Back to top

Az agrárium aktualitásairól az AGROmashEXPO pódiumán

A témaválasztásnál olyan gondokat vettek elő, mint a gabona-, és takarmányárak, illetve ezek hatása az élelmiszeriparra és a fogyasztói árra, a vadállatok, sokszor védett fajok kártétele a mezőgazdasági termelőknél, illetve azt, hogy mit tanulhatott/tanulhat az ágazat a koronavírus-járványból.

Igazi házi beszélgetés zajlott a pódiumon, hisz a kamara állattenyésztési csoportvezetője, Dúl Udó Endre kérdezte Győrffy Balázst, a NAK elnökét, Süle Katalint, a kamara általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnökét, Éder Tamást, az élelmiszeriparért felelős országos alelnököt, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét, valamint Petőházi Tamást, a NAK szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályának elnökét, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökét.

A takarmányárak emelkedésével kapcsolatosan a jelenlévők kifejtettek, az árnövekedés végigmegy az egész termékpályán, vagyis a fogyasztói árak, legyen szó a kenyér, vagy a húskészítmények áráról, előbb-utóbb emelkedni fognak.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a farkas kártételét magyarázza
A vadon élő állatfajok kapcsán a madárinfluenzát most csak épp érintették, viszont előkerül az aranysakál, sőt a farkas is, hisz a két ragadozó hazánk több megyéjében komoly károkat okoz az állattenyésztőknek. Az afrikai sertéspestissel kapcsolatosan abban minden résztvevő egyetértett, hogy ki kell lőni minél több vaddisznót addig, amíg az 5 állat/1000 hektár sűrűséget elérjük, hogy visszaszerezhesse a házisertés-ágazat az exportpiacait. Győrfi Balázs, aki maga is vadász, kijelentette, hogy a házisertés tartás, tenyésztés, mint mezőgazdasági ágazat jelentőségében nem mérhető össze a sportvadászattal.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban számos jó tapasztalatról, a továbbiakban is követendő gyakorlatról számoltak be a beszélgetés résztvevői, ám az elnök rámutatott arra is, hogy számos olyan mezőgazdasági ágazat van, amelynek ahhoz, hogy lábra tudjon ismét állni, még sok segítségre lesz szüksége – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez a mogyoróallergiánál is komolyabb gond lehet

Amerikai orvosszakértők szerint még a diófélék okozta allergiánál is komolyabb problémát okozhat egy egyre szélesebb körben jelentkező allergiás megbetegedés. A statisztikai adatok arra utalnak, hogy az öt év alatti gyerek között kétségbeejtően magas a tehéntej-allergiások száma - egyelőre csak az ad reményt, hogy a többségük "kinövi".

Értéktőzsde: „Oldalazó” árak

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában az április 9–15. közötti öt tőzsdenapon az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica május–júliusi jegyzése 75 000, a novemberi 59 000 (–1000 forint), a decemberi 60 000 forint/tonna volt. A 2022. márciusi lejáratú terménnyel 61 500 (+1000 forint) a 2022. májusival 63 000 forint/tonnáért kereskedhettek.

Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? - Táplálkozási tippek az egész családnak

A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra.

Takarmány-ár robbanás – ki fizeti a révészt?

Húsbavágó témát vett terítékre a Portfólió - idei harmadik - Agrár Klub konferenciája. Szakemberek segítségével járták körbe, milyen hatással lesz rövid és hosszú távon az árrobbanás a hazai takarmánypiacra és állattenyésztésre?

A bogarak "halálra pisiltetése" lehet az új kártevőirtó módszer

Annak felfedezése, hogy mely hormonok szabályozzák a bogarak veséjében a vizeletképződést, egy napon segíthet a kártevő rovarok, elsősorban a bogarak elleni környezetkímélőbb védekezés kifejlesztésében - jelentették kutatók.

Jelentősen megugrott Kínában a sertéshústermelés

Kína első negyedéves sertéshústermelése az egy évvel korábbihoz képest 31,9%-kal 13,69 millió tonnára emelkedett - derült ki a múlt héten közzétett adatokból, ami két éve a legmagasabb negyedéves mennyiség.

33 milliárd forint támogatás érkezett a szarvasmarha- és juhtartókhoz

Lényegében befejeződött a tejelő tehenek, az anyajuhok és a hízott húsmarha bikák után a tavalyi évben benyújtott termeléshez kötött támogatások kifizetése. Ennek eredményeképpen 33 milliárd forint segíti a gazdálkodókat - tájékoztatott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Nem kell a műanyag - tészta és rizs újratöltő állomást tesztel az Aldi

Az áruházlánc új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, mely a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik.

Kevesebb sört adott el, de megtartotta munkavállalóit a Borsodi Sörgyár tavaly

Az előző, rendkívül sikeres évtől ugyan elmaradtak tavaly a Borsodi Sörgyár eredményei, de a társaság minden munkavállalóját meg tudta tartani a koronavírus-járvány okozta kihívások ellenére - közölte a cég az MTI érdeklődésére.

Húsz-huszonötszázalékos drágulás jöhet a hús árában

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni.