0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 23.

Elárasztja Európát az olcsó, dél-amerikai hús?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) határozottan kiáll a magyar, illetve az európai gazdálkodók és fogyasztók mellett: elfogadhatatlannak tartja az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur-országok közötti kereskedelmi megállapodást.

A COPA–COGECA – az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek – több mint 23 millió gazdálkodót és 22 ezer szövetkezetet tömörítő érdekképviseleti szervként határozottan felhívta a figyelmet az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás kockázataira. A Mercosur – Dél–Amerikai Közös Piac – tagja Brazília, Argentína, Paraguay, Uruguay, társult tagja Bolívia, Chile, Ecuador, Kolumbia, Peru. A COPA-COGECA kampányt indított, hogy megértesse: miért nem támogathatja az EU lakossága és gazdálkodói közössége a megállapodást annak jelenlegi formájában. A kampányvideó egyszerűen, közérthetően és példákkal magyarázza el – két ágazatra vetítve –, hogy milyen félelmeket kelt a megállapodás.

A videó – a NAK jóvoltából – immáron magyar felirattal is elérhető:

youtube://v/t__QKrdJMRo

A videóban hozott példák magukért beszélnek: a Mercosur-országokból a vámmentesen beszállítani tervezett csirkehús mennyisége megegyezik Dánia, Finnország és Svédország teljes termelésével.

Továbbá az EU olyan cukrot és etanolt importálna, amely nem felel meg saját előírásainak; Brazília 27 olyan gyom- és rovarirtót használ, melyeket Európában betiltottak. További részeletek itt.

 

 

Forrás: NAK sajtóközlemény