában hogyan kezelik az adatokat. A mindennapi életünket és a gazdaságot formáló digitális szolgáltatásoknak szerves részét képezik az adatok. Az Európai Parlament adatvédelmi jogszabályokon dolgozik, hogy az embereknek, a vállalkozásoknak, a helyreállításnak és a zöld átmenetnek is előnye származzon a hatékony adatstratégiából.

Mi az a big data?

A big data kifejezés olyan összegyűjtött adathalmazokra utal, amelyek annyira nagyok és összetettek, hogy új technológiákra, például mesterséges intelligenciára van szükség a feldolgozásukhoz. Az adatok több különböző forrásból származnak. Gyakran azonos típusúak, például több millió mobiltelefon GPS-adatait használják a forgalmi dugók enyhítésére; de kombinálhatóak is lehetnek, például az egészségügyi feljegyzések és a betegek alkalmazás-használata. A technológia lehetővé teszi, hogy ezeket az adatokat nagyon gyorsan, közel valós időben gyűjtsék össze és elemezzék, így jutva új következtetésekre.

Honnan származik a big data? 

Létrehozhatják az emberek mobilalkalmazásokban az interneten - beleértve a közösségi médiát és a kereskedelmi tranzakciókat, e-kormányzati nyilvántartásokat, stb. 

De gépekkel is előállítható, ideértve az okos autókat, gyárakat, GPS-műholdakat és az időjárási adatokat gyűjtő műholdakat stb. 

A big data számos területen nagyszerű lehetőségeket kínál.

Ipar: A big data lehetővé teszi a vállalatok számára az innovációt, akár az emberek szükségleteinek és igényeinek jobb elemzésével, akár teljesen új termékek kínálatával. Az adatok emelhetik a termelékenységet és elősegíthetik a költségek csökkentését is, például az értékesítés vagy karbantartás előrejelzésével az intelligens gyárakban.

Környezet: A műholdas adatok segíthetik a kutatást, és támogathatják az EU-t az üvegházhatást okozó kibocsátások csökkentésében, valamint a természeti katasztrófák, például a tűzvészek megelőzésében és azok kezelésében. Az ipari termelési hatékonyság javításával csökkenteni kell a kibocsátást és a hulladéktermelést.

Egészségügy: A klinikai adatsorok elemzése - péládul az anonimizált egészségügyi nyilvántartások vagy a betegek által az alkalmazásokba bevitt adatok - segítheti a diagnosztika javulását és a gyógyszerfejlesztést és csökkenthetik a költségeket.

Mezőgazdaság: A gazdák a műholdak és az érzékelők adatait felhasználhatják az erőforrások - például a víz vagy a napfény - jobb felhasználására és az alkalmazkodására a változó körülményekhez.

Állami szektor: Az adatok és az elemzések növelhetik a közszolgáltatások hatékonyságát és eredményességét, hogy a polgárok számára testre szabottabb szolgáltatásokat kínáljanak és javítsák az átláthatóságot.

Szállítás: A GPS-ről és a közösségi médiából gyűjtött big data segíthet a forgalmi dugók enyhítésében. A forgalom jobb szabályozása hozzájárul az idő- és üzemanyag-megtakarításhoz, valamint csökkenti a szén-dioxid kibocsátást.

Ha az EU elmulasztja a big data lehetőségeinek kiaknázását, az jelentősebb uniós programok, mint például a zöld megállapodás optimálisnál alacsonyabb végrehajtását jelentheti és negatív következményekkel járhat a fogyasztókra, a vállalkozásokra és a gazdaságra nézve.


 

 

Forrás: 
europarl.europa.eu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Képes kalendáriumok a természet és a madarak rajongói számára

Az év elején két tematikus kalendárium is napvilágot látott az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány gondozásában: „A természet kalendáriuma” az élővilágban egy év alatt lezajló változásokat mutatja be, míg a „Madárkalendárium” az égi vándorok tavaszi és őszi vonulásának naptára. A látványos természetfotókkal illusztrált kiadványok megjelenését az Agrárminisztérium támogatta.

Nanotechnológiával foglalkozó magyar kutatónők kiemelkedő eredményeit díjazták

Nőnaphoz kötődően Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal ismerték el a nanotechnológiával foglalkozó Dr. Balogh-Weiser Diána és Ördögné Dr. Kolbert Zsuzsanna munkásságát.

A magyar bárányok Olaszba mennek… A juhtenyésztők már húsvétra készülnek

Hazánk a megtermelt bárányok 90 százalékát a külpiacokon értékesíti. Az export zöme Olaszországba, a húsvéti ünnepi fogyasztás kielégítésére irányul. Az idei magas takarmányárak mellett várhatóan csak azok a bárányexportőrök járnak jól, akik húsvétra nagysúlyú bárányokat tudnak nevelni.

A termőföld védelme és a hozam

Az intenzíven művelt mezőgazdasági termőföldterület az elmúlt száz évben folyamatosan csökkent hazánkban. Bár „maradék” talajkészletünk adottságai kedvezőek, jelentős részüknek az is sajátossága, hogy rendszeresen és módszeresen javítani kellene őket.

Nagyobb állat, nagyobb kártétel a kertben

A növényvédelemben a kórokozókon a mikroszkopikus méretű baktériumokat, gombákat, vírusokat, kártevőkön pedig leggyakrabban a növényeinket károsító rovarokat értjük. Ez utóbbi csoportba azonban néhány felsőbbrendű gerinces állat is tartozik, amelyek megtizedelhetik növényeinket vagy azok termését, esetleg taposási, vagy más kárt okozhatnak.

Ausztrália világörökségei a világ legnagyobb tengeri szén-dioxid raktárai

Ausztráliának a világörökség részét képező tengeri területei a világ legnagyobb tengeri szén-dioxid raktárai között vannak egy UNESCO-jelentés szerint.

Mérnökből főállású őstermelő

A valódi szabadságot vidéken lehet átélni. Nem kell rohanni, úgy általában nyugalom van, mindenkinek megvan az elegendő élőhelye és feladata. Ezért szeretek itt élni, dolgozni. Példát mutatok gyerekeimnek, hogy a városi betonban nem lehet gyökeret verni, csak a földben – vallja Dr. Bisztray Dénesné Adrienn, aki a Dörgicsei-medencében termel szőlőt és más gyümölcsöket a családjával.

Folyamatos és biztonságos a hazai élelmiszer-ellátás

A koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt is folyamatos és biztosított a hazai élelmiszer-ellátás – közölte Nagy István agrárminiszter.

Esővízhasznosítási tippek

Az emberi tékozlás és nemtörődömség eredménye, hogy a világ természetes vizeink jelentős része erősen szennyezett. A klímaváltozás hatására a világon 30 százalékkal gyakoribbak a felhőszakadások, ugyanakkor a metropoliszok 70 százaléka küzd rendszeresen visszatérő aszályokkal. Március 6-a a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapja. Erre tekintettel ezúttal az esővíz hasznosításáról írunk.